Patkány ellen mit tehetünk?

patkány írtás

Bejegyzés megosztása

Patkány ellen milyen módszerekkel vehetjük fel a harcot? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük ezeket a módszereket és röviden áttekintjük, hogy melyek a különböző  patkánymérgek hatásai, milyen élvebefogó és egyéb kártevőirtó eljárások vannak. Ebben a bejegyzésben arról nem teszünk említést, hogy Miért fontos a patkányirtás?” – mert azt már ezen az oldalunkon leírtuk, erre a linkre kattintva találja meg.

Patkány ellen boltokban kapható patkányméreggel

A méreg alkalmazása, akkor lehet hatásos, ha még nem kapott el minket a patkányinvázió és csak, egy-két patkány jelent meg a portánk tájékán.

Lássuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha a mérgezéses patkányirtást választjuk!

Az anyag működése:

Véralvadást elősegítő mérget tartalmazó pép:

Az irtószer lassan ható véralvadásgátlót tartalmaz, ami azért fontos, mert a patkány rendkívül okos és gyanakvó állat, ha azt tapasztalja, hogy a társa eszik a boltban kapható méregből és rögtön elpusztul tőle, akkor ő már nem fogja elfogyasztani. A patkány behurcolja a fészkébe az élelmiszert, amit gyakran raktároz, nem mindig azonnal eszi meg. Ez a méreg lassabban hat, viszont általában az összes patkány enni fog belőle, nem csak egy.

Patkány ellen boltokban kapható patkányméreggel

Patkány ellen milyen módszerekkel vehetjük fel a harcot? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük ezeket a módszereket és röviden áttekintjük, hogy melyek a különböző  patkánymérgek hatásai, milyen élvebefogó és egyéb kártevőirtó eljárások vannak. Ebben a bejegyzésben arról nem teszünk említést, hogy Miért fontos a patkányirtás?” – mert azt már ezen az oldalunkon leírtuk, erre a linkre kattintva találja meg.

Paraffinos rágcsálóirtó blokk:

Beltéri és kültéri használatra alkalmas, zárt etetőállomásban kihelyezhető, kész csalétek. Amihez kihelyezhető állomást kell vennünk. Pép esetén vegyük figyelembe, hogy a patkány gyűjtögető állat, a tasakok tartalmát nem biztos, hogy azonnal elfogyasztja, lehet, hogy a fészekbe cipeli, ezért a pépet érdemes rögzítve kihelyezni.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy mivel mérgező anyaggal dolgozunk vannak alapszabályok, amit a környezetünk és magunk egészségének megőrzése érdekében figyelembe kell vennünk, ilyenek pl.:

 • Oda kell figyelnünk a szakszerű kihelyezésre, csak a patkányok egyenek belőle, a gyermekek és a házi vagy haszonállatok ne férhessenek hozzá. Minden irtószer tartalmazza a kihelyezéshez szükséges útmutatókat, tanácsokat. Olvassuk el figyelmesen!!!
 • Ügyeljünk a higiéniára: használjunk a patkányméreg és patkánycsapdák kihelyezésénél is gumikesztyűt, megvédve magunkat a szertől, és fontos, hogy ne hagyjuk rajta a szagunkat semmin.

Patkányok ellen a méreganyag kihelyezése:

Etetőállomás használatával

Ezek zárt, kulccsal zárható patkányetető ládák, amikben biztonságosan elhelyezhetjük a patkánymérget. Kizárólag a patkány tud bejutni és enni belőle. Így a méreg nem szóródik ki belőle és a gyerekek sem tudják kinyitni. Ez az állomás többször is használható, ha a patkányok újra elszaporodnak a házunk körül.

Etetőállomás nélkül

A búvóhelyeik közelében érdemes egy (fém vagy műanyag) edényt rögzítetten kihelyezni, amibe könnyű berakni a mérget és a patkányoknak is könnyű felvenni azt. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy mennyi méreg fogyott, ha nem fogy, át kell helyezni a csali csapdát. DE minden esetben gondoskodnunk kell arról, hogy a patkányok ne tudják széthordani a mérget az udvaron – ahol más állatok is megehetik és fontos, hogy csak ezek a kártevők férjenek hozzá!!!!

Patkány ellen méregmentesen

Az otthon könnyen elkészíthető keverék, ebből áll:

 • gipsz,
 • liszt,
 • cukor.

