Poloska ellen mit tehetünk?

Zöld bogyómászó poloska

Bejegyzés megosztása

Ebben a bejegyzésben bemutatunk három kártevő vagy zavaró poloska fajtát és ötletelünk arról, hogy milyen módszerrel védekezhetsz a poloska ellen a legegyszerűbben. Továbbá egy poloskacsapda elkészítését is megnézheted, egy rövid Youtube videóban.

Kint még tart a tél, sőt most jönnek a fagyok, de tudjuk, hogy hamar elmúlik ez az évszak is, és hamarosan beköszönt a meleg idő amikor nyitva hagyjuk órákra is az ablakokat. Majd szembesülünk a problémával, amit a kis büdösbogarak, azaz a poloskák jelenléte okoz.

Valószínűleg, nem kell őket bemutatnunk, mindenkit idegesített már a hangos, zümmögő repülésük, koppanásuk a lakásban, vagy amikor az arcunkba, hajunkba belerepültek. És a jellegzetes kellemetlen szaguk is ismeretek, amit akkor eresztenek ki, ha veszélyben érzik magukat.

Poloskák ellen a legjobb védekezés, ha megismered az ellenfeled!

Magyarországon körülbelül 900 poloskafajt különböztetünk meg, ezek közül a legtöbben növényi nedvekkel táplálkoznak, de vannak, akik áttértek élősködő vagy ragadozó életmódra. A poloska szájszerve a szipóka, amivel egyszerűen táplálkozik általában növényi forrásából.

Általános tudnivalók a poloskáról:

 • Az egyszerű, kerti poloskák kisebb rokonukkal, az ágyi poloskával szemben nem ártalmasak az emberre, viszont jelenlétük zavaró, túlzott elszaporodásuk pedig káros a növényeknek.
 • A poloskákat vonzza a fény: ha poloska van a lakásban, biztos, hogy estére megjelenik a villanykörtén, tévéképernyőn, ilyenkor könnyű elkapni. A poloska napközben szívesen rejtőzik az ablak közelében a függönyön, könnyen berepül a nyitott ablakon.
 • A leggyakoribb poloskafajok, amikkel meggyűlik a bajunk a barna és a zöld árnyalataiban játszanak, testük általában 1-1,5 cm hosszúságú.
 • Ha a poloska veszélyben érzi magát, büdös váladékot választ ki, így próbálja távol tartani ellenségeit.
 • Az invazív címeres poloska jelenléte az utóbbi 5 évben vált tömegessé a Magyarországon.

Leggyakrabban előforduló poloskafajták:

Bencepoloska

Magyarországon gyakori, számos népi nevét ismerjük. Ezek közül a leggyakoribb a mezei poloska, de hívják még büdös Marcinak, illetve büdös Margitnaknagy szürke címeres poloskánaktéli poloskánakbüdös Bencénekbüdös Bankánakbüdös Margónaktemplombogárnak is.

 

A címeres poloska nevet onnan kaphatta, hogy  háta szürkésbarna, címeres mintázatú, a hasi oldala világos sárga, fekete foltokkal tarkított.

 

bencepoloska
Forrás:Wikipédia

Táplálékul növények nedveit szívogatja.

Védekezésül rossz szagú váladékot fecskendez ki. Mivel ez egyúttal mérgező is, a madarak, cickányok ellen kiválóan véd.

Főzelékfélékkel beültetett kertekben vagy borostyánszőlővel (Ampelopsis spp.) befuttatott házfalakon gyakori, sokszor át is telel. Magyarországon egy évben két nemzedéke repül:

 • az első március–május,
 • a második július–szeptember között.

A második nemzedék áttelelni készülő példányai ősszel gyakran a házakban, egyéb épületekben keresnek rejtekhelyet. A sikeresen áttelelt példányokkal kora tavasszal találkozhatunk.

Zöld bogyómászó-poloska

A rovar különböző növények nedveit szívogatja, kedveli az ernyősvirágú növényeket, de a kertekben is ugyanúgy megtalálható.

A zöld bogyómászó-poloska 1-1,4 centiméter hosszú, nagy termetű, élénkzöld színű poloska. Feje lapos, egész teste egyszínű, nem összenyomott, kerülete tompa, szipókája nagyon érzékeny. A zöld bogyómászó-poloska ősszel barna, de áttelelés után, tavasszal zölddé színeződik.

A kép forrása: izeltlabuak.hu

A rovar különböző növények nedveit szívogatja, kedveli az ernyősvirágú növényeket, de a kertekben is ugyanúgy megtalálható.

A zöld bogyómászó-poloska 1-1,4 centiméter hosszú, nagy termetű, élénkzöld színű poloska. Feje lapos, egész teste egyszínű, nem összenyomott, kerülete tompa, szipókája nagyon érzékeny. A zöld bogyómászó-poloska ősszel barna, de áttelelés után, tavasszal zölddé színeződik.

A következő nemzedék, amely az ötödik vedlés után válik kifejlett rovarrá, ugyancsak zöld színű, később azonban vörös színanyagok is beépülnek testükbe.

Az állat veszély esetén bűzmirigyeiből maró szagú folyadékot választ ki, amely érzékeny bőrű embereknél allergiás reakciókat idéz elő.

Zöld vándorpoloska – akit a kertészek a legkevésbé szeretnek!

