Darázs infók

Miért fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a darázs fajták között?

Erre a válasz, hogy azért (is), mert például van közöttük olyan faj, mint a törősdarázs, ami szelíd és semmilyen veszélyt nem jelent sem emberre, sem azok haszonállataira.

DE sajnos a darazsak esetében vannak igenis veszélyes fajok, amelyek súlyos egészségügyi károsodást tudnak okozni nekünk (hosszabb-rövidebb ideig), ezért időben fel kell ismerünk őket. Pontosan kell tudnunk azt is, hogy mikor kell szakértő segítségét kérni a gyors eltávolításukhoz!

Életet menthet a gyors reakció, de itt is fontos természetesen a megelőzés. Mert a gyanús jelekre mindig figyelni kell! Ha például egy nagy rovarok által épített fészek vagy szokatlanul sok darázs van az otthonunk közelében – hiába van „szezonjuk, de a mennyiségük eltér a megszokottól – cselekednünk kell!

A darázsfészek: 

Nem biztos, hogy ott a fészek, ahol repkednek a darazsak, mert az lehet a szomszédban, vagy akár pár száz méterre is. A kartevőirtás a fészek irtására irányul, a felderítő, gyűjtögető darazsak irtására nem.

A gyűjtögető – felderítő darazsak repkednek körülöttünk

Amikor felderítik az élelem forrásukat, akkor ehhez a szaglásukat használják. Ha a cukros illatot éreznek, pl. üdítőben, akkor arra bizony azonnal rárepülnek. Bár a darazsak a felderítésről nem számolnak be fészektársaiknak, mint a méhek – ezt számos kutató cáfolja mostanában – ha egy darázs hordani kezdi a süteményt vagy éppen a rántott húsit, akkor ott rövidesen egyre több darázs jelenik meg.

Tehát magunknak kell gondoskodnunk arról, hogy a számukra oly vonzó cukros, lédús ételeket, gyümölcsöket és italokat gondosan el vagy lezárjuk.

Figyeljünk arra is, hogy ha van a kertünkben kertitó, medence vagy bármilyen víz, akkor arra is örömest rámennek ivás és hűsölés céljából. A tetves fa is vonzza őket, mert ez potenciális élelem forrás lehet nekik, illetve fészekanyag gyűjtés címén a kezeletlen deszkák is hasznosak lehet számukra. A májustól késő őszig tartó szezonban fokozottan figyeljünk ezekre a területekre!

A darázscsípés

A darázscsípés okozta balesetek megelőzésének elkerülése érdekében, tájékozódnunk, szerezzük meg egy kártevőirtó szakember telefonszámát, hogy ha baj van, akkor legyen, akihez fordulhatunk.

A darázs fullánkja: a fullánk hosszú evolúciós út során lett a peték lerakását szolgáló tojócsőből méregmiriggyel kapcsolt félelmetes védekező- és támadófegyver. Rendkívül figyelemre méltó szerkezet.

“Amit azonban a potroh végéből kinyúlva látunk, nem a tényleges fullánk, hanem a valahai tojócső páros tokja. Hogy megértsük a fullánk felépítését, képzeljünk magunk elé egy injekciós tűt, amire rá van húzva a tűt védő hosszúkás műanyag kupak. Ez a kupak a hosszanti vonala mentén végigvágva két félből áll, amelyek kisebb mértékben elmozgathatók, így utat adhatnak a belül lévő – szintén hosszanti irányban két félből álló – tűnek. Nos, hasonlatunkkal élve, a fullánk azon része, amit szúráskor látunk, az a képzeletbeli injekciós tűnk kupakja. Ez a rész üti át a kültakarót (legyen az egy emlős bőre vagy kitinpáncél), és ha ez megtörtént, kissé szétnyílva utat enged a jóval finomabb felépítésű tényleges fullánknak.” Szerző: Vas Zoltán

 


a darazs fullankja

 

A darazsak mérge összességében lúgos kémhatású, így a szúrás helyén kialakuló gyulladás savas kémhatású anyagokkal (pl. citromlé) mérsékelhető. Ezzel szemben a méhek mérge savas, így lúgos kezelés ajánlott (pl. szódabikarbóna).

