Darázsfészek

Darázsfészek

Bejegyzés megosztása

Az ízeltlábúak „építészetének” igazi mesterműve a darázsfészek. Mint ahogy a darázs fajták nagyban különböznek, úgy a fészkeik szerkezete, elhelyezkedése és az építéshez használt anyagok megválasztása is nagyban eltér egymástól.

Mi ebben a bejegyzésben általánosságban vesszük sorra a darázsfészek témáját.

Miért épít fészket a darázs?

A darazsak fészket építenek azért, hogy biztosítsák az utódok neveléséhez és az élelem tárolásához szükséges körülményeket, így a fészek jelentős szerepet játszik a kolónia túlélésében és fejlődésében.

Miből épülhet darázsfészek?

A darázsfészek mérete, formája és anyaga fajtól függően változhat.

A darazsak a környezetükből beszerzett anyagokat használják fel a fészek építéséhez:

Növényi rostokból: A legtöbb darázsfaj növényi rostokat használ a fészek építéséhez. Például faleveleket, fűszálakat, virágokat és egyéb növényi részeket gyűjtenek össze, majd rágcsálják vagy pépesítik őket, hogy egy ragasztószerű anyagot hozzanak létre, amelyet a fészek kialakításához használnak.

Fából: Néhány darázs faj faforgácsokat vagy apró fareszelékeket használ a fészek építéséhez. Ezeket a faanyagokat gyakran vegyítik a növényi rostokkal.

Homokból vagy földből, agyagból: Néhány faj földet vagy homokot használ a fészeképítés során, hogy a struktúrát megerősítse és stabilizálja. (Például a földi darázs – kecskedarázs)

A nyálukból: A darazsak saját nyálukat is felhasználják a fészek anyagaként. A nyál segíti az anyagok tapadását és szilárddá válását.

A fészek építése során a darazsak szorgalmasan dolgoznak, hogy megfelelő méretű és alakú fészket hozzanak létre, amely kielégíti az adott faj igényeit.

Az „építőanyagokat” legtöbbször vegyítik, és elég kreatívok tudnak lenni:

Például a német darázs (Vespula germanica) egyike a közönséges darázs fajoknak, és a fészkei általában föld alatt találhatóak. Ezeket a fészkeket földi fészkeknek vagy talajfészkeknek nevezik. A német darázs talajfészkeit gyakran résekben, állati üregekben vagy más elhagyott lyukakban találják meg. Ezen kívül a fészek számos szürkés vagy barna papír hártya szerű anyaggal bélelt sejtből áll, amit a darazsak a növényi rostokból és a nyáluk keverékéből készítenek.

Hol lelhetőek fel leggyakrabban a darázsfészkek?

A darázsfészkek általában jól védett helyeken találhatók, hogy megvédjék a kolóniát az ellenségeiktől és az időjárási viszontagságoktól.

Föld alatt: Számos darázs faj, például a mézdarázsok és a német darázs, talajfészkeket épít föld alatt. Ezeket a fészkeket általában lyukakban, résekben vagy elhagyott üregekben találhatjuk meg.

 

Fában: Néhány darázs faj, például a favágó darazsak, a fa törzsében, fa oduban épít fészket. (Fadarazsak https://hu.wikipedia.org/wiki/Fadarazsak)

Épületekben: Bizonyos darázs fajok előszeretettel építenek fészket épületekben is. A darázskirálynők gyakran keresnek megfelelő helyet az épületekben az eresz alatt, a padlásokon vagy falrepedésekben, hogy tavasszal itt alakítsák ki az új kolóniájukat.

A darázsfészek építése és a kolónia élete:

A darazsak társas állatok, és a fészekben egy kolónia él, amelynek tagjai különböző feladatokat látnak el. A fészekben található sejtben a királynő lerakja a petéket, majd a dolgozók szállítják a helyükre azokat és táplálják a kikelt lárvákat. Az érett lárvák később bábokká válnak, majd kifejlődnek felnőtt darazsakká. A darazsak gyakran vadásznak és tárolnak élelmet a fészekben, például más rovarokat vagy mézet.

 1. Hely kiválasztása: A darazsak először a megfelelő helyet keresik a fészek építéséhez. A hely kiválasztásakor figyelembe veszik a biztonságot, a védelmet az ellenségeiktől és az időjárástól, valamint feltérképezik az elérhető táplálékforrásokat. A fajtól függően a fészek lehet föld alatt, faodvakban, épületekben vagy más rejtett helyeken.
 2. Anyaggyűjtés: A darazsak összegyűjtik az építéshez szükséges anyagokat. Ezek lehetnek növényi rostok, faforgácsok, homok vagy más természetes anyagok, amelyeket a fészek építéséhez használnak.
 3. Fészek építés: A darazsak elkezdik építeni a fészek alapstruktúráját. Általában ebben a fázisban kialakítják a fészket összekötő járatokat és a fészek sejtjeit. A sejtek kis kamrák, amelyekben a petéket helyezik el, ahol az utódaik fejlődnek.
 4. Peték lerakása: A darázskirálynő lerakja az első petéket a sejtekbe. A peték később kikelnek, és lárvákká válnak.
 5. Táplálás: A dolgozó darazsak gondoskodnak a lárvák táplálásáról, például rovarokkal vagy nektárral etetik őket.
 6. Fiatal darazsak kikeltése: A fiatal darazsak általában a kolónia munkáiban vesznek részt, például élelmet vadásznak vagy a fészek karbantartását végzik.
 7. Fészekfenntartás: A kolónia tagjai folyamatosan karbantartják és bővítik a fészket, szükség szerint. A királynő pedig további petéket rak, és így a kolónia növekedhet.
 8. Kolónia ciklusa: A kolónia életciklusa során a kolónia idővel elpusztul, általában a hideg téli hónapokban. A túlélő királynő a következő tavasszal új helyet keres, ahol új kolóniát alapít.

