Hangyaboly

hangyák a levélen

Bejegyzés megosztása

Hangyaboly ellen mit tehetünk?

Mielőtt részletezzük a hangyaboly kiirtásának a lehetőségeit, vizsgáljuk meg az ellenfelet, aki kártevőként megjelent az otthonunkban vagy a kertünkben, esetleg mindkét helyen

A hangyák származása és elterjedésük

Őseik mintegy 140 millió éve, a zárvatermők elterjedése után tűntek fel a Földön.

A hangyák családfája

A hangyák legközelebbi rokonainak sokáig a pókhangyaféléket tartották, de a molekuláris genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez a rokonság nem is olyan közeli.

A ma élő alcsaládjaik közül a barázdáshangya-formákat tekintik a legősibbnek.

A hangyák elterjedése:

Típusosan olyan kozmopolita élőlények, amelyek benépesítettek majdnem minden szárazföldet; a jelenlegi kivételek az  Antarktisz, Grönland és Izland, ahol számukra túl hideg az éghajlat, valamint Hawaii, ahová nem jutottak el.

A 21. század elejéig mintegy 12 500 fajukat írták le, többségüket a trópusokról.

Magyarországon 126 fajuk ismert.

Biológiai jelentőségüket jól mutatja, hogy becslések szerint a szárazföldek állati biomasszájának mintegy ötöde hangya.

Közismert rovarok, aminek jeleként számos szólásmondásban, illetve állatmesében feltűnnek többnyire, mint a szorgalom, illetve a számosság megszemélyesítői. Ugyancsak jelentőségükre utal, hogy tanulmányozásukkal a rovartan önálló tudományága, a mirmekológia foglalkozik.

A hangyaboly – kolónia

Telepes, társadalmakban élő lényekről lévén szó, külön ismertetjük hangyabolynak nevezett telepeik és külön az egyes hangyák felépítését.

Megjegyzés: jelen ismertetőnkben a hangyák közösségét (társadalmát) kolóniának, a kolónia lakhelyét bolynak nevezzük. A köznyelvben ezek a fogalmak keverednek.

A kolóniát egyes kutatók szuperszervezetnek tekintik, mivel ez működik egy-egy egységként (entitásként).

Az együtt élő hangyák erősen specializálódtak a közösség fenntartásának, illetve szaporításának feladataira. Az egyes típusok — az úgynevezett kasztok — mérete és alakja is eltérő, egyes fajoknál elég szélsőségesen. Minden bolyban legalább három kaszt van jelen:

  • az úgynevezett dolgozók (ezek steril nőstények),
  • a termékeny hímek (a herék)
  • és legalább egy termékeny nőstény (a királynő).

A hangyaboly felépítése

A hangyabolyok mérete, formája, elhelyezése és felépítése az egyes fajok életmódja szerint nagyon különböző lehet. Alakjukat a külső körülmények is erősen befolyásolják, minthogy a hangyák nagyon jól alkalmazkodnak környezetükhöz. Megesik, hogy ugyanazon faj egyik bolya a nap melegét jól megtartó lapos kő alatt foglal helyet, a másik egy korhadó fában, a harmadik pedig egy magas, földből épített kupac.

A legtöbb hangya fészkének építése és berendezése azonban annyira jellemző, hogy kis gyakorlattal a hangyaboly helyéről és külleméről megtudhatjuk, melyik faj telepe.

Az egyes bolyokban fajonként nagyon eltérő számú egyed él együtt. Így például az Amazóniában honos óriás amazonhangya bolyaiban jellemzően száznál kevesebb, az erdei vöröshangya bolyaiban akár egymilliónál is több. Az egyes bolyok népessége gyakran évszakonként is erősen változó.

Hangyaútvonal

A nagyon népes hangyacsaládnak nem elegendő egy hangyaboly, hanem a főfészek közelében mellékbolyokat épít, és azokból rendszeresen használt utak vezetnek a központba.

A vándorhangyáknak nincs állandó otthona, hanem útjuk egyes állomásain ideiglenes tanyákat építenek. Egyes fajok elhagyott bolyokba költöznek be.

