Tőrösdarázs

Bejegyzés megosztása

Ebben a bejegyzésben egy veszélytelen és védett darázsfajtát szeretnék bemutatni, és megmutatni azt, hogy mi a különbség a tőrösdarázs és a valóban veszélyes lódarázs között. Május van, itt a szezonja a rajzásuknak, figyeljünk oda rájuk!

Mik az óriás tőrösdarázs jellegzetes jegyei?

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nem csak hazánk, de Európa legnagyobb darázsfaja is. Kontinensünk déli felén elterjedt. Sárga fejű nősténye a 45 mm-t is elérheti, a fekete fejű hím azonban kisebb (30 mm).

Homlokán koronaszerű sötét rajzolat található, potrohán négy sárga folt van, teste fekete, sűrűn szőrözött, a potroha második felén vörösesbarna szőrszálakkal. Lábai tüskések, szárnyai füstös lilás színűek (bár ezen a képen ez kevéssé látható, viszont a lenti fotón igen).

A képen a tőrösdarázs látható:

Mikor és hol találkozhatunk velük?

A tőrösdarazsak megjelenésére számíthatunk a meleg napokon, amikor is nagy tömegben keringhetnek, általában májustól októberig repülnek.

Jellegzetesen lassan és a földhöz viszonylag közel szállnak, szinte köröznek a föld felett.  Megtalálhatjuk őket a kertekben, a parkok gyepén, korhadó fák közelében vagy a komposzt körül.

És gyakran azokon a helyeken, ahol a talajban, a pusztuló fában vagy a komposztban nyüzsögnek a cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvák.

Fontos tudnivaló a tőrösdarázzsal kapcsolatban:

Az óriás tőrösdarázs védett rovar, természetvédelmi – eszmei értéke 50 000 Ft/egyed.

Tehát az elpusztítása törvénytelen, sajnos rendszeresen előfordul, hogy a szakértelem hiánya miatt mégis tömegesen mérgezik a rovarirtók. ☹

Hasznos rovarok?

Az igazság az, hogy a tőrösdarazsak az emberekre, háziállatokra nem veszélyesek, viszont biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

A darázslárvák az (pl.) orrszarvúbogár lárvájában fejlődnek ki. A nőstény felkutatja a korhadó faanyagban élő orrszarvúbogár-lárvákat, leássa magát utánuk a törmelékbe, szúrásával megbénítja azokat, és egy-egy petét ragaszt az oldalukra. A kikelő darázslárvák kezdetben az orrszarvúbogár-lárvák testnedveiből táplálkoznak, később befúrják magukat a bőrük alá, és az egész lárvát elfogyasztják. Gubót készítenek, amelyben bebábozódnak, és a következő tavasszal már kikelnek, mint kifejlett darazsak.

Veszélyes a tőrösdarázs? Mérgező a csípése?

Nagy mérete és hangos zúgó, zümmögő repte miatt félelmetes lehet, de leginkább az kelti a pánikot az emberek körében, hogy első látásra összekeverik a lódarázzsal. De ez a rovar az emberre teljesen ártalmatlan. Nem agresszív, nem támad, inkább a menekülést választja he elkezdik hessegetni. A fullánkját is csak végső esetben használja, akkor is csak védekezésre. Csípése nem veszélyes.

„Az ártalmatlan rovarok könnyen pánikot kelthetnek, mert összetéveszthetők a valóban veszélyes lódarazsakkal."

Valóban, az emberek gyakran összekeverik a lódarázzsal (Vespa crabro), amely az óriás tőrösdarázzsal ellenben agresszív faj, mérgező csípése erős allergiás reakciót válthat ki. Itt olvashat a lódarázsról és a lódarázsfészekről részletesebben!

A fenti képen szereplő védett rovart hasonlítsuk össze az alábbi képen szereplő “veszélyes” lódarázzsal!

Mik a jellegzetes különbségek a tőrősdarazsak és a lódarázs között?

  • mozgásáról könnyen megismerhetőek a tőrösdarazsak köröznek a föld felett
  • A lódarazsak inkább egy fészekbe, lukakba mennek be.
  • A tőrösdarázsnál a nőstények feje sárga, a hímeké fekete.
  • potroh mintázatukat érdemes megfigyelni, ott a leg szembe ötlőbb a különbség.
  • A lódarázs szárnya hosszabb.
  • A tőrösdarázs lábai tüskések.
  • lódarázs agresszív, a tőrösdarázs nem az, őt könnyű elhessegetni, nem támad vissza.
  • Mindkét darázs rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban a tőrösdarázs ellenünk nem veti be, mert mérgük nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál.

A bejegyzéssel az volt a célunk, hogy megmutassuk ezeket a védett rovarokat, és reméljük, hogy segítettünk abban, hogy meg tudják különböztetni a tőrösdarazsat a lódarázstól, megmentve így ezt a védett állatot.

Ezért, ha felmerül Önökben a gyanú, hogy tőrösdarázzsal van dolguk, két dolgot tehetnek, ha biztosra szeretnének menni hívjanak rovarszakértőt, rovarirtót vagy legyenek egy kis türelemmel irántuk, ne bolygassák őket, így majd pár nap alatt eltűnnek.

Forrás: Wikipédia

A képek forrása: Wikimédia commons

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.