Legjobb patkánycsali

Patkánycsali etetőládában

Bejegyzés megosztása

Hogyan kerüli el a patkány a veszélyt?

Remek tulajdonsága a bizalmatlanság, megfigyelték, hogy a patkány minden szokatlan, számára idegen tárggyal – élelmiszerrel szemben gyanakvó. Természetesen ez igaz a jól bevált fészkek, útvonalak közvetlen közelében megjelenő patkánymérgekre és patkánycsapdákra is.

A nagy gonddal kihelyezett csapdákat, a legtöbb esetben az idegen „emberszag” árulja el, habár az éhes patkány számára a megfelelő álcázás és a csalétek felülírhatja az óvatosságot.

Alap esetben a patkány a csábító patkányméreggel szemben is óvatos: akkor is, ha a patkányméreg izgalmas színekben pompázik és finom illatot áraszt.

Okos jószágok, igazi túlélők mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy, ha egy patkány a patkányméreg fogyasztása után közvetlenül, társai szeme láttára elpusztul, a többiek nem fogyasztják el a mérget, mert tudják, hogy veszélyes.

Tökéletesen a védekezési mechanizmusa, akkor is, vadászgörénnyel, terrierrel próbálkoznak a létszámuk csökkentésére, mert, számos rejtekhelyet és menekülő útvonalat készítenek a maguk és családjuk számára, mindenre fel vannak készülve, így az ellenséges behatolásra is.

Tehát a fentiek tükrében láthatjuk, hogy bizony nem könnyű feladat a megfelelő csalétek kiválasztása.

 

Első lépésben vizsgáljuk meg:

Mivel táplálkoznak a patkányok?

Itt különbséget kell tennünk a nagyvárosok társasházai és a kisebb települések, falvak között.

A nagyvárosi területeken főleg az eldobott emberi táplálékból és minden egyébből táplálkozhatnak, amit meg lehet enni azt megeszik.

A szaglásukat és tapintásukat használva meglehetősen könnyen képesek felderíteni azokat az élelmiszereket, amelyek folyamatosan rendelkezésükre állnak. A tavak, folyók közelében élő vándorpatkányról megfigyelték, hogy megfogják a halat, a csibéket, az egereket, a madarakat és a kis gyíkokat is.

Természetesen, nem vetik meg a kutyatápot, a haszonállatok takarmányát sem, de ez inkább a tanyán élő kártevők jellemzője.

A vidéki patkányok gyomorvizsgálata (Németországban) 4000 elemet tárt fel, amelyek többsége növényi eredetű volt, de megállapítottak azt is, hogy a vándorpatkányok inkább a húst részesítik előnyben, ha lehetőségük van a választásra. Tehát, csak az Ön érdeke lehet, hogy csapda formájában cselekedj ellene. De a sikerhez először tudnia kell, hogy mi a csalétek patkányoknak. Ehhez kapcsolódik a patkányok preferált étrendjének kérdése.

patkányok a szemétből esznek

A patkánycsali ismerete

A megfelelő patkánycsali ismerete azzal az előnnyel jár, hogy a sok időt és a felesleges költségeket is megspórolhatjuk.

A tökéletes csali önmagában félsiker, mert az is számít, hogy

 • hogyan
 • hova
 • milyen mennyiségben – (a populáció és a terület mértékétől függően)
 • és milyen típusú csalit

 

helyezünk ki, és hogyan történik a visszaellenőrzés, irtási terv készítése az érintett szomszédokkal együtt stb.

Alapvetően a patkányok mindenevők. Azonban a következő élelmiszerek bizonyultak különösen alkalmasnak patkánycsaliként:

 

 • hús termékek
 • állati takarmányok (legyen az kedvencként vagy haszonállatként tartva)

Patkány csali a kihelyezése zárt szerelvénybe

A patkány etetődoboz egy hatékony és megbízható kelléke a patkányirtásnak.

A zárható etetőszerelvény előnye, hogy patkányok etetőládája “kulccsal” zárható. Lényegi szempont a biztonság, mert így csak azok férnek hozzá, akinek szántuk, (esetünkben a patkányok).

Továbbá azért is hasznos, mert zárt térben van a csali és nincs kitéve annyira az időjárási körülményeknek, nem szárad ki olyan gyorsan az eleség.

Nem éri víz sem, így lassabban penészedik, ami azért is fontos mert a patkányok a penészes ételt nem fogyasztják el – főleg, ha a portán más, finomabb, frissebb eleséget is be tudnak szerezni!

Mire jó a rögzített az irtószer?

Ilyenkor az etetőállomásba nyársra helyezve, rögzített módon helyezhető ki a rágcsálóirtószer. Ez azért fontos mert így a rágcsálók nem tudják azokat a fészkükbe elhurcolni, kénytelenek ott helyben fogyasztani belőle.

A patkányok szokása, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszernek sokszorosát is begyűjthetik és a fészkükbe hurcolják. Ha az irtószeres csali rögzítés nélkül kerül ki, akkor hiába rakunk ki 150 g patkánymérget, amit jó esetben akár több patkány is elfogyaszthatna, ez nem biztos, hogy megtörténik, mert lehet, hogy egy példány elrejti magának és egyedül eszi meg.

 

Mindemelett nyugodt körülményeket nyújt a patkányoknak a csali elfogyasztásához.

Mi történik (az emberi) szervezetünkkel a patkányméreg fogyasztás után?

Tünetek

 • fogínyvérzés
 • spontán vérzések
 • tüdővérzés
 • bélvérzés
 • szemvérzés

A patkányméreg-mérgezés tünetei

A patkánymérget fogyasztott betegnek az esetek 98 százalékában semmi baja nincs, tüneteket nem produkál, pusztán az ijedség miatt fordul orvoshoz. Ha mégis jelentkeznek szimptómák, akkor azok alatt spontán vérzések megindulását kell érteni, például tüdő- és bélvérzést, fogínyvérzést, szemvérzést.

A patkányméreg-mérgezés diagnózisa

Ugyan a patkánymérget fogyasztott betegnek jellemzően semmilyen tünete sincs, bizonyos laborparaméterekből lehet arra következtetni, hogy a szervezetnek valamilyen véralvadási zavara van. Azaz vérvételnél derülhet ki az eltérés.

A patkányméreg-mérgezés kórlefolyása

A patkányméregként extrudált kockát használunk, ami felfűzhető egy nyársra a dobozban, ezért nem esik ki. Ahhoz, hogy ezek a szerek a pár tíz grammos egérnél, vagy fél kilós patkányoknál jóval nagyobb testtömegű emberben is kárt tegyenek, irreálisan sokat kellene belőlük elfogyasztani. Annyira sokat, hogy az gyakorlatilag lehetetlen.

Emiatt az elmúlt több mint tíz évben nagyon kevés súlyos (és nem is halállal végződő) patkányméreg-mérgezés történt. A gyakorlatban véletlenszerűen csak a gyerekek fogyasztják el ezeket a granulátumokat, amikor szüleik nem kellő körültekintéssel helyezik ki azokat. Egy-két szem elfogyasztása azonban csak ijedséget okoz, más hatása ilyen alacsony dózisban nem lehet ezeknek a szereknek.

Forrás: házipatika –dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház főorvosa

legjobb patkánycsali

Milyen a jó csali?

A fent leírtak alapján erre nincs tökéletes válasz. Szempontok vannak, amit figyelembe kell venni, mind a kihelyezésnél, mind az összetételnél. Azonban mindig gondoskodjunk arról, hogy a csalétek olyan helyre és olymódon kerüljön ki, hogy ahhoz gyermek és egyéb háziállat hozzá ne férhessen!

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.