Darázsirtási tévhitek

Kecskedarázs epret eszik

Bejegyzés megosztása

...........és valóság

Darazsak gyakran okozhatnak bosszúságot, különösen a nyári hónapokban, amikor kint üldögélünk, vagy piknikezünk a szabadban, amikor jön a kérdés, hogyan szabaduljunk meg tőlük, lehetőleg azonnal…..

Sokan azonban tele vannak tévhitekkel, amikor darázsirtásról van szó. Most vizsgáljuk meg néhányat ezek közül:

Tévhit a darázsról #1:

Minden darázs veszélyes és agresszív

Valóság: Bár darazsak lehetnek bosszantóak és potenciálisan veszélyesek, nem mindegyikük agresszív fajta, sőt van amelyik darázsfajta irtása bírságot von maga után, ilyen például a tőrősdarázs.

A legtöbb darázs csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát, de persze ez azt is jelenti, ha az avatatlan „szakember” az otthoni eszközeivel és tippjeivel nekiáll a fészek leverésének, betapasztásának, füstölésének, akkor annak nem lesz, nem lehet jó vége…

Tévhit a darázsról #2:

Csak az édességek és a húsok vonzzák a darazsakat

Valóság: Az édességek és húsok valóban vonzzák a darazsakat, de ez csak egy része az ő étrendjüknek. Sok darázs a növények nektárját és rovarokat is fogyaszt.

Az biztos, hogy ahhoz, hogy elkerülhessük a jelenlétüket, gondoskodnunk kell az ételeink elzárásáról és a maradékok kezeléséről. Persze az ételek helyes kezelése önmagában nem szünteti meg a darázsproblémát.

Darazsak a cukros fánkon

Tévhit a darázsról #3:

A darazsak irtását csak rovarirtó szerekkel lehet megoldani

Valóság: Bár a bolti rovarirtó szerek hatékonyak lehetnek a darázs ellen, nem mindig szükségesek.

Sok esetben az otthoni darázsirtásra egyszerűbb és kevésbé környezetszennyező módszereket is alkalmazhatunk, például darázs-csapdákat vagy egyszerű házilag készített csapdákat, amelyek cukros anyagokkal vonzzák a darazsakat és el is pusztulnak ezekben.

Tévhit a darázsról #4:

A darazsak haszontalanok és nem végeznek semmilyen pozitív szerepet

Valóság: A darazsaknak valójában fontos szerepük van az ökoszisztémában.

Például segítenek a beporzásban, ami nélkül sok növény nem tudna termést hozni. Emellett a darazsak ragadozók is, és segítenek a káros rovarok populációjának ellenőrzésében.

Darázsfészek a verébdeszka alatt

Darázsirtás tévhitek #1:

Ha lezárjuk a darázsfészek bejáratát akkor megoldjuk a problémát

Valóság: A darazsak ebben az esetben rendkívül kitartóan és találékonyan, egyszerűen kitörnek a lezárt fészekből.  Ez azt is eredményezheti, hogy a darazsak inkább a lakásba vagy az épület belsejébe fognak bejutni, ami még nagyobb problémákat okozhat.

Darázsirtás tévhitek #2:

A minden darázsnak hasonló a fészke, és általában a tető alá építik azt

Valóság: Különféle darázsfajok különböző fészkeket építenek, és a fajtól függően eltérő helyeken találhatók.

Vannak olyan fajok, amelyek földi fészkeket építenek, míg mások a faágakon vagy az épületekben fészkelnek. Ennek megfelelően a fészkek megtalálása és eltávolítása különböző megközelítést és technikát igényelnek.

darazsfeszek az ablakban

Darázsirtás tévhitek #3:

A darázsfészek önmagától eltűnik télen

Valóság: Bár a téli hónapokban a darázs aktivitása jelentősen csökken, a fészkek általában nem tűnnek el maguktól.

Az igaz, hogy télen a darázsfészkek lakói jellemzően elpusztulnak.

A legtöbb faj az év hidegebb hónapjait nem képes túlélni. A darazsak nem képesek átvészelni a hideg időszakot, mint például a méhek.

Az ősszel a hűvösebb idő beköszöntével a darazsak lelassulnak, és a kolónia tagjai fokozatosan elpusztulnak. A munkásdarazsak, akik nyáron dolgoztak a táplálék beszerzésén és a fészek fenntartásán, elpusztulnak. A hímek is meghalnak, mivel a feladatuk véget ért (a királynővel való párosodás), és nincs szükség további szaporodásukra.

Az egyedüli túlélők a királynők, akik a hideg hónapokban általában valamilyen védett helyen, például a fészekben vagy a talajban elhelyezett burokban áthibernálnak. Tavasszal, amikor az idő felmelegszik, a darázskirálynők új kolóniát alapítanak, és megkezdődik az új kolónia létrehozása.

Az üresen maradt fészkek sorsa a téli hónapok során változhat, de általában a következő év tavaszán vagy nyarán szétesik és elpusztul. Sok esetben az időjárástól és a környezeti tényezők hatása miatt pusztulnak el.

A hideg téli hónapok során a fészket borító külső héj, idővel lebomlik vagy károsodik. Az eső, hó, jég és a hideg idő hatására a fészek anyaga további károkat szenvedhet, alkalmatlanná téve egy következő kolónia betelepülését, de nem tűnik el.

Összegzés

A darázsirtás tévhitekkel körülvett terület, és fontos, hogy megfelelő információval és módszerekkel álljunk hozzá.

Megérteni a darazsak viselkedését és biológiáját kulcsfontosságú a hatékony és biztonságos darázsirtásban.

Ha bármilyen kétség merül fel Önben, mindig konzultáljon szakemberrel, aki segíthet megtalálni a megfelelő megoldást a darazsak okozta problémára!

Források:

  • PennState Extension
  • University of California Agriculture and Natural Resources
  • Xerces Society
  • University of California Statewide Integrated Pest Management Program
  • University of Minnesota Extension

Hívjon, ha elege lett a darazsak elleni küzdelemből!

Miért válassza a szakértő kártevőirtó csapatunkat?

pipaDarázsirtási munkánkra 6 hónap garanciát vállalunk, biztosan megszabadítjuk a darazsaktól.

pipa

Az irtás nálunk minden esetben biztonságos. A darázs irtása veszélyes, mert agresszíven védelmezi a fészkét. Védőfelszerelésünk biztosítja számunkra  a maximális védelmet.

pipaA legtöbbször elegendő az egyszeri irtás, mert a darazsak egy kezelés után kipusztulnak.

pipaAmi biztos, hogy a leghatékonyabb és legbiztonságosabb irtószerekkel és eszközökkel végezzük a szolgáltatást.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.