Patkányok látványa sok embert megijeszt, a népszerűtlen állatok körébe tartoznak, a legtöbb ember undorodik tőlük, koszosnak, piszkosnak, fertőzőnek gondolja őket.

Pedig ezek a rágcsálók intelligensek, gyanakvóak, igen óvatosak, megfigyelték, hogy a kihelyezett méregből egyáltalán nem esznek, ha azt látják, hogy elpusztult az a társuk, aki fogyasztott belőle. Hírnevükkel ellentétben tiszta állatok, fejlett tisztálkodási ösztönnel rendelkeznek. Valójában hasonlóan tiszta állatok, mint macskák. Ha piszkosnak érzik a bundájukat, azonnal tisztálkodni kezdenek.

A róluk kialakult kép elsősorban élőhelyüknek, életmódjuknak, és az élősködőinek köszönhető. Étkezési szokásukban pedig jobban hasonlítanak az emberre, mert ha van rá lehetőségük biztosan a friss élelmiszereket dézsmálják meg előszőr, és ők sem szeretik a dohos, penészes élelmiszereket. Az más kérdés, hogy ínséges időben mire fanyarodnak rá.

Válogatósak is, kedvelik a szemes terményt, amennyiben ez elegendő mennyiségben jelen van, akkor nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem fogadják el a rágcsálóirtó pépet. A nem paraffinos készítmények a vizes, párás közegben hamar romlanak, így a romlott íze miatt se fogyasztják el azokat, nehéz őket átverni.