A darazsak irtása purhabbal

Bejegyzés megosztása

A darazsak írtása purhabbal

„Egy vokányi család kereste meg a Baranya Speciális Mentők Egyesületet a minap, hogy a szomszéd házának, az udvarukra néző egyik ablakának sarkából igen sok darázs repül át hozzájuk.

A szomszéd purhabbal próbálta a problémát megoldani, azzal fújta be a fészket, de ez nem volt végleges megoldás, mert a bogarak kirágták magukat.”

Írta a bama.hu megyei hírportál.

Darazsak ellen hogyan hat a purhab?

Ennek a bejegyzésnek a kapcsán írtam le néhány gondolatot ebben a témában.

Sajnos nagyon sok olyan esetet hallottunk, amikor a darázsfészek problémát úgy próbálják megoldani, hogy purhabot (WD40 -et stb.) öntenek (fújatnak) a fészken található be-ki rajzási kapukra, azzal a céllal, hogy így lezárják a kijáratot, remélve, hogy így megszüntetik a darázs mozgást, a darazsak megfulladnak, vagy éhen pusztulnak a kijutás hiányában.

Darázsirtó szakember szemszögéből, ilyenkor az történik, hogy eltömítik a rajzási pontot purhabbal vagy egyéb tömítőanyaggal.

Ami ekkor történik: a laikus (jó szándékú) ember ilyenkor megakadályozza a megfelelő hatóanyaggal bíró darázsirtó szer bejuttatását, melyet a darázsirtáskor ezen a ponton adagolhatnánk be!

És hogyan reagálnak a purhabra a darazsak?

Természetesen találnak egy másik utat, ahol kirághatják magukat. Ez lehet egy verébdeszka, lambéria, de a gipszkarton mennyezet sem jelent gondot számukra, főleg, ha a külső tér felé nincs más kivezető út. Ha nincs nagy szerencsénk akkor máris bejutnak így a lakóterünkbe (vagy csak közelebb kerül hozzánk a fészek), és veszélyesebbé válik a helyzet, mert az új közlekedőhelyük egy karnyújtásnyira került hozzánk.

Vegyük figyelemebe, hogy egy jól szervezett kolóniában élő, veszélyes és agresszív, támadó hajlamot mutató rovarról van szó.

Nagyon fontos annak a megértése, hogy a piszkálásukkal (a fészkük lezárása) milyen reakciót váltunk ki belőlük!

Nyilvánvaló, hogy ilyenkor azonnal előjön a természetes védekező ösztönük, hogy a kolóniát, a királynőt mindenáron meg kell védeni.

Mivel sokan vannak, nem tudunk mindegyikkel egyidőben végezni. A darazsak csoportját nem egyszerű kiirtani, számosságuk miatt, nem könnyen pusztulnak bele a harcba.

Viszont egy embert ért egyetlen darázscsípés is allergiás sokkot, ezzel pedig halált is okozhat. Míg a méheknek kiszakad a fullánkjuk egy csípés következtében, a darazsak annyiszor „támadnak” szúrnak, amennyiszer csak akarnak. A darazsak vehemensen védelmezik a fészket, védőruha nélkül a megközelítésük életveszélyes!

Mit tegyünk, ha meg akarjuk előzni a bajt?

Ha észleltük a fészket, semmiképp se kezdjünk bele egy kétes kimenetelű magánakcióba a darazsak ellen!

Hívjunk szakképzett rovarirtót!

Vegyük észre a darázsfészek közelségének a jeleit!

Előfordul, hogy három-négy rovar jön-megy egy lyukból, ilyenkor ott már lehet egy- két focilabda nagyságú fészek, benne akár több ezer darázzsal. Jó, ha tudjuk, hogy a kolóniának nem minden tagja megy a szabadba gyűjtögetni, a vannak olyanok is, akik bent élik az életüket. Ilyenkor ők látják el a védelmező feladatokat és támadnak!

Mik a darazsak lehetséges fészkelő helyei?

Darázsfészek a földben

A német darazsak kedvelt fészkelőhelyei az elhagyott egérfészkek, pocokfészkek és egyéb apró járatok. Ezeknek a földi darázsfészkeknek az elhelyezkedése lehet a föld alatt akár két méterrel is.  

