Darázscsapda ami nem öli meg a méheket

darázscsapda

Bejegyzés megosztása

Ez a bejegyzés azért  készült, mert köszönhetően a jó időnek is, az őszi hónapokban megint többször találkozhatunk kártevőkkel. Megjelenhetnek ismét a kertekben, így a kérdés jogos, milyen darázscsapda a legalkalmasabb, hogy a kis létszámú kártevővel elbánjon. Van-e ezek közül olyan megoldás, ami csak a darazsaknak árt, viszont megóvja a méheket?

Az ilyen ritkán és kis számban előforduló darazsak befogására lehet megoldás a darázscsapda. A darázscsapda lényege, hogy ezeket a kósza darazsakat magukhoz csalják, elpusztítsák. Használatuk egyszerű, akár házilag is könnyedén elkészíthető.

Rengeteg cikket lehet látni, ami a műanyagflakonból készült házi „sör+cukor+szörp+víz+etc.”, valamilyen arányú keveréket ajánl a kártevők ellen, ezért mi, most erről nem is írunk.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a csapda a benne lévő csalétek vonzó hatásánál fogva, ne „csaljon” a házunkhoz még több darazsat.

Fokozottan ügyeljünk arra is, hogy a kihelyezett darázscsapda ne vonzza a méheket!

Felmerült ismerőseim körében is a kérdés, hogy rendben, hogy védekezünk ezzel az édesszirupos csalikeverékkel a darázs ellen, de mi van akkor, ha a méheket pusztítja el a csapdánk? Illetve létezik-e olyan csapda, ami csak a darazsaknak árt, a méheknek nem?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ adjunk, vizsgáljuk felül a piacon kapható (vagy könnyen házilag is elkészíthető) darázscsapdákat (a teljesség igénye nélkül a leggyakrabban használt, négy darázsirtási technikát írtam le), ezek lehetnek

  • Tartályos – flakonos csalogató szirupos csapdák
  • Spray formátumú irtószerek
  • Ragasztós rovarcsapdák
  • Elektromos darázsriasztók

A flakonos darázscsapda

Ennél a darázscsapdánál az elv az, hogy adott egy műanyag palack (házilag készült műanyag palackból-vagy vásárolt darázscsapda, ami általában műanyagból van, de lehet üvegből is) amibe édes szirup jellegű folyadék kerül, ami vonzza a darazsat, majd a darázs ebbe bele tud mászni, de ez egy zsákutca számára, mert kifele már nem tud kijönni. Így megfullad…

Spray, aeroszol formátumú boltban kapható irtószer

Lemegy az ember a boltba, megveszi és a leírást követve alkalmazza a szert. Itt az elv az, hogy 4-5 méterről permetezni kell vele a darázs vagy lódarázs fészkeket. A készítmény azonnal hat, és még a permetezés után napokkal is kifejti hatását.

Ezzel a problémám az, hogy minden szakmai tudás, a kártevők viselkedésének ismerete és védőruha használta nélkül meg kellene közelíteni a fészket……ebben műveletben azért elég sok potenciális veszélyforrást látok (az emberre nézve, persze).

Ragasztós rovarcsapda készlet

Általában több ragacsos lap van egy csomagban, amiket fel kell lógatni a sárga fekete csíkos ki kártevők lelőhelye közvetlen közelében, a rovar rárepül vagy hozzáér a szárnya és beleragad ebbe a ragasztós anyagba, onnan élve már nem kerül ki.

Elektromos - ultrahangos darázsriasztó

Ez inkább egy távoltatartó, preventív jellegű védekezés, inkább elriasztja a kártevőket, a darazsakat. A működési elv az, hogy a készülék ultrahangos hullámokat képez, melyet az ember nem érzékel, tehát a készülék hangja nem zavaró. Ellenben hatékonyan elriasztja a rágcsálókat és rovarokat. Az ilyen eszközök univerzálisak, és széles körben használják a  ellenük is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mi még nem tudunk olyan ultrahangos riasztóról, ami 100% hatékonyságot biztosít.

Várjuk véleményüket, tapasztalataikat, visszajelzésüket ezzel kapcsolatban!

Most vegyük sorra a csapdákat a méhek szempontjából

A flakonos darázscsapda és a méhek ☹

Sajnos azok többsége, aki kipróbálta ezt a módszert, hogy szirupos édes csali anyagot öntött a csapda tartályába, már látott elpusztult méheket az egyéb kártevők, darazsak stb. mellett.

NEM JÓ. Vannak, akik azt javasolják, hogy egy kevés mosogatószer, egy kis alkohol, vagy egy kis ecet a szirupba már távol tartja a méheket. Nem győzött meg engem.

Spray, aeroszol formátumú boltban kapható irtószer

Mivel ezt közvetlenül a darázsfészekbe kell fújni, nem veszélyes a méhekre. Persze ez csak akkor igaz, ha az emberek nem keverik össze a darázs fészkét a méhek fészkével! Ehhez adunk itt egy kis segítséget:

Mi különbség a darazsak és a méhek fészkei között?

A méhek és a darazsak nem állnak egészen közeli rokonságban egymással, de életmódjukban mégis meglepően sok párhuzam alakult ki.

