Patkányok és rágcsálók

Bejegyzés megosztása

Gyakori kérdések a patkányok irtása során

1. Milyen módszerek állnak rendelkezésre a patkányok elleni harcban?

A patkányok irtására – gyérítésére az alábbiak a jó módszerek:

  • a megelőző intézkedések betartása – betartatása (ebben a bejegyzésben ezt kifejtettük)
  • csapdázás (irtószeres láda, élvefogó, ragasztólapos stb.)
  • írtószeres irtás
  • a kártevő rágcsálók elriasztása, távoltartása.

2. Mit tehetek, ha a patkányok bejutottak a lakásomba vagy a kertembe?

a. Elsődlegesen, lokalizálni kell az adott területet, megkeresni hol vannak a vonuló útvonalak, fészkek, járatok, rágcsáló ürülékek. Mindenképpen érdemes felkutatni, hogy honnan juthatott be a nem várt, kellemetlenkedő vendég.

b. Ha már bejutott, akkor akadályozzuk meg azt, hogy más helységekbe bejuthasson, ekkor legalább csak egy adott helyen tesz kárt, a probléma végleges megoldásáig.

c. Megpróbálhatjuk a házilagos irtásukat, de ha nagy a rágcsáló kártevők száma (már nagyon leszaporodtak, már ivadékokat is látunk), akkor azonnal keressünk hivatásos patkányirtót!

d. Akkor is, ha házilag irtjuk és akkor is, ha patkányirtót hívunk meg kell találni a megfelelő módszert és eszközt a rágcsálók eltávolítására. Ilyenkor jöhetnek, pl. a csapdák mérgek, irtószerek alkalmazásával.

e. A csapdákat vissza kell ellenőrizni, az elhullott egyedeket begyűjteni (ha ez lehetséges), ha nem szűnt meg a jelenlétük akkor ismétlő irtószer kihelyezés is szükséges.

3. Milyen egészségügyi kockázatot jelentenek a patkányok?

A széklete és a vizelete is egyaránt veszélyes vírusokat és baktériumokat tartalmazhat, illetve a magán hordozott élősködők is veszélyt rejthetnek. A patkány harapása és karmolása is fertőző lehet, így semmiképp se ajánlanám a közvetlen „párbajt” velük.

4. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy patkányok vannak jelen az épületemben?

Az esetek többségében a jellegzetes hangokkal (ez lehet a kaparászásuk vagy a vinnyogó hangjuk) vagy a kártétellel (megrágott kábelekkel, kibontott szigeteléssel stb.) szembesülnek az emberek. Ezután jön az ürülék nyomok, a szagok és a felfúrások (lyukak) észlelésének gyakorisága, illetve a személyes találkozás a betolakodóval.

Professzionális segítség - a szakképzett patkányirtó

5. Miért fontos az aktív patkányirtás és mi történhet, ha nem teszek semmit?

Annál nyomósabb érvet nem tudok, mint hogy törvényben van megfogalmazva és kötelezve többek közt az aktív rágcsálók elleni védekezés és fontossága, illetve a rágcsálók járványügyi veszélyei.

Ha valaki nem foglalkozik a rágcsálóirtással, azzal egyrészt törvényt sért, másrészt az elszaporodó patkányok komoly anyagi és egészségügyi károkat is okozhatnak az adott – és a környezetében lévő területen is.

Patkányok, avagy ismerd meg az ellenfeleidet!

6. Van-e kockázata annak, ha saját magam próbálom megölni a patkányokat?

Igen, van. Véleményem szerint a legfontosabb szempont, hogy a szakszerűtlen csapdák és mérgek használata komoly baleseteket is okozhat az embereknek és a házi és/vagy haszonállatoknak egyaránt.

Illetve az adott populációnál kialakulhat rezisztencia a lakosság számára megvásárolható szerek miatt. A lakosság által megvásárolható irtószerek jelenleg fele akkora dózisú hatóanyagot tartalmaznak, mint az engedéllyel megvásárolható és felhasználható szerek.

A szemtől szembeni harcot a harapás/karmolás okozta fertőzések veszélye miatt szintén nem ajánlanám.

7. Milyen természetbarát módszerek vannak a patkányok elleni védekezésre?

Elsődleges megoldás ebben az esetben a megelőzés.

