A hangya irtás miért szükséges?

Bejegyzés megosztása

Mit érdemes tudni a hangyákról?

A választ megtalálják az utolsó bekezdésben. Előtte nézzük meg, hogy mik az általános tudnivalók és a leggyakrabban feltett kérdések, amik a hangya irtás során felmerülnek.

A hangyáról:

Általánosságban elmondható erről a kártevőről, hogy míg odakint hasznos, idebent az otthonunkban kártékony, nem szívesen látott betolakodó. De tudni illik róla, hogy nagyon fontos és hasznos tagja az ökoszisztémának, mert komoly feladata van a talaj levegőgazdálkodásában (is).

Járatai készítésével fellazítja és szellőzteti a talajt, ezáltal segít a növények gyökereinek levegőhöz jutni.

A hangyakirálynő petéket rak, ezekből fajonként változó és a hőmérséklettől is függő idő múlva kelnek ki a lárvák. A lárvákat a dolgozók táplálják , majd azok bebábozódnak.

bábok többnyire finom burokkal, úgynevezett kokonokkal veszik körül magukat. Ez lényegében egy burok, melyben, fajonként változó idő alatt alakulnak át a lárvák kifejlett alakjukba. A kokonokat a köznyelvben gyakran és tévesen „hangyatojásnak” nevezik.

A kokonok szállítása és élelem szerző tevékenységük végzése közben a hangya bizonyos növényfajok szaporodását is elősegíti azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordja a növények magjait.

Jelző fajként is jellemezhetjük ezt a rovart, mert ha palántáinkat, és a kerti növényeink virágait ellepik a hangyák, akkor egészen biztosan gond van a levéltetű elszaporodásával. Ahol van levéltetű, ott biztosan szép számmal akad hangya is. A levéltetveket jószágként nevelgetik a hangyák, persze nem ok nélkül, mert ők egy mézharmat nevű cukros váladékot termelnek, ami nagyszerű táplálékul szolgál a hangyakolónia számára, így a két faj szimbiózisban él egymással.

A hangya irtás miért szükséges mégis?

Azonban, hiába hasznosak a természetben, a házban kártevőnek számítanak. Ha nem figyelünk a kezdeti apró jelekre, az elszórtan jelentkező kis kártevőkre, akkor igen könnyen és viszonylag rövid idő alatt nagy kolóniát alkothatnak.

Jelenlétük esztétikailag sem kellemes, mindenhova fel és bemásznak és bizony csípnek is, így akár betegségeket is terjeszthetnek és egyes fajok amortizálhatják a belső tereinket apró járataikkal.

hangyák rejtett életmódot folytatnak, azok a példányok, akik a helyiségekben fellelhetőek, mindig a dolgozók. A dolgozók aktivitási idejük alatt folyamatosan élelmiszer után kutatnak.

Legtöbbször a házi hangyával, kis fekete hangyával és a gyepi hangyával találkozhatunk.

Hogy kerülnek hangyák az otthonomba?

Legkisebb rés és repedés is elég számukra a beltérre való behatoláshoz, általában a fal és padló találkozásánál lévő fuga-hézag a bejutási helyük. Kedvelt fészkelő helyeik a lakásbanfafelületek (parketta, lambéria) alatt, falakban, de kedvelik a konyhában a szemetes környékét, a kamrát is.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.