Darázs infók

Bejegyzés megosztása

Miért fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a darázs fajták között?

Darázs infók kövezkeznek:

Erre a válasz, hogy azért (is), mert például van közöttük olyan faj, mint a törősdarázs, ami szelíd és semmilyen veszélyt nem jelent sem emberre, sem azok haszonállataira.

DE sajnos a darazsak esetében vannak igenis veszélyes fajok, amelyek súlyos egészségügyi károsodást tudnak okozni nekünk (hosszabb-rövidebb ideig), ezért időben fel kell ismerünk őket. Pontosan kell tudnunk azt is, hogy mikor kell szakértő segítségét kérni a gyors eltávolításukhoz!

Életet menthet a gyors reakció, de itt is fontos természetesen a megelőzés. Mert a gyanús jelekre mindig figyelni kell! Ha például egy nagy rovarok által épített fészek vagy szokatlanul sok darázs van az otthonunk közelében – hiába van „szezonjuk, de a mennyiségük eltér a megszokottól – cselekednünk kell!

A darázs fészek:

Nem biztos, hogy ott a fészek, ahol repkednek a darazsak, mert az lehet a szomszédban, vagy akár pár száz méterre is. A kartevőirtás a fészek irtására irányul, a felderítő, gyűjtögető darazsak irtására nem.

A gyűjtögető – felderítő darazsak repkednek körülöttünk

Amikor felderítik az élelem forrásukat, akkor ehhez a szaglásukat használják. Ha a cukros illatot éreznek, pl. üdítőben, akkor arra bizony azonnal rárepülnek. Bár a darazsak a felderítésről nem számolnak be fészektársaiknak, mint a méhek – ezt számos kutató cáfolja mostanában – ha egy darázs hordani kezdi a süteményt vagy éppen a rántott húsit, akkor ott rövidesen egyre több darázs jelenik meg.

Tehát magunknak kell gondoskodnunk arról, hogy a számukra oly vonzó cukros, lédús ételeket, gyümölcsöket és italokat gondosan el vagy lezárjuk.

Figyeljünk arra is, hogy ha van a kertünkben kertitó, medence vagy bármilyen víz, akkor arra is örömest rámennek ivás és hűsölés céljából. A tetves fa is vonzza őket, mert ez potenciális élelem forrás lehet nekik, illetve fészekanyag gyűjtés címén a kezeletlen deszkák is hasznosak lehet számukra. A májustól késő őszig tartó szezonban fokozottan figyeljünk ezekre a területekre!

A darázs csípése

A darázscsípés okozta balesetek megelőzésének elkerülése érdekében, tájékozódnunk, szerezzük meg egy kártevőirtó szakember telefonszámát, hogy ha baj van, akkor legyen, akihez fordulhatunk.

darázs fullánkja: a fullánk hosszú evolúciós út során lett a peték lerakását szolgáló tojócsőből méregmiriggyel kapcsolt félelmetes védekező- és támadófegyver. Rendkívül figyelemre méltó szerkezet.

 

“Amit azonban a potroh végéből kinyúlva látunk, nem a tényleges fullánk, hanem a valahai tojócső páros tokja. Hogy megértsük a fullánk felépítését, képzeljünk magunk elé egy injekciós tűt, amire rá van húzva a tűt védő hosszúkás műanyag kupak. Ez a kupak a hosszanti vonala mentén végigvágva két félből áll, amelyek kisebb mértékben elmozgathatók, így utat adhatnak a belül lévő – szintén hosszanti irányban két félből álló – tűnek. Nos, hasonlatunkkal élve, a fullánk azon része, amit szúráskor látunk, az a képzeletbeli injekciós tűnk kupakja. Ez a rész üti át a kültakarót (legyen az egy emlős bőre vagy kitinpáncél), és ha ez megtörtént, kissé szétnyílva utat enged a jóval finomabb felépítésű tényleges fullánknak.”
Vas Zoltán
szerző

A darazsak mérge összességében lúgos kémhatású, így a szúrás helyén kialakuló gyulladás savas kémhatású anyagokkal (pl. citromlé) mérsékelhető. Ezzel szemben a méhek mérge savas, így lúgos kezelés ajánlott (pl. szódabikarbóna).

