Vándorpatkány és házi patkány

Vándorpatkány áll a fal előtt.

Bejegyzés megosztása

Érdemes megismerni azt, aki ellen a „harcot kell vívnunk”, ezt minden kártevő esetében hangsúlyozzuk. Ebben a cikkben a vándorpatkányok és az úgynevezett házi patkányok küllemét, életmódját és jellemzőit vizsgáljuk meg.

Azért mutatjuk be őket, hogy sikeresen felismerjék ezeket a kártevőket, mert a beazonosításukkal könnyebben megelőzhető az elszaporodásuk. Illetve, ha már megtörtént a baj, megmutatjuk milyen eszközökkel és technikákkal lehetséges az irtásuk.

Mire asszociálunk, a patkány szó hallatán?

Milyen érzések társulnak az emberekben a patkány szó hallatán?

A filmekben, mesékben általában negatív szerepet kap, és a moziban elhangzó jelző, hogy „te patkány”, bizony ez sem a kedveskedő jelzők közé tartozik, a világ szinte minden nyelvén koszosat, visszataszítót, undorítót jelent. Miért lehet ez? Valószínűleg, tudat alatt mindannyiunknak a pestis járvány elterjesztésében vállalt közvetett szerepük, (illetve a fertőzés leggyakoribb terjesztője a patkánybolha jut eszünkbe).

Sem a városokban, sem tanyákon nem szívesen látott vendég, vagyis betolakodó, irtásuk hosszú idő óta az emberek nemkívánatos célkitűzése. Éppen ezért érdekes, hogy bár a bolygónkon már számos emlősfajt kipusztítottunk, de a patkányokat minden igyekezetünk ellenére sem sikerül kiirtani!

Pedig alapos okunk lenne rá, hiszen a patkányoknak nemcsak anyagi, gazdasági kártétele jelentős, de mind állategészségügyi, mind humán-egészségügyi szempontból állandó veszélyforrások!!!

A patkányok veszélyforrásairól ebben a cikkben írunk bővebben.

Mitől sikeres kártevők a patkányok?

A patkányok nagyon jól idomulnak a körülményekhez, akklimatizálódtak környezet változásaihoz. Fennmaradásukat, sőt egyes területeken sokasodásukat nemcsak sajátos biológiájuk, a körülmények változásaihoz való kiváló alkalmazkodóképességük, „intelligenciájuk” segítette, hanem mi emberek is.

Részben a környezetünk, élőhelyeink alakításával (és annak elhanyagolásával), részben az életmódunkkal, amiben felhalmoztunk mindenféle „szemetet”, ami számukra a folyamatos táplálékot és/vagy a biztonságos búvóhelyet, fészket jelenti. Talán ennek is köszönhető az a sajnálatos tény, hogy – bár a kereskedelemben az irtószerek „garmadája” kapható, a patkányok elleni harcban mégis rendre alulmaradunk.

Mi a különbség a vándorpatkány és a házi patkány között?

Ha már most a mi időnkben már ritka házi patkányt a vándorpatkánnyal szemben jellemezni akarjuk, akkor a különbségeket a következő vonásaikban találjuk meg:

A házi patkányt másik társával szemben elsősorban nagy, csupasz, vékony hártyaszerű fülkagylói jellemzik, melyek körülbelül félfej hosszúságúak s a fejre hajtva előre felé a szemekig érnek, jellemzi továbbá testénél hosszabb, vékony farka, melynek két tulajdonsága, hosszúsága és vékony volta, közelebbi megtekintésre azonnal feltűnik.

Az a körülmény, hogy a vándorpatkánynál jelentékenyen, annak mintegy harmadával kisebb, természetesen csak akkor jöhet számításba megkülönböztetésüknél, ha egyenlő korú példányokról van szó; ellenben az élesebb szemet nem kerüli el az a körülmény sem, hogy feje könnyedebb alkotású, laposabb és jobban megnyúlt, mint a vándorpatkányé.

