Darázsfajták

Darázsfajták, a kecskedarázs és a német darázs, minden amit érdemes tudni róluk

A darázsfajták bemutatását folytatjuk ebben a cikkben is. Mint már a korábbi bejegyzéseinkből is kiderül, mindig hangsúlyozzuk azt, hogy vizsgálják meg az otthonuk körül megjelenő rovar kártevőket! Ez akkor is nagyon fontos, ha házi, azaz otthoni irtási praktikákkal próbálkoznak, és akkor is, ha rovarirtót hívnak ki, mert így nagyban megkönnyítik a munkájukat!

Az irtás sikeressége múlhat azon a tényen, hogy pontosan meghatározzák, hogy milyen kártevővel állnak szemben és merre található a rajzási helyük, mert élettani sajátosságaik miatt, más eszközöket kell bevetni ellenük. VAGY mint például a tőrösdarázs esetében, kiderülhet, hogy nincs szükség védekezésre, csak egy pár nap türelemre, mert ez a rovar békés, védett, hasznos állat és pár nap múltán magától is tovább áll.

Fókuszban a kecskedarázs és a német darázs

Visszakanyarodva a bevezetőnkhöz, ebben a bejegyzésben szeretnénk, további két új darázs fajt bemutatni, ezzel segítve az eligazodást a darazsak megkülönböztetésesben.

A kissé hosszúra sikerült, de nagyon fontos bevezető után vizsgáljuk meg a kecskedarázs és a német darázs legfőbb külső és viselkedési jellemzőit!

Kecskedarázs

Ez a két faj az, ami nyár végén, augusztus elejétől, de különösen augusztus második felétől nagyon szemtelenné válik, s túl azon, hogy rámegy mindenre, még különösebb provokálás nélkül is csíphet.

Német darázs

Ennek azonban az is oka, hogy nem látnak túl jól, így például egy napozó ember testén egy anyajegyet légynek, azaz prédának tekinthet és arra csap le és csípi meg a területet. Viszont gyakori, hogy az ember hessegeti, és ezzel az ellenkezőjét éri el, mert ezzel mintegy felhergeli az állatot és az már támad és csíp is.

Kecskedarázs:

Érdekes a magyar elnevezése, angol és német nyelvterületen a közönséges darázs nevet kapta. Egyedszáma 500-7000 között van egy fészekben.

Erdőben jellemzően föld alatt fészkel, ház körül burkolatok vagy egyéb helyeken is fészkelhet.

A szemei között és a szájszerv felett sárga alapon egy “fekete fordított félkövér T betű”, illetve horgony-szerű mintát visel. Fészek közelben könnyen támad és meglehetősen agresszív.

Kecskedarázs: a szemei között és a szájszerv felett sárga alapon egy “fekete fordított félkövér T betű”.

A kecskedarázs csípését nagyon könnyű kiprovokálni, kifejezetten harcias darázsfajta.

Visszahúzható fullánkjával többször is képes szúrni. A szúrás közben a szervezetbe juttatott mérge allergén reakciót okoz, a csípés helye feldagad és fájdalmas. A darázscsípésre érzékenyek esetében allergiás rohamot, szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

Az arcot, nyakat, szájüreget ért szúrás allergiás reakció nélkül is fulladást okozhat, ezért haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. (Ez persze az összes faj csípéséről is elmondható.)

Német darázs:

Egyedszáma 1000-10000 között van egy fészekben. A kecskedarázs jegyeivel szemben, a megkülönböztetése: a sárga alapon három fekete pont van, kb. egyenlőszárú háromszög alakban. Ami az alábbi képen jól látható.

A fészek közelében egy fokkal kevésbé hajlamos a támadásra, mint a kecskedarázs.

A német darázs fején, sárga alapon három fekete pont van, kb. egyenlőszárú háromszög alakban.

A fészeknél mindig van néhány őrszem, akik jeleznek, ha védeni kell a fészket. Minimális ingerlésre is támad, távolabb azonban már szelídebb. Csak legfeljebb a fészek lakóinak tizede szúr. Mérge gyengébb, mint a háziméhé.

Szúrása nagyon fájdalmas és helyén apró, körülírt duzzanat jelentkezik. A sérült bőrfelületen bőrpír, esetleg csalánkiütés jelenik meg, viszkető érzés kíséri. Tünetek lehetnek még: szív- és légzési panaszok, fojtogató légszomj, átmeneti légzéskimaradás, emésztési panaszok, hányinger, émelygés, gyakori széklet, görcsös hasi fájdalom, idegrendszer és izomrendszer zavarai, lokális fájdalom a sérült területen, zsibbadás.

Mivel más ízeltlábúakkal táplálkozik, komoly károkat tud okozni a méhészetek állományában.

Fullánkját az emlősök bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Szúrása fájdalmas, allergiás reakció esetén, kezelés nélkül akár halált is okozhat.

Korábban a lódarázsról és a tőrösdarazsakról írtunk, a linkre kattintva elolvashatják ezeket is, figyeljék meg a darazsak közötti különbségeket!

 

A cikkhez felhasznált forrás: https://blog.turafuggo.hu/2019/03/25/darazsak-es-lodarazsak-kisokosa/

A képek forrása: Wikimedia Commons