Patkányok kiirtása, avagy mikor lesz sikeres és tartós a patkányirtás?

patkányok a házban

Bejegyzés megosztása

A patkányok eredményes irtása a mai témánk,  megvizsgáljuk a patkány etetődoboz elvi működését, listázzuk azokat a hibákat, amiket érdemes elkerülni, ha sikeres csatát szeretnénk vívni a patkányokkal szemben.

„A patkányok irtása nem sikerül” – mondja a tulajdonos, aki már több csalétekkel és méreggel is próbálkozott.

Ügyfeleink közül sokan panaszkodnak arra, hogy kirakják a patkánymérget, és ez nem vezet semmilyen eredményre, és nem értik, hogy mi, miért helyezünk ki ilyen szereket, ha ők már kipróbálták és ez pozitív eredménnyel nem kecsegtetett.

A sikeresség vizsgálatakor érdemes először a célokat meghatározni, mert ez lehet:

 • teljes mentesség elérése,

 • fertőzöttségi szint mérséklése vagy

 • a mentes állapot fenntartása

Természetesen minden esetben az elv hasonló, a különbség inkább a szükséges eszközök és az anyagok mennyiségében lesz.

A patkányok ellen alkalmazott praktika:

A szakszerűen kihelyezett és speciális csalétek megválasztása az első lépés.

A patkányok ellen alkalmazott irtószer:

Nagyobb szaporulat esetén a patkányirtást véralvadásgátló csalétek használatával lehet sikeresen végezni. A mérgezett csalit lezárt patkányetető szerelvénybe szoktuk kihelyezni a patkányok számára. A szakemberek férnek hozzá a nagyobb hatóanyagú, szóródásmentes formulációhoz.

Azonban, nem csak a csali megfelelő minősége, hanem a megfelelő mennyisége is nagyon fontos és kiemelném még azt a tényt, hogy olyan csalétket kell használnunk, ami vonzóbb az állat számára, mint amit a portánkon megától be tud gyűjteni. Egy patkányláda feltöltéséhez körülbelül 150 g méreg szükséges, de a számláláskor érdemes az utántöltés mennyiségével is kalkulálni!

Patkányok csalijának a kihelyezése zárt szerelvénybe

A patkány etetődoboz egy hatékony és megbízható kelléke a patkányirtásnak.

A zárható etetőszerelvény előnye, hogy

 • patkányok etetőládája “kulccsal” vagy/illetve csavarhúzóval zárható. Lényegi szempont a biztonság, mert így csak azok férnek hozzá, akinek szántuk, esetünkben a patkányok.
 • Továbbá azért is hasznos, mert zárt térben van a csali és nincs kitéve annyira az időjárási körülményeknek, mert nem szárad ki olyan gyorsan az eleség,
 • nem éri víz sem, így lassabban penészedik, ami azért is fontos mert a hiedelemmel ellentétben a patkányok a penészes ételt nem fogyasztják el – főleg, ha a portán más, finomabb, frissebb eleséget is be tudnak szerezni!
 • rögzített az irtószer

Ilyenkor az etetőállomásba nyársra helyezve, rögzített módon helyezhető ki a rágcsálóirtószer. Ez azért fontos mert így a rágcsálók nem tudják azokat a fészkükbe elhurcolni, kénytelenek ott helyben fogyasztani belőle. A patkányok szokása, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszernek sokszorosát is begyűjthetik és a fészkükbe hurcolják. Ha az irtószeres csali rögzítés nélkül kerül ki, akkor hiába rakunk ki 150 g patkánymérget, amit jó esetben akár több patkány is elfogyaszthat, ez nem biztos, hogy megtörténik, mert lehet, hogy egy példány elrejti magának és egyedül eszi meg.

Mindemelett nyugodt körülményeket nyújt a patkányoknak a csali elfogyasztásához.

A kihelyezés után az ellenőrzés következik, ilyenkor szemrevételezzük az eredményt, újra töltjük a dobozokat. Általánosságban elmondható, hogy a patkányoktól való teljes mentességet kettő-négy hét alatt lehet elérjük. Azonban minél nagyobb a patkánypopuláció, annál több időt vehet igénybe a folyamat. Azzal is számolni lehet, hogy a nagyon elhanyagolt területekre akár évekkel később is visszaköltözhet egy-egy új patkánycsalád, és a szaporulat újra generálódhat.

Ha megvan a helyes arány és minőségi véralvadásgátló csalétek, még akkor is marad egy ennél is fontosabb tényező, mégpedig, hogy a megfelelő (¬*vonulási) helyre, a megfelelő darabszámban kell ezeket kihelyezni. A patkányládát a rágcsálók vonulási útvonalába, fészkeik közelébe, élelemforrásaik környékére kell kirakni.

*Kihelyezés és *vonulási hely: A terület adta lehetőségek – pl.: beépítettség -, és a patkányok által okozott ártalom mértéknek figyelembevételével kell kitenni az etetőládát.

Ezeket kerüljük el, ha patkányirtást sikeresen szeretnénk elvégezni!

 • nem megfelelően megválasztott irtószer, mert ez az alapja a sikeres patkányirtásnak, (az lesz a legdrágább mulatság, ha az irtószer a ládában megromlik, így a rágcsálóirtás kudarcba fullad)
 • ha ugyan megfelelő minőségű a szer, de túl kevés a fellelhető patkány populáció számára felkínált irtószer,
 • kevés a telepített etetőhely ugyanolyan hiba, mint a kevés irtószer kihelyezése
 • sokszor a patkányláda megfelelő ellenőrzése és az irtószer pótlása elmarad
 • a patkányok táplálása:
  • hulladékkal, egyéb ételmaradékkal, házi szemét gyűjtésének és tárolásának hibás módjával
 • a hulladékok felhalmozásával
 • fészkelő és búvóhelyek „biztosítása”
 • az ingatlanok, építmények környékén található fészkelésre alkalmas törmelékek, téglarakások, építőanyag maradékok, rothadó széna vagy szalma kazlak fölösleges „fenntartása”
 • a fellelhető lyukak az ingatlanon, amelyek alkalmasak a patkányok beltérbe való bejárására vagy fészkelő helyeik kialakítására.

 

Patkányirtás profi módszerekkel és 100%-os garanciával

A fent leírtak egy jó támpontot adhatnak ahhoz, hogy hogyan kezdjünk bele az irtásba, de az is tisztán kitűnik, hogy a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás, ha szakembereket bíznak meg a munkával. 

Az a tapasztalatunk, hogy költséghatékonyabb rögtön a szakembereket választani, mert az otthoni sikertelen patkányirtás nem csak a pénztárcánkat terhelei meg, hanem a szaporulat addig is növekszik és mindeközben folyamatos a rágcsálók okozta károkozás.

De természetesen adott a lehetőség, hogy házilag megkísérli az irtást, ilyenkor ügyeljen arra, hogy a helyzetet helyesen mérlegelje és ennek függvényében szerezze be a szükséges eszközöket, és anyagokat.

Hasonló témák, amelyek érdekelhetik önt:

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Kecskedarázs epret eszik
Blog

Darázsirtási tévhitek

………..és valóság Darazsak gyakran okozhatnak bosszúságot, különösen a nyári hónapokban, amikor kint üldögélünk, vagy piknikezünk a szabadban, amikor jön a kérdés, hogyan szabaduljunk meg tőlük,

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.