Hangyák a lakásban télen

hangyák a lakásban

Bejegyzés megosztása

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük.

Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint például a hangyák, télen eltűnnek, és csak a melegebb hónapokban jelennek meg újra. Azonban tévedés lenne azt hinni, hogy télen nem lehet velük találkoznunk a konyhaszekrényünkben, vagy a kamrában.

Valójában számos oka lehet annak, hogy hangyák még a hidegebb hónapokban is felbukkannak a lakásokban. 

Első körben tisztázzuk, hogy:

Hol bújnak meg a hangyák télen, mi történik ilyenkor a kolóniával? Hogyan élnek télen?

A hangyák télen különböző stratégiákat alkalmaznak az életben maradásra és túlélésre. Az általános szabály az, hogy a hangyák keresik a melegebb és szárazabb helyeket, ahol megvédhetik magukat a hideg időjárástól.

Íme néhány hely, ahol a hangyák megbújhatnak télen, és hogy hogyan élnek ebben az időszakban:

Mélyen a talajban:

Számos hangyafajnak van olyan kolóniája, amely mélyen a talajban van megbújva a szélsőséges időjárási viszonyok elől.

Ezek a kolóniák lehetnek akár több méter mélyen is a föld alatt. A talaj hőmérséklete általában stabilabb, mint a felszínen, így viszonylag melegben és szárazságban átvészelhetik ezt a fagyos, esős, havas évszakot.

Sziklák és kavicsok alatt, repedésekben megbújva:

Néhány hangyafaj előszeretettel keres menedéket sziklák alatt, ahol melegebb és szárazabb környezetet találhatnak. Ez lehet például egy nagy kő alatti rés vagy egy fa gyökerei közötti rés is.

Épületek és házak belsejében:

A városi környezetben élő hangyák gyakran bejutnak az épületek és házak belsejébe télen. A fűtött lakásokban és az alagsorokban meleg és száraz környezetet találnak, amely ideálisak ennek az évszaknak az átvészelésre.

Mi történik a hangya kolóniával ebben az évszakban?

Télen a kolónia általában inaktív – hibernált állapotba kerül. A dolgozó hangyák is kevésbé aktívak lesznek, így a kolónia életfolyamatai lassulnak.

A hangyák csökkentik az élelemfogyasztást és az energiafelhasználást, hogy túléljék a hideg hónapokat.

A királynő általában terméketlen időszakba lép, amikor nem tojik, ezáltal ő is csak kis mennyiségű energiaforrást igényel. A dolgozó hangyák maradnak a kolóniában, hogy megtartsák a hőt és védelmet nyújtsanak a királynőnek és a lárváknak.

Amikor a tavasz közeledik, a hangyák újra aktiválódnak, a dolgozók újra aktívan keresnek élelmet, és a királynő újra tojást rak, hogy növelje a kolónia létszámát és új generációkat hozzon létre.

A hangyák kiválóan alkalmazkodnak az évszakok változásához és a környezeti feltételekhez.

Táplálék és búvóhely keresése:

Mivel a külső körülmények kevésbé kedvezőek élelem szerzési szempontból, ezért a hangyák bemennek a meleg és száraz otthonainkba a túlélés és táplálék keresése érdekében.

A meleg és száraz lakásokban megtalálható élelemforrások vagy akár a víz is vonzóvá tehetik számukra a helységeinket, természetesen, ennek mi nem igazán örülünk.

A hideg időjárás beköszöntével a hangyák is hajlamosak keresni a meleg és száraz helyeket, ahol elbújhatnak és védelmet találhatnak. Ezért nem ritka, hogy télen hangyák jelennek meg a házakban, különösen a konyhákban, fürdőszobákban vagy más meleg területeken.

Mit tehetünk a téli hangyainvázió ellen?

1. Takarítás és helyes tárolás:

Rendszeresen takarítsuk és tartsuk tisztán a lakást, különösen a konyhát és az élelmiszereket tároló területeket. Az élelmiszerek és cukros anyagok elzárása vagy zárt tárolása segíthet megelőzni a hangyák bevonzását, megjelenését és elszaporodásukat.

2. Repedések, rések lezárása:

Zárjuk le az ablakokat és az ajtókat, és javítsuk ki a repedéseket vagy réseket a falakon vagy ablakokon. Ez segíthet megakadályozni a hangyák bejutását a lakásba.

3. Professzionális segítség kérése:

Ha a hangyák elleni intézkedések ellenére még mindig problémák merülnek fel, fontoljuk meg a professzionális rovarirtó szolgáltatások igénybevételét.

Egy tapasztalt rovarirtó szakember segíthet azonosítani a problémát és hatékony megoldásokat kínálhat a hangyák eltávolítására és távol tartására.

4. A nem mérgező alternatívák alkalmazása:

Ha szeretnénk elkerülni a kémiai rovarirtó szereket, választhatunk nem mérgező alternatívákat is a hangyák ellen. Például az ecet, a citromlé vagy a szódabikarbóna természetes és hatékony módszerek lehetnek a hangyák elűzésére és távol tartására.

5. A hangyák vízforrásainak megszüntetése:

Télen gyakran a nedvesség is vonzó lehet a hangyák számára. Ha meg tudjuk szüntetni vagy csökkenteni a nedvességforrásokat a lakásban, például a csöpögő csapok vagy szivárgó csövek javításával, az segíthet megakadályozni a hangyák bejutását és jelenlétét.

Összegzés

A hangyák jelenléte a lakásban télen is kellemetlenségeket okozhat, de számos módszer létezik a probléma kezelésére és megelőzésére.

Fontos azonban, hogy ne csak a hangyákat távolítsuk el, hanem azok fészkeit is megszüntessük, hogy hosszú távon megelőzzük a probléma ismétlődését.

Ha szükséges, kérjünk segítséget egy szakembertől, hogy hatékonyan és biztonságosan kezeljük a hangyák jelenlétét a lakásban. Az elővigyázatosság és a megelőzés kulcsfontosságúak a hangyák elleni küzdelemben, különösen a hideg hónapokban.

Hívjon, ha elege lett a hangyák elleni küzdelemből!

Miért válassza a szakértő kártevőirtó csapatunkat?

pipaHangyairtási munkánkra 2 hónap garanciát vállalunk, biztosan megszabadítjuk a kártevőktől.

pipa

A legminőségibb és legbiztonságosabb szereket használjuk fel az irtás során, nem hagyunk esélyt a hangyáknak.

pipaMi garantáltan megszabadítjuk az otthonát a kis fekete ízeltlábúaktól, a hangyák irtására megtaláljuk a leghatékonyabb megoldást.

pipaTöbbféle módszert kombinálunk, a hangyák irtására megtaláljuk a legbiztosabb megoldást.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.