Baumgart az utóbbi sajátságokat tárgyalva egyenesen arról beszél, hogy a vándorpatkány „ragadozó állat jelleme” különösen a harapó- és rágószervek erős fejlettségében nyilvánul meg. „Összehasonlító tanulmányok a Mus rattus és Mus decumanus-ról, valamint azokról az okokról, miért szorította ki a vándorpatkány a házi patkányt” című dolgozatában a két állat teste minden egyes részének összevetéséből azt a bizonyítékot nyerte, hogy a házi patkány aránylag rosszabbul van fölfegyverezve a létért való küzdelemre, mint a vándorpatkány.

Forrás: mek.oszk.hu

Tanulmányozzuk a házipatkányt:

Leginkább onnan ismerjük, hogy hozzájuk köthető a középkori pestisjárvány.

A faj szerepel a Föld száz legkárosabb invazív fajának listáján.

A házi patkány külleme:

Testhossza 15-23 centiméter, farka jóval hosszabb a testénél, 17-25 centiméter, tömege 20-40 dkg. Lábai, fülei és orra kicsi és rózsaszín. Füle a vándorpatkányénál nagyobb, igen vékony bőr és egészen csekély szőrzet borítja. Előre hajtva teljesen befedi a szemet, vagy legalább a szemközépig ér. Bundája szürkésfekete vagy szürkésbarna.

Házipatkány a kamrában egy takarmányos zsákon
Házipatkány a kamrában egy takarmányos zsákon

Házi patkány életmódja

A házi patkány egyértelműen az esti és a reggeli szürkület idején a legtevékenyebb, bár a nap bármely órájában találhatunk éber példányokat. Rendszerint 20-60 tagú csoportokba verődik, amelyeken belül nem épül ki szigorú rangsorrend vagy párkapcsolat.

Az állatok állandó járatokat készítenek, szaganyagokkal jelölik meg területüket. A fészküket papír- és gyapjúdarabokból, növényi rostokból tákolják össze, többnyire a tetőgerendákon (emiatt tetőpatkánynak is nevezik), a falon vagy a földön lévő mélyedésekben és üregekben közlekednek.

Mindenevőnek is mondhatjuk, de inkább magokat és más növényi terményeket eszik. Fehérjére is szüksége van, kisebb rovarokat, bogarakat is elfogyaszt. Ez az állat körülbelül 2-3 évig élhet.

Házi patkány szaporodása

Kevésbé szapora, mint rokona, a vándorpatkány, évente csak két szaporodási időszaka van. De van olyan év, amikor 4 alkalommal is kölykezhet. A kis patkányoknak 10 nap múlva kezd kinőni a szőrük, a szemük pedig a rákövetkező hétre kinyílik. Ezután már elhagyogatják a fészket, és 21-23 napos korukban már el is választhatók anyjuktól.

Érdekességek:

Nagy egyedsűrűség esetén előfordul, hogy 6-12 vagy akár 32 patkány is a farkánál fogva összegabalyodik. Hogy ez hogyan is történik, és hogy az ilyen úgynevezett „patkánykirály” -oknak mi a jelentősége, azt ma még nem tudjuk.

A házi patkány okosabb, mint a vándorpatkány. Kíváncsi és kedves, játékos természetű. Mivel az ember közelében él, és általában bolhásabb a vándorpatkánynál, járványügyi szempontból veszélyesebb.

Rendkívül találékony, alkalmazkodó állatfaj.

Terjeszkedése, általában hajókon bújik meg és jut el messzi országokba, de manapság már találtak repülőgépen is patkányokat.

"Patkánykirály" (Mauritianum Museum, Altenburg, Németország)

A kép forrása: Wikiwand – Házi patkány 

A vándorpatkány jellemzői

Ragaszkodnak a megszokott búvóhelyükhöz és szagjelzéseikkel ellátott útvonalaikhoz. Az ezekre az útvonalakra kihelyezett méreggel van esély az ellenük való küzdelemben.

Figyelembe kell venni azonban, hogy a patkány gyanakvó, igen óvatos állat. A hagyományos csapdák általában hatástalanok, a méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk.

Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből (a legtöbb patkányméreg ilyen).

Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben…

Vándorpatkány és egy vonalzó, amin látszik hogy az állat 30 cm

Vándorpatkány életmódja

A vándorpatkányok elsősorban a szürkületi órákban járnak táplálék után. Kedveli a föld alatti búvóhelyeket. A vizek partján, a földben, vagy akár a szemétkupacokban is üregeket készítenek maguknak, és levelekkel, papírral, növényi rost- vagy gyapjúanyagokkal jó melegen kibélelik.