Mint már korábban írtam, a darazsaknak sok fajtája létezik, ők különböző módon élnek és fészkelnek, bár mindannyian fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, előfordul, hogy veszélyt jelenthetnek az emberre.

Az emberi egészség és a biztonságunk érdekében fontos óvatosan kezelni a darazsakat és a fészkeiket, és szükség esetén rovarirtók segítségét kérni!

Az elővigyázatosság és a megelőző intézkedések segíthetnek csökkenteni a konfliktusokat a darazsakkal. Fontos, hogy megértsük a környezetüket és a viselkedésüket, mert így minimalizáljuk az esetleges a támadási kockázatot.

A következő lépések segíthetnek a darazsakkal való konfliktusok elkerülésében és a biztonság fenntartásában:

 • Ismerjük fel a darázsfészket!

Tudjuk meg, hogyan néz ki egy darázsfészek, és legyenünk óvatosak, ha találunk egyet. Kerüljük el a területet, és ne zavarjuk meg a fészek körül lévő darazsakat.

 • Ne provokáljuk a darazsakat!

Ha a darazsak közelében vagyunk, kerüljük a hirtelen mozdulatokat és az erős hangokat, mivel ezek provokálhatják a támadást.

 • Használjunk darázs riasztót!

Amikor kerti munkát végzünk vagy teraszon tartózkodunk, használjunk darázs riasztó eszközöket, vagy darázs csapdákat.

 • Takarítsuk el az ételmaradékokat!

Picknick vagy kerti party alkalmával gondoskodjunk arról, hogy ne maradjanak élelmiszer-maradékok a területen, mivel azok vonzzák a darazsakat.

 • Ne essünk pánikba!

Ha egy darázs megszállta a területünket, ne essünk pánikba! Nyugodtan próbáljuk elhagyni a területet, és ne kezdjük egy légycsapóval üldözni a darazsakat!

 • Kérjük a rovarirtók segítségét!

Ha egy veszélyes darázsfészket találtunk, ne próbáljuk meg magunk eltávolítani. Hívjunk egy szakértőt vagy egy darázsirtót, aki biztonságosan és hatékonyan kezeli a helyzetet.

Miért érdemes a darázsirtókat hívni, ha darázsfészket találunk?

Mert a darazsak támadhatnak és csípéseik fájdalmasak lehetnek, emellett az allergiás reakcióval rendelkező emberek esetében a darázscsípések súlyos reakciókat okozhatnak, amelyek életveszélyessé is fajulhatnak.

Az alábbiakban néhány ok, amiért érdemes szakembert hívni:

Helyes faj azonosítása: Mert a szakemberek pontosan azonosítják a fajt, és ennek megfelelően alkalmazzák az irtószereket és módszereket.

Biztonság: Mert megfelelő védőfelszerelésben és eszközökkel rendelkeznek a biztonságos fészek elemzéshez és irtáshoz. A lakosságnak általában nincs megfelelő védőfelszerelése vagy ismerete a darazsak viselkedéséről és irtásáról.

Allergia megelőzése: Mert azok számára, akik érzékenyek a darázscsípésekre és allergiás reakciót mutatnak, a darázscsípés halált okozhat.

Hatékony irtás: Mert a darázsfészkek megfelelő eltávolítása és irtása speciális technikákat igényelhet, és hogy megakadályozzák a kolónia újra települését vagy a darazsak más helyekre költözését.

Garancia: Mert az igényes rovarirtók az elvégzett munkájukra garanciát vállalnak.

Környezetvédelem: Mert a professzionális irtók olyan módszereket alkalmaznak, amelyek kevesebb kárt okoznak a környezetben, mint az „alkalmi-otthoni kísérletezők” által kipróbált stratégia.

Tapasztalat és hatékonyság: Mert a tapasztalt irtók hatékonyabban és gyorsabban képesek eltávolítani a fészkeket, minimalizálva a veszélyt és a zavaró tényezőt.

Fontos, hogy ha darázsfészket talál, ne próbálja meg saját maga eltávolítani vagy kezelni, érdemes egy hozzáértő darázsirtót hívni, aki biztonságosan és hatékonyan kezelje a helyzetet!

Hívjon, ha elege lett a darazsak elleni küzdelemből!

Miért válassza a szakértő kártevőirtó csapatunkat?

pipaDarázsirtási munkánkra 6 hónap garanciát vállalunk, biztosan megszabadítjuk a darazsaktól.

pipa

Az irtás nálunk minden esetben biztonságos. A darázs irtása veszélyes, mert agresszíven védelmezi a fészkét. Védőfelszerelésünk biztosítja számunkra  a maximális védelmet.

pipaA legtöbbször elegendő az egyszeri irtás, mert a darazsak egy kezelés után kipusztulnak.

pipaAmi biztos, hogy a leghatékonyabb és legbiztonságosabb irtószerekkel és eszközökkel végezzük a szolgáltatást.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.