Ezen rovarok ellen súlyos – közvetlen életveszélyes – esetben a tűzoltók beavatkozására is szükség lehet. Ez akkor szokott előfordulni, ha közterületen, óvodában, iskolában stb. telepednek meg nagy számban a darazsak vagy méhek. Amennyiben közvetlen életveszély nincs, méhbefogást végző méhészek, rovarirtó szakemberek minden esteben megfelelően tudják kezelni a helyzetet.

Biztosítás darázsfészekirtásra? Van ilyen is?

És a válaszunk, igen, van.

A Generali megtéríti a darázsfészkek eltávolításának költségét

A nyári időszakban az egész ország területén elszaporodnak a darazsak. A kiszámíthatatlan darázstámadások ellen nehéz védekezni, noha jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. Ugyanakkor, ha a darázsfészek éppen egy társasház padlásán vagy egyéb közös terében található, a probléma még komolyabbá válhat, és szakember segítségére lehet szükség. A Generali Biztosító egy újonnan kialakított speciális kiegészítő csomagjában fedezi a társasházi darázsirtás költségeit.

A nyári évszak egyik jellemző veszélyforrása a darázscsípés, mely amellett, hogy fájdalmas, sok esetben súlyos következményekkel járó allergiás rohamot is kiválthat. A csípés általában védekezési reakció az állatok részéről: többnyire a fészküket ért támadásnak fogják fel az ember jelenlétét, és ez okozza a támadást. A veszélyek elkerülése érdekében semmiképpen sem tanácsos a rovarok fészkét háborgatni, vagy egyéb módon ingerelni az állatokat.

A jelenlegi szabályozás szerint a tűzoltók csak akkor vonulnak ki térítésmentesen, hogy eltávolítsák a darázsfészkeket, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, komoly sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen esetnek minősül, amikor közterületeken, illetve iskolákban vagy óvodákban találnak darázsfészket.

A Generalinál Házőrző többlakásos épületbiztosítással és Állatkár mini csomaggal rendelkező társasházak számára azonban a biztosító akkor is segítséget nyújt, ha a rovarok a lakók megszokott életvitelét nehezítik, és olyan helyzet alakul ki, mely sürgős beavatkozást kíván a balesetveszély megelőzése érdekében. Ilyenkor a biztosító átvállalja a darázsirtási költségeket a lakóközösségtől.

Amíg pedig megérkezik a szakértő segítség, a következőkre figyeljünk mindenképpen: semmi esetre se háborgassuk a fészküket, és ne tegyünk a közelükben hirtelen mozdulatokat, a gyermekeket pedig ne engedjük a darázsfészek közelébe. Amennyiben mégis megtörtént a baj, és túlérzékenyek vagyunk a csípésre, azonnal forduljunk orvoshoz.”

Forrás: https://www.generali.hu/Home/Rolunk/Hirek/SKGP_darazs_20140729.aspx?smallfont 

A K&H Bank oldalán is van lehetőség darázsfészekirtásra biztosítást kötni.

Ma már szinte minden területet lefed a biztosító cégek ajánlata, nem kivétel ez alól a darázsfészekirtás sem. Viszont csak abban az esetben fizet a biztosító, ha a műveletet szakképzettséggel és erre vonatkozó tevékenységi engedéllyel rendelkező rovarirtó végzi.

darázsirtást mindenképpen jobb a profi szakértőkre bízni, mert a darazsak veszélyesek, főleg, ha a fészkük bolygatásáról van szó!

Mi méhészruhát viselünk, nem kockáztatunk. Munkánk során nem bontunk falat, széldeszkát, fókuszban az érték megóvás és a költséghatékonyság!

HÍVJON MINKET! 06-70/318-9108