Ez a házi patkányméreg úgy hat, hogy ha elfogyasztja a patkány, szomjas lesz tőle, amikor a keveréket elfogyasztó patkány iszik, a gyomrában lévő gipsz megköt és az állat ebbe belehal. A folyamat gyorsítása érdekében vizet kell kitenni a csali mellé! A szert csak gumikesztyűben szabad kikeverni, hogy ne érezzenek rajta az emberszagot, mert különben nem fognak enni belőle.

Patkányok – fizikai módszerekkel: csapdákkal – élve elfogó módszerekkel

Élve fogó patkánycsapda

Az élve fogó patkánycsapda valójában egy ketrec (szerelvény), amelyben csalétket helyezünk el, mikor a patkány bemegy az élelemért a csapda ajtaja becsapódik, innen kijönni nem tud. Elvileg humánus patkányfogó módszer, ha nem szeretnénk megölni őket, de mihez kezdünk a begyűjtött kártevőkkel??? Továbbá, ezt a módszert akkor alkalmazhatjuk sikeresen, ha még nincs túl nagy patkányinvázió.

Azonnal ölő rugós patkánycsapda – a leghumánusabb, gyors eljárás!!

Az élve fogó rugós patkánycsapda hasonlít az egérfogóra, ez is csalétekkel működik, ám amikor a patkány az érzékelőre lép, a rugó kilövell és elkapja vele az állatot. Teszi a dolgát amire hivatott, átsegíti a nemkívánt rágcsálókat a túloldalra, szenvedés mentesen. A házi kedvenceket érdemes távol tartani tőle.

Patkányirtás gázzal

Lakóházban ez a módszer nem kivitelezhető, elsősorban a nagyobb raktárakban, ipari telepeken alkalmazott eljárás. Ezt a módszert csak olyan helyeken lehet végezni, ahol az épületnek légmentes a szigetelése és a művelet végzése közben sem az emberek, sem az állatok nem veszélyeztetettek, illetve nem tárolnak élelmiszert vagy élelmiszeripari eszközöket.

Patkányok ellen vadászgörénnyel, kutyával

Ebben a cikkben a tíz legjobb patkányfogó kutyát mutatják be, érdemes elolvasni!

Bizonyos fajtákat kifejezetten a patkánypopuláció megfékezésére hoztak létre, ezek tökéletes patkányozó kutyák.

A 10 Legjobb Patkányfogó Kutya

 1. Rat terrier
 2. Cairn terrier
 3. Yorkshire terrier
 4. Norfolk terrier
 5. Jack Russell terrier
 6. West highland white terrier
 7. Tacskó
 8. Törpe schnauzer
 9. Lakeland terrier
 10. Német pincser

A betanított vadászgörények is alkalmasak a feladat elvégzésére, felkutatják a kártevőket majd levadásszák azokat.

Egy jó kutyával vagy görénnyel elérhetjük a végleges megoldást, vannak olyan szakemberek, akik kutyával dolgoznak, a neten biztosan találunk ilyet.

Ultrahangos patkányriasztó

Az ultrahangos állatriasztók a fénykorukat élik, itt olvastuk az alábbiakat:

„Veszélyes vegyszerek helyett ultrahangos impulzusok! Ezzel az ultrahangos egér- és kártevőriasztó készülékkel kiűzheti lakásából a patkányokat, egereket, csótányokat, hangyákat, pókokat, termeszeket, lepkéket, szúnyogokat és a legtöbb kellemetlen kártevőt! Elektromos hullámokat bocsájt ki és pont oda juttatja el, ahol a rágcsálók és kártevők élnek és szaporodnak, így vegyszer használata nélkül lehet hatásos a nap 24 órájában! Designos külsejének köszönhetően nem csúfítja el otthonát, a telepítést követően már 48 óra elteltével elérheti a megfelelő hatékonyságot! A kártevőriasztó nem öli meg a kellemetlenkedő rágcsálókat, nem szennyezi a környezetet és nem hagy tetemeket maga után, csupán az impulzusok olyan zavaró hatással lesznek rájuk, hogy azok jobbnak látják, ha elhagyják otthonát. Ideális lakóhelyiségekbe, éléskamrákba, irodákba, nyaralókba, raktárakba, működtetéséhez mindössze 220 V szükséges, nincs semmilyen káros vegyi anyag párolgás. Biztonságosan használható gyermekek, kutyák és macskák közelében is. A rágcsálóriasztó nem okoz zavart a TV-ben és rádióban, elektronikus riasztórendszerekben, tűz- és füstjelzőkben, hallókészülékekben és más elektronikus berendezésekben. Egy termék max. 100 négyzetméternyi területre elég (ezt befolyásolhatják a falak anyaga, vastagsága stb.)”