A hangyabolyok típusai

  1. Egyes bolyok kizárólag a talajban húzódó járatokból és termekből állnak, a tajalszintből kiemelkedő felépítmény nélkül.
  2. A tisztán földből épített fészkek azok, amelyek talajszint feletti kúpját is földből építik. A gyepi hangya jellemzően homokkupacot emel járatai fölé.
  3. Kombinált fészkeket építenek a Formica-félék, amelyek földalatti járataik fölé száraz növényi részeket (füvet, fadarabkákat, lehullott fenyőtűket) halmoznak fel. Az erdei vöröshangya legnagyobb dokumentált — fenyőtűből épített — bolyának átmérője elérte a 9, magassága a 2 m-t.
  4. Egyes hangyák rendszerint száraz fatönkökbe fészkelnek, azokban rágják ki járataikat. Magyarországon legismertebbek a pirostorú lóhangya és a szürke lóhangya fába rágott fészkei.
  5. A nálunk is élő fekete hangya és a tölgyfa hangyája az odvas fák belsejében kartonfészket épít, ennek anyagát szétrágott famorzsalékból ragasztják össze nyálukkal.
  6. A fákon, a leveleket a lárvák fonalával összefonva alakítják ki fészküket egyes trópusi fajok. Legismertebb példájuk a szövőhangya
  7. Több, szinbiózisban élő faj a hangyakedvelő növényekben rendezi be bolyát.

 

A hangyaboly belső felépítése, részei

A legtöbb boly járatokból és kamrákból áll.

A hangyák egyedfejlődése

A hangyák teljes átalakulással fejlődő rovarok.

A hangyakirálynő petéket rak. A kokonokat a köznyelvben gyakran és tévesen „hangyatojásnak” nevezik.

hangya kokon

Ebben a burokban (ismét csak fajonként változó idő alatt) alakulnak át a lárvák kifejlett alakjukba.

A hangyák külleme

Testük alakja igen változatos. A rovaroknál megszokott módon három fő testrészük a fej, a tor és a potroh.

Társas életmódjuk

A hangyák életében talán a legvonzóbb az a megható buzgóság, amellyel a dolgozók a növekedő fiasítást gondozzák. Ha akármelyik hangya fészkét kibontjuk, láthatjuk, mint rohannak elő mindenfelől a dolgozók és a legnagyobb sietséggel megragadják rágójukkal a lárvákat és a bábokat, hogy minél előbb a fészek sötét, biztos mélyébe hurcolják őket. A háborítatlan fészekben is állandó és szorgalmas munka folyik a fiasítás érdekében. A petéket és a különböző nagyságú lárvákat gondosan osztályozzák, egymástól elkülönített kamrákban helyezik el, más emeletekre hurcolják nappal, máshová éjjel, a szerint, ahol a fiasítás növekedéséhez megfelelő meleget vagy nedvességet találnak.

Ezzel még nincs vége a dolognak, buzgón nyalogatják a dolgozók a lárvákat, hogy testükről minden tisztátlanságot, piszkot, gombaspórákat és más hasonlókat eltávolítsanak. Így aztán a táplálékkal bőven ellátott lárvák gyorsan növekednek és bebábozódnak. A bábok vagy csupaszok, vagy a lárvák által szőtt gubóban várják meg átalakulásuk végét. Fogságban tartott madarakat és halakat nálunk a vörös erdei hangya gubós bábjaival szokták táplálni, ezeket hívják helytelenül „hangyatojás”nak.

A  közös fészekbe tartozó hangyák szaglás útján felismerik egymást és az idegeneket is. Kísérletek kiderítették, hogy a „fészekszag” teszi ezt lehetővé, amelyet minden egyén magán hord. A hangyák szaglóérzéke ezenkívül is igen fontos szerepet játszik életükben, elsősorban a tájékozódásban.

