Hangya irtás

A hangya irtás módszere riasztja vagy kiirtja a hangyákat?

A választ megtalálják az utolsó bekezdésben. Előtte nézzük meg, hogy mik az általános tudnivalók és a leggyakrabban feltett kérdések, amik a hangya irtás során felmerülnek.

hangya irtas

A kép forrása: Pexels

 

A hangyáról:

Általánosságban elmondható erről a kártevőről, hogy míg odakint hasznos, idebent az otthonunkban kártékony, nem szívesen látott betolakodó. De tudni illik róla, hogy nagyon fontos és hasznos tagja az ökoszisztémának, mert komoly feladata van a talaj levegőgazdálkodásában (is).

Járatai készítésével fellazítja és szellőzteti a talajt, ezáltal segít a növények gyökereinek levegőhöz jutni.

A hangyakirálynő petéket rak, ezekből fajonként változó és a hőmérséklettől is függő idő múlva kelnek ki a lárvák. A lárvákat a dolgozók táplálják , majd azok bebábozódnak.

bábok többnyire finom burokkal, úgynevezett kokonokkal veszik körül magukat. Ez lényegében egy burok, melyben, fajonként változó idő alatt alakulnak át a lárvák kifejlett alakjukba. A kokonokat a köznyelvben gyakran és tévesen „hangyatojásnak” nevezik.

A kokonok szállítása és élelem szerző tevékenységük végzése közben a hangya bizonyos növényfajok szaporodását is elősegíti azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordja a növények magjait.

Jelző fajként is jellemezhetjük ezt a rovart, mert ha palántáinkat, és a kerti növényeink virágait ellepik a hangyák, akkor egészen biztosan gond van a levéltetű elszaporodásával. Ahol van levéltetű, ott biztosan szép számmal akad hangya is. A levéltetveket jószágként nevelgetik a hangyák, persze nem ok nélkül, mert ők egy mézharmat nevű cukros váladékot termelnek, ami nagyszerű táplálékul szolgál a hangyakolónia számára, így a két faj szimbiózisban él egymással.

 

A hangya irtás miért szükséges mégis?

Azonban, hiába hasznosak a természetben, a házban kártevőnek számítanak. Ha nem figyelünk a kezdeti apró jelekre, az elszórtan jelentkező kis kártevőkre, akkor igen könnyen és viszonylag rövid idő alatt nagy kolóniát alkothatnak.

Jelenlétük esztétikailag sem kellemes, mindenhova fel és bemásznak és bizony csípnek is, így akár betegségeket is terjeszthetnek és egyes fajok amortizálhatják a belső tereinket apró járataikkal.

A hangyák rejtett életmódot folytatnak, azok a példányok, akik a helyiségekben fellelhetőek, mindig a dolgozók. A dolgozók aktivitási idejük alatt folyamatosan élelmiszer után kutatnak.

Legtöbbször a házi hangyával, kis fekete hangyával és a gyepi hangyával találkozhatunk.

 

Hogy kerülnek hangyák az otthonomba?

Legkisebb rés és repedés is elég számukra a beltérre való behatoláshoz, általában a fal és padló találkozásánál lévő fuga-hézag a bejutási helyük. Kedvelt fészkelő helyeik a lakásban a fafelületek (parketta, lambéria) alatt, falakban, de kedvelik a konyhában a szemetes környékét, a kamrát is.

 

 

 

Mikor irtjuk a hangyát?

 A hangyák irtása általában tavasszal, áprilistól júniusig terjedő időszakban történik.

 

Hogyan, milyen szerrel, technikával szoktuk hatékonyan irtani a hangyát?

  • hangya irtás gélezéssel (csalétek, aminek vonzó és ölő hátasa van)
  • hangyák irtása csalétek kihelyezéssel (etetőállomások használatával)
  • hangya irtás permetezéssel (ami tartós hangyairtó védősávot képez)
  • hangya irtó porozás (porózus, nehezen kezelhető helyeken)

 

A hármas összetételű hangya irtó:

Cipermetrint, tetrametrint, piperonil butoxidot tartalmaz. A cipermetrin egy taglózó hatású rovarirtó szer, ami biztosítja a rovarok elhullását. A tetrametrin felelős azért, hogy az irtás során a hangyákat kiűzze a rejtekükből. Ennek a mikrokapszulák széthordásánál van jelentősége. A piperonil butoxid pedig fokozza ezek hatását.

 

Mikrokapszulázott hangya irtó:

A hangyairtó szerbe ezen komponensek egy kapszulába vannak zárva. Amikor a hangyák átmennek a hangyairtó permettel kezelt felületen ezek a kapszulák rátapadnak a testükre, ezután ezt behurcolják a hangyabolyba. Ilyenkor egymáshoz érnek, bemennek a járatokba, így gyakorlatilag maguk viszik be a taglózó szert a boly mélyére. Eközben a kapszula borítása teljesen elvékonyodik, majd kiszakad, ekkor megkezdődik az irtás.

 

Melyik hangyairtószert hol lehet alkalmazni?