Fűnyírás közben gyakran történnek balesetek, hogy rátoljuk a fűnyírót egy ilyen földi darázsfészek járatra, hiszen észre se vesszük. Azonban a fűnyírómotor rezgéseire és berregésére tömegesen rajzanak ki a fészekből, és megkezdik a védekező támadást. Ritka szerencsés az az ember, aki 1-2 csípéssel megússza az ilyen típusú támadást.

Ebben az esetben is érvényes az, hogy amint felfedezzük a fészket hívjunk szakember, ne kezdjük el őket bolygatni, nem érdemes a földben sem betömni, forró vizet ráönteni, benzinnel locsolni a fészket. (Nem tudhatjuk azt sem, hogy egy földi fészeknek mekkora a kiterjedése.)

Tipikusan földbe fészkelő darázsfajta: a Gyakori lopódarázs

lopódarázs agyagfészke
A kép forrása: Wikimedia Commons

A gyakori lopódarázs (Sceliphron destillatorium) a kaparódarazsak családjába tartozó, eurázsiai elterjedésű rovar, amely agyagból építi fészkét és lárvái etetésére megbénított pókokat helyez el benne. A gyakori lopódarázs viszonylag nagy méretű (a nőstény 22–29 mm, a hím 15–25 mm hosszú), karcsú testalkatú rovar. Teste fekete színű (fémes fény nélkül), rajta kisebb sárga foltokkal. Jellemző tulajdonsága, hogy a tort és potrohot összekötő hosszú, vékony nyél sárga színű. Teljesen fekete potroha kicsi és a hosszú potrohnyéllel együtt lopótökre emlékeztet: innen kapta a nemzetség a nevét. Lábai is sárga-feketék.

A kép forrása: Wikimedia Commons

Darázsfészek a födémben

Ha befészkelték magukat a födémbe, akkor gyakran tapasztalhatunk bent, a mennyezeten megjelenő beázás szerű, sárga színű foltot, ami szintén utalhat a jelenlétükre.

 

Vegyük komolyan a figyelmeztető jeleket, mert minden évben megesik, hogy családokat kell (még ha átmenetileg is) kiköltöztetni az otthonukból a darázsfészkek miatt!

A földben lévő darazsakat is lehet bontás és ásás nélkül irtani? Hogyan?

A földben lévő darazsakat is lehet bontás és ásás nélkül irtani. Ugyanazzal a módszerrel mint a többi rejtett fészket. Ebben az esetben is remekül működik a porozással történő darázsirtás.

A rejtett darázsfészek irtása nagyon veszélyes, ez a feladat minden esetben darázsirtó szakembert és védőruhát igénylő munka. Ezt már sokszor hangsúlyoztuk, leírtuk, erre a témára nem térünk ki ismét, akit érdekel a linkekre kattintva elolvashatja az írásunkat az anafilaxiás sokkról, a lódarázsfészekről.  A következőben csak az általunk, azaz szakképzett rovarírtók által használt eljárást ismertetjük.

Darazsak írtása porozógéppel

Mi ilyenkor az alkalmazott darázs írtó technika?

A darazsak írtásának hatékony technológiája, amit egy porozógép segítségével végzünk. Ezzel a készülékkel, amely nagy nyomáson működik, megoldható, hogy bontás és rongálás nélkül megszüntetjük a rejtett, akár a földben található darázsfészket is.

Porozógépes darázsirtás során sűrített levegővel juttatjuk be a rovarirtó porozószert a darázsfészek közelébe, egy szűkítővel ellátott porozószáron át. A nyomással beadagolt megfelelő írtóösszetételű darázsirtó porozóanyag azonnali ölőhatással rendelkezik. Továbbá tartós, a darazsakat távoltartó hatással is bír. A darázsirtás ezen új módja valamennyi hazánkban fészkelő darázsfaj ellen hatékony.

Porozógépes darazsak írtásának az előnyei:

  • szagtalan, nincs maró vagy áztató hatása (mint a vizes alapú szereknek)
  • nem kell feltárnunk a darazsak teljes fészkét, ezáltal a rejtett darázsfészek is irtható (bontás nélkül)
  • még porózus felületeken is rendkívül tartós a hatása
  • azonnali ölőhatással és tartós távolhatással rendelkezik

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.