A hangya teljes biztonsággal hazatalál, akár a fű bozótjában, akár a fa derekán vagy a fa gallyain mászkál, mert csápjai segítségével megérzi a saját vagy társai nyomát. Nem szabad azonban azt hinni, hogy a hangyák csupán bizonyos szagokra és meghatározott más ingerekre vakon, mechanikusan végeznek el meghatározott dolgokat. A hangyákat nem szabad reflexautomatáknak tartani. Ezt egyáltalán nem is lehet állítani, mert ahogy nagyon sok más rovar, a hangyák is tudnak tapasztalatokat szerezni. A kezdetben ismeretlen környezetet hamarosan megismerik és tájékozódni tudnak, a fogságban a táplálékért felmásznak annak az ujjára, aki nekik azt adni szokta. Ezenkívül elég sokféle kedélyállapotot is megfigyelhetünk rajtuk, úgyhogy a hangyáktól bizonyosfokú lelki életet nem lehet megtagadni.

A hangyaboly élete:

Az erdei hangyáknak mindegy, hogy ki rombolja a hangyabolyukat, egy ragadozó vagy egy tudós, ugyanúgy reagálnak. A dolgozó hangyák hangyasavat lőnek a levegőbe. Az egyén élete nem számít. Fontos az egész telep túlélése. A hangyák egyetlen szuperorganizmusként viselkednek, amely képes ellenállni bármely ragadozó, akár egy medve támadásának.

A hangyaboly mélyén mintegy 10 ezer lárva és báb rejtőzik, ezek jelentik ennek a szuperorganizmusnak a jövőjétAhhoz, hogy hozzájuk jusson, a medvének le kell győznie egy vastag savas füstfelhőt. A hangyák készen állnak arra, hogy saját életük árán megvédjék utódaikat. A sav megégeti a medve szemét és orrát. A ragadozó általában visszavonul, inkább a könnyebb zsákmány megtalálásához.

Állati eredetű táplálékra van szükség a lárvák számára, míg a felnőtt hangyák mézharmattal táplálkoznak, amelyet az erdei levéltetvek választanak ki. Csak az embernek és a hangyának van háziállata! A mézharmat sok cukrot és vitamint tartalmaz. A hangyák háziállatként őrzik és gondozzák a levéltetveket. Az elfogyasztott nektár mennyisége meglehetősen jelentős. Az erdei hangyák átlagos telepe évente 100 kg mézharmatot fogyaszt.

Az igazság az, hogy a fenti bevezető megírása után, belelátva a hangyák életébe, a kitartásukba, a szorgalmukba, nehéz a hangyaboly kiirtásáról írni. De sajnos szükséges,  mert a jelenlétük zavaró, némelyikük még csípéseket is okoz a bőrünkön, és a hangya hordozója lehet különböző betegségeknek, kórokozóknak, amelyek emberekre is veszélyt jelenthetnek.

Erre a linkre kattintva megtalálja az otthoni megoldást a kertjében megjelenő hangyaboly irtására.

Ide kattintva, pedig megtudhatja, melyek azok a hangya ellen bevethető készítmények, amiket otthon is el tud készíteni, és itt találja leírva azokat a folyamatokat, amiket mindenképpen meg kell tennie a sikeres irtás kivitelezéséhez!

A hangyaboly kiirtása során általában kombináljuk a különböző technológiákat a hatékonyság miatt, azért, hogy tartós legyen a végeredmény!

Permetezéssel, gélezéssel és porozással is végezzünk a hangyairtó munkálatokat, olyan irtószerekkel, melyek mellett gyermeke, háziállata, teljesen biztonságban van, csak a hangyák tűnnek el, de azok garantáltan!

Kecskedarázs epret eszik
Blog
Guti Tamás

Darázsirtási tévhitek

………..és valóság Darazsak gyakran okozhatnak bosszúságot, különösen a nyári hónapokban, amikor kint üldögélünk, vagy piknikezünk

Tovább olvasom »
Darázsfészek
Blog
Guti Tamás

Darázsfészek

Az ízeltlábúak „építészetének” igazi mesterműve a darázsfészek. Mint ahogy a darázs fajták nagyban különböznek, úgy

Tovább olvasom »

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Blog

Patkányirtás a csirkeólban és környékén

A patkányok által okozott károk és veszélyek a mezőgazdasági területeken és az állattartó telepeken (IS) jelentős problémát okoznak. A csirkeól különösen vonzó célpont a patkányok

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.