A permetszert kültéri és beltéri hangya irtásra is használhatjuk. A munka a fal és padló találkozásánál lévő sávban, valamint a résekbe, repedésekbe történő permetezésével történik. A padlózat, falak, oszlopok, külső területek kezelésekor alkalmazzuk, olyan területen, ahol közvetlenül nem használnak élelmiszert (pl: a konyha padlózata), az élelmiszer közelében (pl. munkapult) javasoljuk a hangyairtó gélt kiegészítésként.

 

Az irtószerek használata biztonságos?

 

„A szakszerűen végzett hangya irtás során az egészségügyi kockázat kizárható.”

 

 Minden esteben elmondható, hogy az általunk alkalmazott irtószer biztonságos az emlősökre nézve. Több 1000 mg hatóanyagot kellene testtömegenként elfogyasztania egy emlősállatnak ahhoz, hogy elpusztuljon. Ezt a gyakorlatban csak itatással lehetne megoldani.

Arra kell mindössze figyelni, hogy a felület felszáradásáig (kb. 30p) a melegvérű állatokat ne engedjék a kezelt terület közelébe.

 

Ez a hangyairtó foltot hagy a kezelt felületen?

A rovaritó tevékenységünk során olyan szereket használunk, amelyek nem marják vagy károsítják a felületeket.

A munkaoldat foltmentesen, nyom nélkül szárad a padlón. Az igazán kényes színeken és felületeken (pl. fekete márvány) maradhat ugyan egy alig látszó fehér fátyol, ami száradás után, nyom nélkül eltüntethető.

 

Milyen előkészület kell a hangya elleni védekezés előtt?

Gyorsítja a munkánkat, ha zsúfoltságot megszűntetik a kezelni kívánt területeken, hiszen fentebb is leírtuk, hogy rejtőzködnek, rejtett életet folytatnak és meg kell találnunk a fészküket, a góc-pontot.

Érdemes a falak tövénél elpakolni, a tárgyakat kissé elhúzni és összébb rámolni. Így a kézi permetezővel könnyedén beférünk a kanapé vagy szekrénysor mögé is.

Ha megoldható, akkor szükséges lehet a beépített konyhaszekrények lábtakaró léceit leszedni.

 

És mit kell tennem hangyairtás után?

A kezelt felületen, kerülni kell a felmosást, ameddig az irtás eléri a célját, mert így érhetjük el a tartós hatást.

Szellőztetés nem szükséges, mert az oldat (szagtalan), folt nélkül szárad, veszélytelen.

Porszívózni, söprögetni természetesen szabad.

Ha elmúlt a hangyavész, továbbra is figyeljünk oda a környezetünkre, kerüljük a morzsálást, zárjuk el jól a tartós élelmiszereket, és ne tároljunk könnyen elérhető helyen (például a szemetesben) sokáig ételmaradékot, mert ezzel újraindíthatjuk a hangyaproblémát!

 

A válasz a kérdésre:

A hangya irtás módszere riasztja vagy kiirtja a hangyákat a szer?

A  hangyákat az általunk használt keverékek kiirtják és minden esetben arra törekszünk, az a célunk, hogy (házon belül) teljes bolyt egészében kiirtsuk!

Itt jegyezném meg, hogy bár ezek a szerek idővel lebomlanak (két hónap), a hangyák már nem térnek vissza, ugyanis az irtás során a kezelt terület, ekkora már nem tartozik a vonulási útjukba. Ezáltal tartós lesz az írtás.

 

Lehet, hogy szükséges lesz egy ismétlő hangyairtás?

Egyes helyeken ismétlő hangyairtó kezelések is szükségesek lehetnek, ez sok tényezőn múlik. Előfordulhat, hogy meg kell ismételnünk a rovarirtást, mert élőlényekkel dolgozunk és az a tapasztalatunk, hogy nincs két egyforma hangya probléma.

Azonban esetek többségében tartós hangyamentességet biztosít egyszeri irtás is!

Ha már több praktikát is kipróbáltunk, de nem értünk el eredményeket a hangya irtás során, akkor inkább hívjunk szakembert, aki azonosítja a hangyafajt és a megfelelő módszerrel megszabadít bennünket ezektől az apró kellemetlen rovaroktól!

Hívjon most! 06-70/318-9108

Permetezéssel, gélezéssel és porozással is végezzünk a hangyairtó munkálatokat, olyan irtószerekkel, melyek mellett gyermeke, háziállata, teljesen biztonságban van, csak a hangyák tűnnek el, de azok garantáltan!

A hangyaboly kiirtása során általában kombináljuk a különböző technológiákat a hatékonyság miatt, azért, hogy tartós legyen a végeredmény!

Kérjen egy ingyenes irtás árajánlatot, nem fogja megbánni!

Ez is érdekelheti Önt, ebben a témában!

Erre a linkre kattintva megtalálja az otthoni megoldást a kertjében megjelenő hangyaboly irtására.

Ide kattintva, pedig megtudhatja, melyek azok a hangya ellen bevethető készítmények, amiket otthon is el tud készíteni, és itt találja leírva azokat a folyamatokat, amiket mindenképpen meg kell tennie a sikeres irtás kivitelezéséhez!

Itt a hangyaboly életét vizsgáljuk meg.

Ezen a linken elolvashatja, hogy hogyan történik a gélezéses hangyaírtás?