Mire jön a patkány?

patkany csapda

Bejegyzés megosztása

Megmutatjuk, mire jön a patkány, azaz mik azok a kedvező feltételek, amik számukra megfelelőek a szaporodáshoz és fészekrakáshoz. Mindezt azért tesszük, hogy ezeket elkerülve, vagy elvégezve sikeres legyen a távoltartásuk és az irtásuk is.

Irtani pedig kell őket, mert a patkányoknak a gazdasági kártétele jelentős, és állategészségügyi, továbbá humán-egészségügyi szempontból is állandó veszélyforrások, ezért ismertetjük a kártételüket. Írunk arról is mik azok az okok, ahol sokan elbuknak az irtásuk során.

Miért nem sikeres a patkányok irtása?

Az ellenük vívott „csaták” elvesztésének alapvetően okai:

 • nem tájékozódtunk kellően a rágcsálók életmódjáról,
 • rosszul alkalmazzuk az irtószereket (mennyiségi, minőségi, felhasználási technológia tekintetében),
 • a környezetünk, ami lehet egy rossz (tanya)szomszéd, aki a tudtán kívül a patkányok „oldalán áll”.

A sikertelen védekezés hátterében ezek állhatnak:

 • a rendszertelenség,
 • nem megfelelő irtási módszer kiválasztása,
 • a fertőzöttség mértékének helytelen megállapítása,
 • rossz vagy rosszul kihelyezett csalétek,
 • a mentesítés ellenőrzésének hiánya,
 • a mentesítés lezárásának helytelen megítélése.

Melyek az általános -hibás- kivitelezési megoldások?

A legtöbben azt teszik, hogy patkány vagy patkány-nyomok (ürülék, rágcsálási nyomok, lábnyomok, lyukak, járatok stb.) észlelése után mérgeket helyeznek ki, és ezt sajnos onnan lehet tudni, hogy egyre több a mérgezett kutya.

 Vannak gazdaságok, melyekben az egész „patkány-ügyet” a kutyára bízzák (terrierekre és azok keverékeire), de ezzel csupán ritkíthatjuk a szaporulatot, ami részeredmény, nem a teljes siker.

Sokan próbálkoznak a lyukak, járatok gázosításával, de így is a rágcsálók töredéke pusztul el.

Akkor mi a sikeres irtás titka?

Hatékonyan védekezni valami ellen csak úgy lehet, ha ismerjük annak lényegét, ezért ismerjük meg a patkányok életmódját, viselkedését, károkozásuk lehetséges módozatait, mértékét. (A linkre kattintva korábbi bejegyzésünkből részletesen tájékozódhat!)

Több fajuk közül leggyakrabban a házi patkánnyal és a vándorpatkánnyal találkozhatunk. 

Mi a patkányok kártétele? - Mire jön a patkány?

A patkány kártétele, a képen egy szétrágott vezeték látható
Patkányok kártétele

 

A patkánymentesítés az általános járványvédelem szerves része!

Patkány kártétel: betegségek – járványok

Elsősorban az, hogy betegségeket terjeszthetnek, sőt járványokat indíthatnak el, és tarthatnak fenn.

Egy megdöbbentő adat: egyetlen halom patkányürülék mintegy 200.000 Salmonella- baktériumot tartalmazhat, s egy patkány évente kb. 16.000-szer ürít.

Gazdasági károkat okozó fertőző állatbetegségek terjesztésében játszhatnak szerepet, jelenlétükkel, életmódjukkal akadályozzák a fertőző góc felszámolását vagy az állományok mentesítését.

Olyan ismert betegségek mellett, mint a száj – és körömfájás, sertéspestis, Aujeszky-féle betegség, leptospirózis, szalmonellafertőzés (Salmonellosis) vagy a fonálférgesség (Trichinellosis) nevű fertőző betegség terjedéséért is ezek a rágcsálók felelnek. Ez utóbbi hidegrázással, fejfájással, izomfájdalmakkal és magas lázzal induló, ritkán súlyosabb következményekkel, máj- és veseelégtelenséggel járó, szerencsére antibiotikummal gyógyítható fertőzés.

Tájékoztatásában a Nébih leszögezte, hogy a jelenlegi ismereteik szerint nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok, illetve a vadállatok – köztük a rágcsálófélék – megfertőződhetnek a 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára.

Ilyen szempontból különösen veszélyes a járványgóc körüli 300 – 400 méteres terület, de a vándorpatkányok territóriumának átmérője akár 1000 métert is elérhet.

A probléma abból fakad, hogy szőrükre, talpukra tapadt kórokozókat tovább viszik -terjesztik. A takarmányt, az etetőket, az állattartó helyeket ürülékükkel, vizeletükkel, egyéb váladékaikkal szennyezik.

Ezért az állattartó telepek közötti járványterjesztésben értelemszerűen a vándorpatkányoké a nagyobb szerep, mivel ők a vadetetőket is felkeresik, nemegyszer betegségeket terjesztenek vadak és háziállatok között.

