Tőrösdarázs

Ebben a bejegyzésben egy veszélytelen és védett darázsfajtát szeretnék bemutatni, és megmutatni azt, hogy mi a különbség a tőrösdarázs és a valóban veszélyes lódarázs között. Május van, itt a szezonja a rajzásuknak, figyeljünk oda rájuk!

Mik az óriás tőrösdarázs jellegzetes jegyei?

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nem csak hazánk, de Európa legnagyobb darázsfaja is. Kontinensünk déli felén elterjedt. Sárga fejű nősténye a 45 mm-t is elérheti, a fekete fejű hím azonban kisebb (30 mm).

Homlokán koronaszerű sötét rajzolat található, potrohán négy sárga folt van, teste fekete, sűrűn szőrözött, a potroha második felén vörösesbarna szőrszálakkal. Lábai tüskések, szárnyai füstös lilás színűek (bár ezen a képen ez kevéssé látható, viszont a lenti fotón igen).

A képen a tőrösdarázs látható:

Tőrösdarázs

A kép forrása: Wikimedia Commons

Mikor és hol találkozhatunk velük?

A tőrösdarazsak megjelenésére számíthatunk a meleg napokon, amikor is nagy tömegben keringhetnek, általában májustól októberig repülnek.

Jellegzetesen lassan és a földhöz viszonylag közel szállnak, szinte köröznek a föld felett.  Megtalálhatjuk őket a kertekben, a parkok gyepén, korhadó fák közelében vagy a komposzt körül.

És gyakran azokon a helyeken, ahol a talajban, a pusztuló fában vagy a komposztban nyüzsögnek a cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvák.

Fontos tudnivaló a tőrösdarázzsal kapcsolatban:

Az óriás tőrösdarázs védett rovar, természetvédelmi – eszmei értéke 50 000 Ft/egyed.

Tehát az elpusztítása törvénytelen, sajnos rendszeresen előfordul, hogy a szakértelem hiánya miatt mégis tömegesen mérgezik a rovarirtók. ☹

Hasznos rovarok?

Az igazság az, hogy a tőrösdarazsak az emberekre, háziállatokra nem veszélyesek, viszont biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

A darázslárvák az (pl.) orrszarvúbogár lárvájában fejlődnek ki. A nőstény felkutatja a korhadó faanyagban élő orrszarvúbogár-lárvákat, leássa magát utánuk a törmelékbe, szúrásával megbénítja azokat, és egy-egy petét ragaszt az oldalukra. A kikelő darázslárvák kezdetben az orrszarvúbogár-lárvák testnedveiből táplálkoznak, később befúrják magukat a bőrük alá, és az egész lárvát elfogyasztják. Gubót készítenek, amelyben bebábozódnak, és a következő tavasszal már kikelnek, mint kifejlett darazsak.

Tőrösdarázs

A kép forrása: Wikimedia Commons

Veszélyes a tőrösdarázs? Mérgező a csípése?

Nagy mérete és hangos zúgó, zümmögő repte miatt félelmetes lehet, de leginkább az kelti a pánikot az emberek körében, hogy első látásra összekeverik a lódarázzsal. De ez a rovar az emberre teljesen ártalmatlan. Nem agresszív, nem támad, inkább a menekülést választja he elkezdik hessegetni. A fullánkját is csak végső esetben használja, akkor is csak védekezésre. Csípése nem veszélyes.

Az ártalmatlan rovarok könnyen pánikot kelthetnek, mert összetéveszthetők a valóban veszélyes lódarazsakkal – írta közleményében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).”

 

Valóban, az emberek gyakran összekeverik a lódarázzsal (Vespa crabro), amely az óriás tőrösdarázzsal ellenben agresszív faj, mérgező csípése erős allergiás reakciót válthat ki. Itt olvashat a lódarázsról és a lódarázsfészekről részletesebben!

A fenti képen szereplő védett rovart hasonlítsuk össze az alábbi képen szereplő “veszélyes” lódarázzsal!

Az alábbi képen a lódarázs látható:

Lódarázs

A kép forrása: Wikimedia Commons

Mik a jellegzetes különbségek a tőrősdarazsak és a lódarázs között?

  • A mozgásáról könnyen megismerhetőek a tőrösdarazsak köröznek a föld felett
  • A lódarazsak inkább egy fészekbe, lukakba mennek be.
  • A tőrösdarázsnál a nőstények feje sárga, a hímeké fekete.
  • A potroh mintázatukat érdemes megfigyelni, ott a leg szembe ötlőbb a különbség.
  • A lódarázs szárnya hosszabb.
  • A tőrösdarázs lábai tüskések.
  • A lódarázs agresszív, a tőrösdarázs nem az, őt könnyű elhessegetni, nem támad vissza.
  • Mindkét darázs rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban a tőrösdarázs ellenünk nem veti be, mert mérgük nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál.

A bejegyzéssel az volt a célunk, hogy megmutassuk ezeket a védett rovarokat, és reméljük, hogy segítettünk abban, hogy meg tudják különböztetni a tőrösdarazsat a lódarázstól, megmentve így ezt a védett állatot.

Ezért, ha felmerül Önökben a gyanú, hogy tőrösdarázzsal van dolguk, két dolgot tehetnek, ha biztosra szeretnének menni hívjanak rovarszakértőt, rovarirtót vagy legyenek egy kis türelemmel irántuk, ne bolygassák őket, így majd pár nap alatt eltűnnek.

 

Forrás: Wikipédia