Fertőtlenítés permetezéssel

Fertőtlenítés permetezéssel

Bejegyzés megosztása

A kórokozók folyamatos mutációja miatt, a fertőtlenítés területén világszerte komoly problémákkal állunk szemben, ennek okán ebben a bejegyzésünkben részletesen kifejtük a fertőtlenítés permetezéssel módszerhez kapcsolódó szakszavakat, hogy egyértelmű képet kapjon a kedves olvasó a munkafolyamat eljárásrendjével és a mechanizmus működésével kapcsolatban.

Mikor kell használni a permetezési módszert és mikor a ködképző módszert?

A permetezési módszert általában a külső felületek és berendezések fertőtlenítésére használják a laza szennyeződések eltávolítása után és a rutin tisztítás és higiénia szerves részét képezi számos élelmiszeripari és egyéb üzemben.

ködképzés módszerét ritkábban használják – például alapos mosáskor vagy olyan helyeken, ahol a fertőzés forrását nehéz meghatározni. Különösen magas kockázatú területeken alkalmazzák, például ételek készítésére, hús- és tejtermékek feldolgozására szolgáló helyiségekben (érlelő helyiségek), valamint fagyasztók és hűtőszekrények, gyártósorok stb. fertőtlenítésére. A ködképzési módszert gyakran használják a mezőgazdasági termékek időszakos fertőtlenítésére is a felületeken (állattenyésztő gazdaságok, pld. baromfi, sertéstenyésztés) és az ott használt berendezésekre.

Mit értünk permetezés alatt?

Amikor a fertőtlenítő oldatot annak mechanikus porlasztásával juttatjuk a fertőtlenítendő felületre. Ilyenkor rendkívüli odafigyelést kíván a szer helyes megválasztása és annak az adagolása is. Továbbá figyelmet kell fordítani a szer egyenletes eloszlatására a felületen.

Permetezésnek két fajtája van: ködszerű és áztatásos:

Az áztatásos permetezéses módszernél: a szórófejjel az adott felületet addig permetezzük, míg az oldat a felületet egyenletesen bevonja.

ködszerű permetezésnél a fertőtlenítő oldat a kezelendő felületet csak igen vékony ún. folyadékfilm formájában borítja, nem szabad hagyni, hogy az megfolyjon esetleg átnedvesedjen. A szert a kezelt felületen kell hagyni, nem szabad lemosni vagy letörölni. A folyamat elvégzése során szájmaszk használata mindenképpen kötelező.

Miért szükséges a fertőtlenítés?

Fertőtlenítéstan (dezinfekció): A fertőzés terjedésének meggátlásával, a járványfolyamat terjedésének aspecifikus megszakításával foglalkozik.

Mi a fertőtlenítés?

Olyan eljárás, melynek célja a fertőző betegségek és azokból kialakulható a járványfolyamatok megelőzése. Beletartozik minden olyan eljárás, mely a fertőző forrásból a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére szolgál.

Mi a fertőtlenítő hatás fogalma?

Azokat a kémiai, fizikai tényezőket, melyek a mikroorganizmusokkal közvetlenül érintkezve a megfelelő intenzitás, aktivitás mellett, meghatározott időtartam (behatási vagy expozíciós)  alatt azok pusztulását, inaktiválását idézik elő.

A hatás milyensége szempontjából kémiai, fizikai, kombinált ágenseket különböztetünk meg.

Fertőtlenítő eljárások hatáserősségének fokozatai:

 • Csíraszámcsökkentő hatás (szanációs effektus):
 • Baktériumszaporodást gátló hatás (bakteriosztatikus effektus)
 • Baktériumölő hatás (baktericid effektus)
 • Spóraölő hatás (sporocid effektus)
 • Vírusinaktiváló hatás (virucid effektus)
 • Gombaelemek szaporodását gátló ( fungiszatikus effektus)
 • Gombaelemeket pusztító hatás (fungicid effektus)
 • Parazitákat pusztító hatás (paraziticid effektus)
 • Mikroorganizmusokat pusztító hatás (mikrobicid effektus)

Mi a fertőtlenítő eljárás fogalma?

Fertőtlenítő eljárásnak nevezzük az antimikrobiális ágensek és ezek gyakorlatban történő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összességét, melyekkel lehetővé válik a környezetbe kikerült és a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

higiénia fontossága

Fertőtlenítés fajtái, fertőtlenítő eljárások:

 • kémiai
 • fizikai
 • kombinált
 • speciális

 

Fertőtlenítő takarítás: az az eljárás, amelynek alkalmazása során a helyiségekben a felszerelési és a berendezési tárgyakon levő pathogén mikroorganizmusokat fertőtlenítő hatású tisztítószerek oldatával és mechanikus hatással kombinálva elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk.

A fertőtlenítő takarítás történhet kézi erővel és a takarítás megoldható gépekkel is. Ilyenkor a felületeken gépi erővel meghajtott kefe tisztít, miközben a tisztító vagy fertőtlenítő oldatot a szerkezet automatikusan adagolja.  Kétféle géptípuskülönböztetünk meg az egyik a súroló gépek -melyeknek egy vagy két folyadéktartálya van -, a másik a kombinált gépek – melyek előnye, hogy a szennyvizet is felszívják.

Fertőtlenítés fajtái, fertőtlenítő eljárások:

A permetezés során a fertőtlenítőszert mechanikus porlasztással juttatjuk ki a fertőtlenítendő felületre, olyan antimikrobiális hatású kémiai anyagot (fertőtlenítőszerrel) használunk, amelyek elpusztítják a mikroorganizmusokat.

További információ a fertőtlenítési munkánkkal kapcsolatban erre a linkre kattintva található!

Tippek otthonra!

 • Alkalmazzunk mi is színkódokat az otthonunkban, – pl. legyen különböző színnel ellátott rongy a WC kagyló tisztításához, és egy eltérő színű rongy a mosdó és a fürdőkád takarításához!
 • Használjunk gumikesztyűt és mindig a megfelelő típusú szert használjuk az adott felületen. Más tisztítószert használunk a hideg és más típusút a melegburkolaton stb!
 • Fontos, hogy olyan fertőtlenítőszert válasszunk, amely legalább a szükséges aktivitási spektrummal rendelkezik baktériumokkal, lehetőleg élesztőkkel és penészgombákkal szemben.
 • Figyeljünk a használt anyagok hígítására és azok adagolási mennyiségre! Az élesztők és a spórák hosszabb érintkezési időt és / vagy nagyobb termékkoncentrációt igényelhetnek!

Felhasznált anyagok: Jakab Zsuzsa, hogyan lesz steril a környeztünk?  c. leírása

DIVERSEY gyakorlati útmutató a fertőtlenítőszerek permetezésével és ködképzésével történő használatához

Képek forrása: Pexels photo

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.