Cuki patkányok – kell-e patkány írtás?

patkány írtás

Bejegyzés megosztása

Patkány írtás elvégzése vagy maradjanak üzletünkben a cuki a pizzaevő patkányok

A patkány írtás gondolata elborzasztó lehet, amikor olyan videókat látunk a neten, ahol a kedves, kis szőrös rágcsálók emberhez hasonló módon, lelkesen vonszolnak egy pizzaszeletet vagy a gyorséttermi ételmaradékokat élvezettel fogyasztják.  Az elmúlt hetekben egyre több videó került fel a netre, cuki rágcsálókról, ahogy egészen emberszerűen viselkednek.

A kedvencem a pizzaevő rágcsáló, amit már rengetegen láttak világszerte. Az említett videót itt lehet megnézni, és most állítólag újra feltűnt.

A videót elnézve tényleg aranyosnak tűnik, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a rágcsáló (bár rendkívül tiszta állat – de komolyan!), milyen szennyeződésekkel, kórokózókkal ellepett helyeken járt már.  Ezáltal milyen kórokozókat hordoz magában.

Amíg egy eldobott pizzát vonszol nincs gond- az utcáról nem eszünk – de sajnos a patkányok nagyon jól alkalmazkodnak a városi élet körülményeihez. Szinte mindenhová be tudnak jutni, ahol megfertőzhetik az élelmiszereket, a tároló, feldolgozó és egyéb eszközöket is.

Ezért kiemelten fontos az élelmiszerrel foglalkozó cégeknél a folyamatos rágcsálóirtáslegalább félévente patkány írtást is kell végezni náluk.

Rágcsálók elleni védekezés lehetőségei, szükséges teendők:

Közvetlen környezetünkben időszakosan megjelenhetnek egerek, patkányok, melyek egészségügyi kártevőknek minősülnek. Közegészségügyi ártalmuk elsősorban abból adódik, hogy a szemétben, csatornában, tehát szennyezett helyeken mászkálva a testükre tapadt valamint a váladékaikkal (nyál, orrváladék,vizelet,széklet) ürített kórokozókkal az élelmiszereket, majd azok elfogyasztásával az embert is fertőzhetik.

Ezen túl gazdasági kártételük is jelentős lehet, mivel az általuk elfogyasztott, szétszórt és beszennyezett élelmiszereken kívül rágásukkal, túrásaikkal, fészkelésükkel jelentős károkat okozhatnak az épületek, közművek, csatornák, gátak, szigetelések állagában is.

Az egereknek, patkányoknak a lakóházak és azok környezete igen kedvező életfeltételeket teremt, mivel az alkalmas búvó-és szaporodó helyet, illetve táplálékot biztosít számukra.

A hatályos jogszabályok – 1997. évi CLIV törvény (73. §) és a 18/1998. (VI.3) NM. rendelet (36.§) – alapján az ellenük való védekezési kötelezettség csak lakott területen áll fenn.

Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője) illetve a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője köteles gondoskodni.

A védekezésre alkalmas módszer egyrészt az ártalom megelőzése, másrészt az irtás elvégzése/elvégeztetése.

Patkány írtás – az ártalmak – megelőzésére több lehetőségünk is van:

Akadályozzuk meg a rágcsálók behatolását az birtokainkra!

 • műszaki hiányosságok helyrehozatala
 • csatornák megfelelő ráccsal történő zárása
 • csatornatörések kijavítása
 • betört pinceablakok javítása és rácsozása
 • ajtók alsó részének bádoglemezes borítása (patkányok ellen 15 cm, egerek
  ellen 10 cm magasságig)

Kezeljük tudatosan a felhalmozott hulladékainkat, ne tápláljuk őket!

 •  hulladék, ételmaradék, házi szemét gyűjtésének és tárolásának megfelelő
  módja (zárt, hézagmentes szemétgyűjtő tartály)
 • a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! 

 • az ingatlan környezetének rendbetétele
 • az épületek környékén található fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás,
  építőanyag, széna vagy szalma kazlak elszállítása vagy megszüntetése
 • a fellelhető patkány és/vagy egérlyukak üvegcserepes, habarcsos betömése
 • egerek esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát!

 • a csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát
  bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése
  előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.
 • zárt helyiségben (pl.raktár) különféle riasztószerek – a petróleum és kátrány a
  patkányok, a naftalin az egerek távoltartására – alkalmazhatóak abban az
  esetben, ha a helyiségben folyamatosan 2 órán keresztül emberek nem
  tartózkodnak.
patkány a konyhában

Nagyon fontos a megelőző jellegű patkányírtás!

 • A lakott területen lévő, használatban lévő istállók, ólak esetén
  rágcsálóirtás elvégzése/elvégeztetése

Magánszemély a patkány írtást saját kivitelezésben is elvégezheti, a kereskedelmi forgalomban kapható csalétkes rágcsálóirtó szerek kihelyezésével.

 • Különböző fajtájú csalétkekből természetesen más-más mennyiségeket kell
  kihelyezni, ezt a használati utasítás mindig tartalmazza.
 • A csalétket folyamatosan ellenőrizni és mindaddig pótolni kell, amíg az fogy.
 • Etetőhelyeket nem csak a terület egy részén, hanem a teljes területen ki kell
  alakítani (pl. ne csak egy helyiségben), méghozzá egy időben!
 • A csalétek kihelyezés úgy történjen meg, hogy ahhoz más állat, gyermek
  hozzá ne férhessen!
 •  Az ingatlan szomszédságában lakókat kérjük fel a közös védekezésre.

Egészségügyi kártevőirtással hivatásszerűen foglalkozó egyéni/társas vállalkozó megbízása a rágcsálóirtás elvégzésére.

 • A jogszabály be nem tartása – védekezés/irtás elmulasztása – esetén az illetékes járási kormányhivatal kötelezheti a tulajdonost a megfelelő rágcsálóirtás elvégzésére.

 

Közterületen (pl. utcákon, tereken, parkolókban) észlelt rágcsálók esetén a területileg illetékes önkormányzatot lehet/szükséges – írásban vagy telefonon – értesíteni!

Rágcsálók nagyarányú elszaporodása vagy nagyobb területet érintő probléma esetén az illetékes járási hivatal felé is lehet jelzéssel élni vagy keressenek minket bizalommal, mi szakeszerűen és biztonságosan – garanciával – elvégezzük a szükséges teendőket!

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.