A társasdarázsfélék a méhekhez hasonlóan sejtekből álló fészket építenek a lárváknak, de nem viaszból, hanem agyagból vagy papírszerű anyagból. A papírkészítő darazsak a fát nyálukkal péppé rágcsálják, amely aztán kemény, pergamenszerű anyaggá szilárdul. Ebből az anyagból jóval könnyebb szerkezetű fészket építenek, mint a mézelőméhek a viaszból.

Ragasztós rovarcsapda készlet ☹

Ez minden szárnyas rovart elpusztít, amely a vonzáskörébe kerül és beleragad. Így a méheket is elpusztítja.

Elektromos - ultrahangos darázsriasztó a méhek védelme szempontjából

Ismétlem, amit fent írtam, ez inkább egy preventív jellegű védekezés, ami távol tartja a kártevőket és nem pusztítja el a méheket sem.

Amikor elkezdtem ennek a témának utánajárni, találtam egy nagyon érdekes, a cikkemhez szorosan kapcsolódó termékleírást, ezt szeretném most megosztani Önökkel:

Ez a termék a VespaNo

„A MÉHEKET VÉDŐ DARÁZSCSAPDA! Hatékony darázscsapda 200m2 területre. A darázscsapda speciálisan úgy lett kifejlesztve, hogy a méheket ne kapja el! Méhészeknek is ajánljuk. A VespaNo darázscsapda a Kerbl több mint kétéves fejlesztése. A fejlesztés alatt különösen az alábbi két szempontot vették figyelembe: 1.) Speciális forma, mely nagyszámú fogást biztosít. Kifejezetten darazsakra ajánljuk, de a legyeket is megfogja. 2.) Abszolút védelmet ad a méhekkel szemben a méhészek 30 éves tapasztalata alapján fejlesztették ki. A speciális bemeneti nyílásnak köszönhetően a méhek nem mennek be a csapdába, viszont a darazsak igen. A termék jellemzői: – abszolút védelmet ad a méheknek • Rendkívül sok, átlagon felüli számú darazsat és legyet képes megfogni, minden rovart befogható vele, ami cukorral vagy más édes csalival befogható. • Időjárásálló műanyag UV védelemmel. A műanyag darázscsapda nem fog széttöredezni a naptól, így hosszú éveken át használható. • Akár 200 m² területi lefedettség. Helytől is függ, illetve a csalianyagtól is a hatékonysága. • Rendkívül könnyen használható és könnyen tisztítható. Használati javaslat: a darázscsapdához nem tartozik csalianyag. Mi a hatékony csalogató hatás érdekében a termékhez speciális daráscsalit ajánlunk. (Nectar darázscsali, Natural Control darázscsali…) Alkalmas lehet még cukros víz, esetleg egy kis kóla is.”

Szóval itt ennél a VespaNo csapdánál már a cukros, szirupos csalogató oldat is elfogadható, hiszen a méhek a kialakítása miatt, ebbe nem mennek bele. 😊

Összeségében elmondható, hogy érdemes ezzel a termékkel és egy ultrahangos riasztó beszerzésével felvenni a harcot ellenük, a méhek megmentésének az érdekében.

Még egy fontos dolog az otthoni darázsirtással kapcsolatban

A darazsak mellett a méhektől is megijedhetnek azok, akik nem ismerik fel a különbséget köztük. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy melyik rovar telepedett meg a kertünkben, akkor inkább kérjük ki egy rovarírtó szakértő vagy egy méhész véleményét, mielőtt nekiesünk az irtásnak!

Ha szakemberek méhrajt találnak, azt természetesen megpróbálják megmenteni.

A méhek irtásától minden jó érzésű ember elhatárolódik!

A méh befogásához méhészt kell hívni, a folyamat általában fél óra alatt lezajlik, vegyszer használata nélkül történik, és teljesen veszélytelen az ott tartózkodó emberekre, állatokra nézve. A méhrajt egy hónapra karantén alá veszik, majd egy méhészetben élhetnek tovább. Ők is a természet parányi kincsei.

Sajnos vannak olyan esetek is, amikor a méhészek a méhraj begyűjtését nem tudják vállalni, amennyiben az megközelíthetetlen helyen van és már régóta beköltöztek (pl. ilyen lehet a kémény).

# Darázscsapda ProTipp

Melynek a célja az álca és a megtévesztés! Nem állítom, hogy 100%-os a hatása, de érdemes kipróbálni!

A csapdához csak egy papírzacskó kell!!

Fújjuk fel a papírzacskót, tömjük ki vattával vagy összegöngyölt újságpapírral és akasszuk fel arra a helyre, ahol már korábban volt darázsfészek. Amikor a felderítők meglátják a kaptár jellegű készítményünket, hamar tovább állnak, mert úgy érzékelik, hogy ez egy másik család fészke.

Természetesen ez nem 100%-os módszer, előfordulhat, egy másik darázsfaj esetében, hogy nem számít az, van-e ott már meglévő fészek – és odaköltöznek.

Várom a véleményeket az Önök által kipróbált darázscsapdákkal kapcsolatban!

Forrás: Wikipédia a szabad enciklopédia

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.