A kórokozók folyamatos mutációja miatt, a fertőtlenítés területén világszerte komoly problémákkal állunk szemben, ennek okán ebben a bejegyzésünkben részletesen kifejtük a fertőtlenítés permetezéssel módszerhez kapcsolódó szakszavakat, hogy egyértelmű képet kapjon a kedves olvasó a munkafolyamat eljárásrendjével és a mechanizmus működésével kapcsolatban.
Mikor kell használni a permetezési módszert és mikor a ködképző módszert?
A permetezési módszert általában a külső felületek és berendezések fertőtlenítésére használják a laza szennyeződések eltávolítása után és a rutin tisztítás és higiénia szerves részét képezi számos élelmiszeripari és egyéb üzemben.
A ködképzés módszerét ritkábban használják – például alapos mosáskor vagy olyan helyeken, ahol a fertőzés forrását nehéz meghatározni. Különösen magas kockázatú területeken alkalmazzák, például ételek készítésére, hús- és tejtermékek feldolgozására szolgáló helyiségekben (érlelő helyiségek), valamint fagyasztók és hűtőszekrények, gyártósorok stb. fertőtlenítésére. A ködképzési módszert gyakran használják a mezőgazdasági termékek időszakos fertőtlenítésére is a felületeken (állattenyésztő gazdaságok, pld. baromfi, sertéstenyésztés) és az ott használt berendezésekre.
Mit értünk permetezés alatt?
Amikor a fertőtlenítő oldatot annak mechanikus porlasztásával juttatjuk a fertőtlenítendő felületre. Ilyenkor rendkívüli odafigyelést kíván a szer helyes megválasztása és annak az adagolása is. Továbbá figyelmet kell fordítani a szer egyenletes eloszlatására a felületen.
Permetezésnek két fajtája van: ködszerű és áztatásos:
Az áztatásos permetezéses módszernél: a szórófejjel az adott felületet addig permetezzük, míg az oldat a felületet egyenletesen bevonja.
A ködszerű permetezésnél a fertőtlenítő oldat a kezelendő felületet csak igen vékony ún. folyadékfilm formájában borítja, nem szabad hagyni, hogy az megfolyjon esetleg átnedvesedjen. A szert a kezelt felületen kell hagyni, nem szabad lemosni vagy letörölni. A folyamat elvégzése során szájmaszk használata mindenképpen kötelező.
Miért szükséges a fertőtlenítés?
Fertőtlenítéstan (dezinfekció): A fertőzés terjedésének meggátlásával, a járványfolyamat terjedésének aspecifikus megszakításával foglalkozik.
Mi a fertőtlenítés?
Olyan eljárás, melynek célja a fertőző betegségek és azokból kialakulható a járványfolyamatok megelőzése. Beletartozik minden olyan eljárás, mely a fertőző forrásból a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére szolgál.
Mi a fertőtlenítő hatás fogalma?
Azokat a kémiai, fizikai tényezőket, melyek a mikroorganizmusokkal közvetlenül érintkezve a megfelelő intenzitás, aktivitás mellett, meghatározott időtartam (behatási vagy expozíciós) alatt azok pusztulását, inaktiválását idézik elő.
A hatás milyensége szempontjából kémiai, fizikai, kombinált ágenseket különböztetünk meg.
Fertőtlenítő eljárások hatáserősségének fokozatai:
- Csíraszámcsökkentő hatás (szanációs effektus):
- Baktériumszaporodást gátló hatás (bakteriosztatikus effektus)
- Baktériumölő hatás (baktericid effektus)
- Spóraölő hatás (sporocid effektus)
- Vírusinaktiváló hatás (virucid effektus)
- Gombaelemek szaporodását gátló ( fungiszatikus effektus)
- Gombaelemeket pusztító hatás (fungicid effektus)
- Parazitákat pusztító hatás (paraziticid effektus)
- Mikroorganizmusokat pusztító hatás (mikrobicid effektus)
Mi a fertőtlenítő eljárás fogalma?
Fertőtlenítő eljárásnak nevezzük az antimikrobiális ágensek és ezek gyakorlatban történő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összességét, melyekkel lehetővé válik a környezetbe kikerült és a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

Fertőtlenítés fajtái, fertőtlenítő eljárások:
- kémiai
- fizikai
- kombinált
- speciális
Fertőtlenítő takarítás: az az eljárás, amelynek alkalmazása során a helyiségekben a felszerelési és a berendezési tárgyakon levő pathogén mikroorganizmusokat fertőtlenítő hatású tisztítószerek oldatával és mechanikus hatással kombinálva elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk.
A fertőtlenítő takarítás történhet kézi erővel és a takarítás megoldható gépekkel is. Ilyenkor a felületeken gépi erővel meghajtott kefe tisztít, miközben a tisztító vagy fertőtlenítő oldatot a szerkezet automatikusan adagolja. Kétféle géptípust különböztetünk meg az egyik a súroló gépek -melyeknek egy vagy két folyadéktartálya van -, a másik a kombinált gépek – melyek előnye, hogy a szennyvizet is felszívják.
Fertőtlenítés fajtái, fertőtlenítő eljárások:
A permetezés során a fertőtlenítőszert mechanikus porlasztással juttatjuk ki a fertőtlenítendő felületre, olyan antimikrobiális hatású kémiai anyagot (fertőtlenítőszerrel) használunk, amelyek elpusztítják a mikroorganizmusokat.
További információ a fertőtlenítési munkánkkal kapcsolatban erre a linkre kattintva található!
Tippek otthonra!
- Alkalmazzunk mi is színkódokat az otthonunkban, – pl. legyen különböző színnel ellátott rongy a WC kagyló tisztításához, és egy eltérő színű rongy a mosdó és a fürdőkád takarításához!
- Használjunk gumikesztyűt és mindig a megfelelő típusú szert használjuk az adott felületen. Más tisztítószert használunk a hideg és más típusút a melegburkolaton stb!
- Fontos, hogy olyan fertőtlenítőszert válasszunk, amely legalább a szükséges aktivitási spektrummal rendelkezik baktériumokkal, lehetőleg élesztőkkel és penészgombákkal szemben.
- Figyeljünk a használt anyagok hígítására és azok adagolási mennyiségre! Az élesztők és a spórák hosszabb érintkezési időt és / vagy nagyobb termékkoncentrációt igényelhetnek!
Felhasznált anyagok: Jakab Zsuzsa, hogyan lesz steril a környeztünk? c. leírása
DIVERSEY gyakorlati útmutató a fertőtlenítőszerek permetezésével és ködképzésével történő használatához
Képek forrása: Pexels photo