Patkány kártétel: rongálás – anyagi károkozás

Patkányok által szétrágott motor kábel
Patkányok által szétrágott motor kábel

Súlyos kártétel az is, hogy ezek a kártevők rongálják az épületeket, azokban lyukakat, járatokat fúrnak, megrágják a faszerkezeteket, a vezetékeket, a szigetelést, a berendezési tárgyakat.

Az igaz, hogy közlekedésükkor kerülik a nyitott tereket és a falak, etetők, vezetékek, zsákok mellett (mögött) mozognak, ezzel mégis zavarják állataink nyugalmát, ezáltal csökkenthetik a termékelőállítást.

Hogyan védekezzünk a patkányok ellen?

A megelőzés és a szervezettség, tervezés:

 • Környezetünk rendezettségének a fenntartásával, (ami magában foglalja az állattartó épületeket, istállókat, ólakat, kiszolgáló helyiségeket, takarmánytárolókat és az azok megfelelő higiéniáját).
 • A szomszédos, egymással összefüggő területeken nem elszigetelten (pl. egy-egy háznál vagy tanyán), hanem egyidejűleg egyszerre kell végrehajtani a patkányirtást.
 • Itt említhető meg a járványvédelem közismert mondása: a kórokozók elleni háborúra békeidőben kell felkészülni! Ez érvényes a patkányok elleni védekezésre is! A „felderítésnek” egész évben folyamatosnak kell lennie (búvóhelyek, járatok, csatornák, farakások, etetők aljának, padozat hézagainak, stb. ellenőrzése)!
 • A patkány elleni védekezést a patkányok felbukkanásának első jelei után azonnal meg kell kezdeni. Az irtás a mentesítési terv szerint történjen.

Milyen akkor a szakszerű patkánymentesítés?

 • A régebbi nagyüzemi, szakosított állattartó telepi gyakorlathoz hasonlóan mentesítési tervet kell készítenünk, természetesen figyelembe véve a helyi adottságokat.
 • Reálisan kell felmérni a fertőzöttség mértékét!
 • Döntenünk kell arról, milyen csalétket és csapdázási technikát alkalmazzunk!

A mérgezett csalétekkel szembeni követelmények:

Patkánycsali etetőládában
Patkánycsali etetőládában

A kumarin-tartalmú készítmények újabb generációjának tagjai a patkány számára olyan ízhatásúak, hogy elég azokat megkóstolniuk, szinte abba sem tudják hagyni az evést. Akár egy nap alatt felveszik a „halálos dózist”, majd ezután 3-8 nappal fájdalommentesen, többnyire a fészkükben pusztulnak el, így nem riasztják el társaikat a méregtől.

A korábbi készítményeknél biztonságosabbak, más állatfajokra nézve kevéssé veszélyesek egyrészt az alacsony hatóanyagtartalom, másrészt amiatt, hogy a nem célállatok számára keserűanyagot tartalmaznak, a másodlagos mérgezések lehetősége pedig kizárt, mert a hatóanyag a patkány testében gyorsan átalakul.

Gyakorlati patkányirtó tanácsok:

1#Tipp:

Amennyiben udvarunkban még nincs fertőzöttség, de a környéken már felfedeztük, jelezzük az ott lakóknak, ezzel egyidejűleg készüljünk fel a védekezésre, „birtokhatárunkon” helyezzünk ki mérgezett csalétket olyan etetőládákban, melyekhez illetéktelen személyek és háziállatok nem férhetnek hozzá és az időjárás sem tud kárt tenni bennük.

Egy ezer négyzetméteres területre minimálisan 6 db ládát tegyünk, etetőhelyenként 200 gr csalétekkel (ha az „hagyományos”, gabona-alapú csalétek). Ha mi készítjük az etetőládát, akkor ügyeljünk arra, hogy annak két nyílása legyen, mert a patkány csak akkor fogyaszt a csalétekből, ha látja a menekülés esélyét is. Különböző formációjú csalétkekből természetesen más-más mennyiségeket helyezünk ki etetőkként, ezt a használati utasítás mindig tartalmazza.

2#Tipp:

3-5 nap múlva ellenőrizzük az etetőhelyeket, ha a csalétek elfogyott, azt az eredeti mennyiség duplájával pótoljuk! Ha a csalétekből nem fogyott, váltsunk csalétket (pl. a gabona-alapút cseréljük le pépre, korongra stb.). Ahol így sem fogy, akkor az etetőhelyet számoljuk fel, ahol viszont jól fogy, ott szaporítsuk.

3#Tipp:

Jó módszer, ha az állattartó épületek, kamrák, takarmánytárolók, melléképületek padozatának készítésekor a föld feltöltésére mintegy 100 mm vastag üvegcserepekkel kevert kavicsréteget terítünk, csak ezután húzzuk rá a tulajdonképpeni padozatot, ez jól véd a patkányok ellen.

A felhasznált forrás: Agrárágazat

A képek megvásárolt istock fotók.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.