Magyarországon elterjedt és jelentős kárt okoz kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de az utcai fákon is megél.

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, pajzsformájú testének színe világoszöld, a tor felső részén 5 pont látható, a két szélső fekete, a közbülsők fehérek.

Zöld vándorpoloska
Forrás:Wikipédia

Trópusokon, mediterrán éghajlaton évente 4 generációja fejlődik ki. Bár a meleghez szokott, ma már nálunk és tőlünk északabbra is megél, a kifejlett egyedek mozgásképesek egészen 7 °C-ig, csak 1 fokon dermednek meg.

Ősszel a felnőtt példányok meleg helyet keresnek, elbújnak különböző repedésekben, de lakásokba is berepülnek, így képesek áttelelni.

Jelenlétét a fák alatt megfigyelhető, nagy cseppekben ürülő mézharmat, a leveleken, zöldségeken szúrásainak, emésztőnedveinek nyoma jelzi. A felnőtt példányok ügyesen álcázzák magukat a zöld leveleken, de a különféle színű és mintázatú lárvák könnyen észrevehetőek.

Hogyan védekezzünk a poloska ellen?

A poloskák ellen IS úgy védekezhetünk a legegyszerűbben, ha a megelőzést választjuk. Néhány egyszerű praktikával megkímélhetjük magunkat egy hosszadalmas poloskakergető vadászattól, a bűztől.

Tartsuk távol őket a lakóterünktől!

Ehhez elengedhetetlen annak a feltétele, hogy a szúnyoghálók résmentesen illeszkedjenek az ablak- és ajtókeretekhez. Ellenőriznünk kell a redőnytokokat is, a nyílászárók szigetelését, a vezetékek kimeneti nyílásait.

Ezek a kis büdösbogarak a legkisebb rést is megtalálják, ahol bejuthatnak a lakásba. A poloskáknak a csótányokhoz hasonlóan elég egyetlen apró rés a bejutáshoz. Lapított testüknek köszönhetően a rosszul záródó ablakoknál vagy a szúnyogháló melletti keskeny réseken könnyedén bemásznak.

Amit még tehetünk a poloskák ellen:

✓ Ne hagyjuk égve a villanyt, he nem muszáj

Sok rovarhoz hasonlóan a poloskákat is vonzza a fény, ezért estére, leginkább, amikor szellőztetünk, kapcsoljuk le a villanyt.

✓ Ellenőrizzük a ruhákat, stb.

Érdemes leporolni a ruhánkat, táskákat, mert sokszor észrevétlenül így hurcoljuk be őket az otthonunkba. A szabadon szárított ruhákkal, paplanokkal pokrócokkal ugyanez a helyzet, mindig rázzuk ki, mielőtt bevisszük a lakásba. Így a többi kártevő bejutását is meggátolhatjuk.

✓ Kutassuk fel a petéket

Elérhetjük a poloskák gyérítését, ha a ház közelében megtalálható növényeinket rendszeresen átvizsgáljuk, és a levelek fonákjára rakott, fehér petéket eltávolítjuk.

✓ Szüntessük meg a búvóhelyeiket

Többször nézzünk át, és számoljunk fel minden lehetséges búvóhelyet az erkélyen, kertben stb. – ilyenek lehetnek például az üres ültetőcserepek, de akár az összecsukott napágy, kerti szék is.

Poloska ellen csapda házilag

poloska csapda kertben is alkalmazható, ott gyűjti csak igazán a rovarokat, de ha egy-egy poloska betéved a szobába, ezzel a technikával erőfeszítés nélkül elfoghatjuk őket.

Egyszerűen elkészíthető: nincs másra szükség, mint egy üres PET palackra, egy apró, elemes LED lámpára vagy valamilyen elemes, LED-es dekor világításra, és egy kis mosószeres vízre.

A poloska csapda házilag a következőképpen készül el:

 1. Vágjuk félbe az üres műanyagpalackot a felső harmadánál.
 2. Helyezzük az üveg aljába a bekapcsolt LED lámpát, ragasszuk nyugodtan oda, a csapdát többször is használhatjuk.
 3. A palack tetejét fejjel lefelé illesszük vissza és ha szükséges, egy szigetelőszalaggal rögzítsük stabilan, résmentesen.
 4. Az üveg aljába öntsünk mosószeres folyadékot.
 5. Mehet ki a csapda a helyére (szobába vagy akár a kertbe, magaságyás közelébe)!

Ez egy garantáltan működő védelmi megoldás a zavaró rovarok ellen, ezzel a módszerrel természetesen minden olyan rovart be lehet fogni, ami a fény köré gyűlik. A fényt látva bemásznak vagy berepülnek a palack száján, de onnan kijönni már nem tudnak.

A poloskacsapda elkészítését bemutató videó:

Sallai László videója:

Elszaporodtak a mezei poloskák?

Hívjon minket, mi megszabadítjuk tőlük!

 

Mi tartós hatású permetszerrel kezeljük le a nyílászárókat, ami nemcsak az ott lévő bödüs bogarakat, de a később oda megbújó poloskákat is irtja még.

Mezei poloska irtás ára:

A mezei poloska irtás ára 15 000 Ft-tól kezdődik, az ár függ az irtás helyszínétől, az irtott terület nagyságától. Pontos árért érdeklődjön telefonon: 06 70 318 91 08

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.