Ezen rovarok ellen súlyos – közvetlen életveszélyes – esetben a tűzoltók beavatkozására is szükség lehet. Ez akkor szokott előfordulni, ha közterületen, óvodában, iskolában stb. telepednek meg nagy számban a darazsak vagy méhek. Amennyiben közvetlen életveszély nincs, méhbefogást végző méhészek, rovarirtó szakemberek minden esteben megfelelően tudják kezelni a helyzetet.

Biztosítás darázsfészekirtásra? Van ilyen is?

És a válaszunk, igen, van.

A Generali megtéríti a darázsfészkek eltávolításának költségét.”

A nyári időszakban az egész ország területén elszaporodnak a darazsak. A kiszámíthatatlan darázstámadások ellen nehéz védekezni, noha jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. Ugyanakkor, ha a darázsfészek éppen egy társasház padlásán vagy egyéb közös terében található, a probléma még komolyabbá válhat, és szakember segítségére lehet szükség. A Generali Biztosító egy újonnan kialakított speciális kiegészítő csomagjában fedezi a társasházi darázsirtás költségeit. A nyári évszak egyik jellemző veszélyforrása a darázscsípés, mely amellett, hogy fájdalmas, sok esetben súlyos következményekkel járó allergiás rohamot is kiválthat. A csípés általában védekezési reakció az állatok részéről: többnyire a fészküket ért támadásnak fogják fel az ember jelenlétét, és ez okozza a támadást. A veszélyek elkerülése érdekében semmiképpen sem tanácsos a rovarok fészkét háborgatni, vagy egyéb módon ingerelni az állatokat. A jelenlegi szabályozás szerint a tűzoltók csak akkor vonulnak ki térítésmentesen, hogy eltávolítsák a darázsfészkeket, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, komoly sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen esetnek minősül, amikor közterületeken, illetve iskolákban vagy óvodákban találnak darázsfészket. A Generalinál Házőrző többlakásos épületbiztosítással és Állatkár mini csomaggal rendelkező társasházak számára azonban a biztosító akkor is segítséget nyújt, ha a rovarok a lakók megszokott életvitelét nehezítik, és olyan helyzet alakul ki, mely sürgős beavatkozást kíván a balesetveszély megelőzése érdekében. Ilyenkor a biztosító átvállalja a darázsirtási költségeket a lakóközösségtől. Amíg pedig megérkezik a szakértő segítség, a következőkre figyeljünk mindenképpen: semmi esetre se háborgassuk a fészküket, és ne tegyünk a közelükben hirtelen mozdulatokat, a gyermekeket pedig ne engedjük a darázsfészek közelébe. Amennyiben mégis megtörtént a baj, és túlérzékenyek vagyunk a csípésre, azonnal forduljunk orvoshoz.”
https://www.generali.hu/Home/Rolunk/Hirek/SKGP_darazs_20140729.aspx?
Forrás

A K&H Bank oldalán is van lehetőség darázsfészekirtásra biztosítást kötni.

Ma már szinte minden területet lefed a biztosító cégek ajánlata, nem kivétel ez alól a darázsfészekirtás sem. Viszont csak abban az esetben fizet a biztosító, ha a műveletet szakképzettséggel és erre vonatkozó tevékenységi engedéllyel rendelkező rovarirtó végzi.

darázsirtást mindenképpen jobb a profi szakértőkre bízni, mert a darazsak veszélyesek, főleg, ha a fészkük bolygatásáról van szó!

Mi méhészruhát viselünk, nem kockáztatunk. Munkánk során nem bontunk falat, széldeszkát, fókuszban az érték megóvás és a költséghatékonyság!

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.