Elektromos patkányírtó csapdák

Léteznek elektromos patkányírtó csapdák is, ebben az esetben a készülék az elektromos nagyfeszültséggel teszi cselekvésképtelenné a patkányokat.

Ragasztólapos vagy ragasztós csapda: ragadó lapok -EZT INKÁBB NE!!!! NEM HUMÁNUS!

A csapdán belül nem élelem van, hanem egy erős csalogatóanyag, ezért bemászik és a kirakott anyagba beleragad, – minél jobban szeretne kiszabadulni annál jobban beleragad -, kijönni már nem tud belőle. Ezek a csapdák nem humánusak, inkább tűnnek kínzó eszközöknek, mert a ragasztó az állatot csak foglyul ejti, de nem öli meg, patkánnyal végül az éhség fog végezni.

Mindenki döntse el, hogy kipróbálja -e. A tapasztalataikat osszák meg velünk is a bejegyzésünk alatt, a hozzászólásoknál!

Patkány ellen kevésbé működő ötletek: a macska, az ecet és a fagyálló

Macska - Gyöngytyúk

Mivel a patkányok társas lények, akik kolóniákban élnek, így a többen vannak, és komoly sérüléseket okozhatnak egy házi macskának, akár meg is ölhetik azt. Ehelyett érdemes lenne egy kutyákkal és/vagy vadászgörényekkel dolgozó szakembert felkérünk a patkányprobléma végleges megoldására.

Állítólag a gyöngytyúk hangja elriasztja a patkányokat. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom…. Havalakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, ossza meg velem is. 🙂

Patkány ellen ecet

Az ecettel leginkább az illékonysága a probléma, ha a rágcsálók ellen vetnénk be. Bár a patkányoknak valóban jó a szaglásuk, és a szúrós szagú ecet nem vonzó illet nekik se, de egyrészt, az illat hamar elillan, másfelől a kihelyezett ecetről hamar megállapítja, hogy nem jelent számára veszélyt, ezért nem fog törődni vele. Továbbá egy kertet vagy egy épületet ecettel körbelocsolni egy profi patkányirtás árának is a többszörösébe kerülne.

Patkány ellen fagyálló

Az édes íze miatt, az állat könnyen kapható az elfogyasztására, de pont emiatt, minden állatra veszélyessőt a gyermekekre is veszélyes!!!!!! Hosszútávon azért sem hatásos, mert hamar hat és rosszullétet okoz, így a többi patkány ezt látva, elkerüli a fagyállóval átitatott eleséget, nem fogyasztják el.

Fagyállóval soha, semmilyen körülmények között nem szabad megkísérelni a patkányirtást!

Összefoglalva a fent leírtakat, láthatjuk, hogy több módszer közül is választhatunk, akkor is, ha magunk oldanánk meg a patkányproblémát és akkor is, ha szakembert hívunk. Én arra kérném Önöket, hogy mindenképpen a lehető leghumánusabb módszert válasszuk, ami a legkevesebb szenvedést okozza ezeknek a kártevőknek.

Itt jegyezném meg, amit a kártevőkkel vívott küzdelemben mindig elmondok, hogy legfontosabb és leghatékonyabb, ha megelőzzük a betelepülésüket. Ugyanis a patkányok megjelenéséhez két dolognak kell teljesülnie: a megfelelő mennyiségű és folyamatosan rendelkezésre álló élelemforrásnak és a megfelelő búvóhelynek.

patkányok a házban

Hogyan előzzük meg a kártevő rágcsálók betelepülését?

 • Kezeljük tudatosan a felhalmozott élelmiszereinket és a hulladékainkat is, ne tápláljuk őket!
 • Szüntessünk meg minden lehetséges fészkelő és búvóhelyet!
 • Rendszeresen használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket! Minden esetben jegyezzük meg az alkalmazott csapdák hatóidejét és szükség esetén cseréljük őket!

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Kecskedarázs epret eszik
Blog

Darázsirtási tévhitek

………..és valóság Darazsak gyakran okozhatnak bosszúságot, különösen a nyári hónapokban, amikor kint üldögélünk, vagy piknikezünk a szabadban, amikor jön a kérdés, hogyan szabaduljunk meg tőlük,

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.