Akkut kártevő problémánál a fizikai csapdák kihelyezése a környezetbarát és azonnali megoldás.

Emellett egyre többen foglalkoznak görényes/kutyás patkányirtással, ami nagyon hatékony tud lenni. Sajnos nem minden területen megoldható, ezt mindig az irtást végző szakemberrel kell egyeztetni. Mi ilyen irtást nem vállalunk.

8. Mit tehetek a megelőzés érdekében, hogy megakadályozzam a patkányok bejutását?

Egy kis odafigyeléssel és józan ésszel ronthatjuk a patkányok számára az „ideális fészek” kialakításának a lehetőségét is. Például a búvóhelyek megszűntetése, táplálékforrás megvonása és/vagy megfelelő tárolása, illetve megelőzés céljából mérgek használata.

9. Irtás után vagy pedig előtte szükséges a "patkány lyukak”, azaz a felfúrások betömése?

Irtás közben végezzük a felfúrások elzárását (azaz a kezelések közötti időszakban, mert egy irtási munka nem elegendő a teljes szaporulat kiirtására).

Az első kezelés után érdemes a felfúrásokat egy hét elteltével lezárni, addig is ez jelzi számunkra azt, hogy még aktív-e a mozgás (kitúrják) vagy már kipusztult a fészek (nem túrják ki, mert már nem arra közlekednek a patkányok vagy már megszűnt a kártevők jelenléte).

10. Mit komposztáljunk és mit ne, ha szeretnénk a rágcsálóktól megszabadulni?

Semmilyen ételmaradékot vagy alapanyag maradékot ne komposztáljunk nyitott vagy házibarkács komposztálóba mert az táptalaja lesz a rágcsálók elszaporodásának.

A speciális komposztálók jók lehetnek erre a célra, de számolni kell azzal, hogy ha a patkány éhes, megoldhatja, hogy bejusson oda (műanyagon, fán simán berágja magát).

Komposztálni csak a tápanyagmentes kerti növényi hulladékot érdemes.

11. Irtás után a kiürült fészkeket le kell zárni? Új patkány kolónia használhatja ezeket?

Mindenképp érdemes a teljes bezárásuk, megszüntetésük. Ha lezárjuk, akkor egy úttal elzárjuk egy esetlegesen arra tévedő patkány elől a kínálkozó és már bejáratott lakhatási lehetőséget.

12. Mit kell tudnom a kulcsos, címkés patkányirtó ládáról? Miért kell zárni? Kinél marad a kulcs és miért?

A kulcsos, címkés patkányirtó láda egy olyan eszköz, ami a mérgek alkalmazásánál a leggyakoribb forma. Ez egy zárt doboz (szerelvény), amelyet gyakran használunk patkányok vagy más rágcsálók elleni védekezésre. Ez egy viszonylag erős, strapabíró és „időtálló”, általában műanyag láda. Van benne egy be és egy kijárat, illetve egy „udvar”, ahol a méreg van fixen rögzítve (ami a rágcsálót rákényszeríti a helyben fogyasztásra), ebben a szerelvényben a patkány kényelmesen tud enni.

A ládát zárni szoktuk azért, hogy biztosítsuk azt, hogy csak az illetékes személyek, például rágcsálóirtó szakemberek férjenek hozzá.

A kulcs általában a kezelő, például a kártevőirtó szakember kezében marad. Ez azért fontos, hogy ellenőrzött módon lehessen nyitni és zárni a ládát, valamint a befogott patkányokat kezelni vagy eltávolítani.

A szerelvény tetejére kerül egy matrica a használt hatóanyag, a cég nevével és elérhetőségével, illetve az alkalmazott hatóanyag ellenszerének megnevezésével ellátva.

13. Milyen összetételű csali van a dobozban?

Extrudált rágcsálóírtószer, ami egy kiváló minőségű takarmány, egy Bitrex nevezetű „barriert’ és 0.005% Bromadiolon és/vagy 0.005% Bromadifakum hatóanyagot tartalmaz.

14. Mi történik, ha a kutyám vagy macskám (melegvérű háziállatom) kirágja a ládát és eszik a méregből? Vagy megeszi a méregtől elhullott patkányt, egeret?