A kiterjedt járatrendszerük gyakran több búvóágat, keresztjáratot és eleség raktárat is magában foglal. Épületekben bármilyen búvóhellyel beérik. Mindenevő, súlyos károkat okoz az élelmiszerkészletekben, és betegségeket is terjeszt.

Vándorpatkány mennyire szapora?

Igen szapora faj. 21-23 napos korukban válnak le anyjuktól. Évente hatszor-nyolcszor is utódokat hoz világra egy félkilós nőstény.

Vándorpatkány és a házipatkány összehasonlítása

 

Házi patkány

Vándorpatkány

Testhossza

15-23 cm

20-28 cm

Tömege

20-40 dkg

25-58 dkg

Bundája

szürkésfekete vagy szürkésbarna

hátoldalon barnás, sárgásszürke, előfordul fekete is

Ismertető jegye

hátát kiálló, megnyúlt koronaszőrök borítják

metszőfogainak elülső oldalán egy narancsszínű, különösen kemény réteg van, amely arra szolgál, hogy a rágófogak ferdén kopjanak le.

Füle

Nagyobb, mint a vándorpatkányé

fülkagylója kevésbé hosszú

Hasi oldala színe

világosabb

fehéres

Szaporodása

kevésbé szapora, évente csak két szaporodási időszaka van

szaporább

vemhességi idő

21-23 nap

21-23 nap

alom

3-10 kölyök

9-11 kölyök

farka

hosszabb, 254 (220-290) pikkelygyűrű van

rövidebb, 160-205 gyűrűből áll

 

Forrás: Wikipédia a szabad enciklopédia

A legjobb védekezés ellenük a megelőzés:

 • Kezeljük tudatosan a felhalmozott élelmiszereinket és a hulladékainkat is, ne tápláljuk őket!

 

 • Szüntessünk meg minden lehetséges fészkelő és búvóhelyet!

 

 • Rendszeresen használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket! Minden esetben jegyezzük meg az alkalmazott csapdák ható idejét és szükség esetén cseréljük őket!

Patkány ellen milyen módszerekkel vehetjük fel a harcot?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük ezeket a módszereket és röviden áttekintjük, hogy melyek a különböző patkánymérgek hatásai, milyen élvebefogó és egyéb kártevőirtó eljárások vannak. Kattintson az alábbi linkekre az  olvasáshoz!

Patkány ellen mit tehetünk?

Mitől lesz sikeres a patkányok írtása?

Mikor kell szakemberhez fordulni?

 • ha ismétlődő, jellemzően az esti-éjszakai órában kaparászó hangokat hallunk, ami a „fal felől”, a pincéből, a padlásról hallatszik
 • ha a lakóhelyünkön, vagy annak a közelében, ételtároló helységek, (kamrák) körül apró, sötétbarna ürülékeket látunk
 • ha megdézsmált élelmiszerekre, kirágott tárolódobozokra, megrágcsált tároló zsákokra bukkanunk
 • ha egy-két egyedet már többször láttunk a portánkon

Mivel nagyon szapora kártevőkről van szó, nem érdemes megvárni amíg jobban elszaporodnak, mert nehezebb az írtásuk, és minél többen vannak annál nagyobb a kártételük!

Ha nem sikerült az irtásuk, akkor hívjon minket, mi megoldjuk a patkányok kiirtását!

Miért minket válasszon?

 • Mert a patkányirtás területén óriási tapasztalatokat gyűjtöttünk, és a patkány elleni védekezés csak megfelelő tudás és rutin birtokában vezet átütő eredményhez.
 • Mert minden patkányirtási munkánkra 1 hónap garanciát vállalunk.
 • Mert professzionális, nagy hatóanyagú irtószereket használunk, amihez csak a szakemberek férhetnek hozzá.
 • Mert a patkányirtás a legnagyobb biztonsággal történik, erős, kulccsal zárható dobozokban helyezzük ki a patkányirtószert, amely biztosan nem szóródik ki.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.