Ha csak elkapja a háziállatunk a patkányt, akkor attól még nem lesz semmi baja, az már problémát okozhat, ha meg is eszi a patkányirtás során elhullott állatot.

Mivel ezek a mérgek véralvadásgátló anyagot tartalmaznak, ezért mérgezőek a háziállatokra és a haszonállatokra is. Ha a fent említett eset megtörténik és fogyasztanak belőle állataink, akkor minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni és a szerelvényen lévő matricát lefotózni és megmutatni az állaltot kezelő orvosnak.

Ha nem egyértelmű az anyag megnevezése (pl. lekopott), akkor a matricán lévő céges telefonszámon érdeklődni kell a teendőkről.

Pánikra nincs ok, az anyagnak minden esetben van lappangási ideje, de ez nem jelenti azt, hogy egy percet is szabad késlekedni!

Nehezebb a kezelés, ha állatunk elfogyasztja a mérgezés következtében elhullott állatot. Ebben az esetben másodlagos mérgezés alakul ki. Ezt észrevenni már nehezebb, mert ilyenkor csak akkor látja a gazdi a problémát, amikor már hatott a szer.

Az irtószer testtömeg/kiló alapján nem fog problémát okozni egy közepes vagy nagy testű kutyának. Nagyon ritka esetben allergiás reakció alakulhat ki.

Az elsődleges tünetek az étvágytalanság/kedvtelenség/bágyadtság, előrehaladottan már széklet/vizelet bevérzés és/vagy vérhányás is előfordulhat.

#Tanács:

Hasznos lehet, ha a ház körül élő kutya vagy macska a rágcsálóirtás ideje alatt nagyobb adag tápot kap, inkább etessük őket „túl” egy kicsit, hogy ne legyenek éhesek, adhatunk nekik K1 vitamint, egyeztetve az állatorvossal.

15. Miért fontos a patkányok gyakori előfordulásának a visszaellenőrzése?

Mert egy etetés ritkán elegendő, szükséges minimum egy ismétlő kezelés. A kiürült irtószeres dobozok csak tereptárgyak, funkciójukat vesztik. Amennyiben nem megfelelő mennyiségű a csapda és hatóanyag lett kihelyezve, akkor a visszaszaporodás veszélye fenn áll.

16. Mi lesz az irtás következtében elhullott patkányok - egerek tetemével? Mi a feladatom vele?

 Az elhullott tetem fertőzésveszélyes és veszélyes hulladéknak minősül, így be kell gyűjteni egy speciális tárolóba és meg kell semmisíteni. Sokak azonban elássák vagy simán a kukába dobják.

Ezt felügyelni lehetetlen így „mondhatni” a megrendelő gyomrához mérten ki mit csinál vele.

Természetesen, ha az ügyfél jelzi, hogy talált elhullott tetemet, amint lehet, kimegyünk és begyűjtjük (de ez egy külön szolgáltatás megrendelésnek minősül, mert a patkányirtás árában ez a tevékenység nincs benne).

17. Milyen egyéb teendőm van a patkányok irtása után?

Egy alapos fertőtlenítés, takarítás, a rágcsálók által okozott károk felmérése és kijavítása és a megelőzésre való gondos figyelem fordítása.

Miért fontos az aktív patkányirtás és mi történhet, ha nem teszek semmit?

Mindenképpen érdemes őket irtani, nem csak azért mert ez jogszabályi kötelezettség is, hanem azért hogy megelőzzük a kártételüket, és az esetleges  patkánytámadásokat  is, a linkre kattintva elolvashatják, hogy melyekre gondolok.

Hívjon, ha elege lett az egerek és patkányok elleni küzdelemből!

Miért válassza a szakértő kártevőirtó csapatunkat?

pipa

Minden környezetben sikerült már kiirtani az egereket és a patkányokat, még élelmiszer raktárból is.

pipaA kötelező irtást pedig rendkívül kedvező áron végezzük, győződjön meg róla!

pipaSzakszerűen, hatékonyan és az összes tapasztalatunkat felhasználva végezzük a rágcsálóirtó munka összes lehetséges technikáját.

pipaMunkánkat lelkiismeretesen végezzük, ezért a legtöbb esetben garanciát tudunk vállalni a munkánkra!

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.