Hangyairtó praktikák az otthoni hagyaírtáshoz

Hangyairtó praktikák

Bejegyzés megosztása

Hangyairtó praktikák az otthoni hangyaírtáshoz és néhány hangya ellen házilag tipp! 1. rész

Először nézzük meg a hangyairtó csalétek működését, összetétetlét képekkel bemutatva, majd a bejegyzés második részében azt, hogy milyen feladatok várnak ránk az irtószer kihelyezése előtt, a gyorsabb eredmény elérésének az érdekében!

+1 Tipp: Az irtás előtt azonosítsuk be, hogy milyen hangyafajjal állunk szemben, mert irtószert csak úgy érdemes venni. Nem minden csalétek működik minden fajtánál!

1. Rész: a rovarirtó csalétek

Olyan hangyairtó szer használata javasolt, pl. – PROTECT KOMBI HANGYAÍRTÓ CSALÉTEK – aminek a dobozán a hatásmehanizmus fel van tüntetve:

 • zárt térben, balkonon és teraszon a kerti hangyák irtására is felhasználható
 • a kikísérletezett szer olyan csalogató anyagokat tartalmaz, amelyet a hangya kedvel
 • rovarok kimúlása a csalétek kihelyezését követően 2-3 nap múlva várható
 • a készítmény egy rendkívül keserű anyagot – denatónium benzoátot – tartalmaz, amely segít megelőzni a véletlenszerű emberi fogyasztást

+1 Tipp: mint a legtöbb vásárlásnál, itt is fordítsunk figyelmet a lejárati idő ellenőrzésére!

A műanyag csalétek állomást egy alkalmas felületen a hangya útvonalán helyezzük el. Porózus, málló vakolatra nem lehet felragasztani. A csalétek állomás nyílása felülre vagy oldalra kerüljön, ügyeljen arra, hogy a csalétek ne szóródjon ki!

Hangyairtó csalétek használati utasítás összafoglalva:

 • ezt a terméket hosszabb ideig szükséges egy helyen használni, hogy megfelelően kifejtse a hatását, rászokjanak a kártevők
 • a csalogató hatás fokozása érdekében a csalétek állomás kihelyezésekor, azután, hogy kivágta a “behatolási kaput”, szórjon ki néhány szem granulátumot, – ez nagyon fontos lépés, mert felgyorsítja a folyamatot !!! – anélkül, hogy azt érintené
 • a szer alkalmazásával egyidőben más rovarirtó szert, vegyszereket ne használjon, mert ez ronthat a csalétek hatásfokán
 • a csalétket a nedvességtől óvni kell
 • amennyiben azt tapasztalja, hogy nem látogatják a csalétket, helyezze az állomást más helyre
 • az eredeti zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen tárolva, a termék a gyártástól számított 2 évig használható fel

Mi van a csomagoláson belül? Hogyan néz ki a hangyacsapda?

A hangyacsapda által kifejtett hatás

A rovarok pusztulása késleltetett, a csalétek elfogyasztása után még pár napig életben maradnak, míg a bolyba visszatérve elterjesztik a hangyairtó szert, nagyfokú pusztítást okozva.

A megszerzett élelmet, esetünkben a csalit a dolgozók a fészekbe szállítják, mely olyan hatóanyagot tartalmaz amely ölő – és a királynő meddőségét okozó hatással is rendelkezik.

Fontos azonban, hogy az utasításokat betartva csak a kívánt mennyiségben használjuk.

Amennyiben nagymértékű volt a hangya fertőzöttség, érdemes a kihelyezett állomásokat időközönként ellenőrizni és alkalmanként frissíteni vagy szakembert hívni aki gyorsan és biztonságosan megoldja a problémát.

Hangyák ellen házilag – hangyairtó keverék készítése otthon

Kipróbálhatjuk az alábbi tippeket, természetesen a működésükre nincs semmi garancia. Csak úgy, mint sok más „internet tippel” kapcsolatban, van akinél működik és beválik, van akinél egyáltalán nem.

Amennyiben nem szeretnénk vásárolni irtószereket, az otthoni praktikák bevetésével próbálkozhatunk, persze itt is fontos, hogy a fentebb említett feladatokat, az ételek elzárását, a felsöprést elvégezzük, a mászkáló rovarokat és hangyatetemeket porszívózzuk össze!

Örölt fahéj

Ezek a bogarak érzékenyek a szagokra, vannak olyanok amik vonzzák és olyanok amik taszítják őket. Ennek a módszernek ez az alapja, a fahéj számukra nem tartozik a vonzó illatok közé és inkabb kerülik, így lezárva, megakadályozva a vonulásukat.

Sütőpor és kukoricaliszt

Szórja ezeket a vonulási útjukra, ha megoldható be a bolyba, a rovarok ezt magukkal viszik a fészekbe, ahol elfogyasztják, majd elpusztulnak tőle.

Levendula illóolaj

Csepegtessen levendulaaromát a lakás azon pontjaira ahol felfedezi a hangyákat, itt is a szag lesz az, ami elriasztja őket. Ha már elszaporodtak, irtópermetet készíthet, aképpen, hogy a cseppekhez adjon egy kevés vizet, majd fújja le őket.

hangyairtó illóolajok

Hangya írtó – borsmenta vagy fahéj illóolaj + ecet + víz – permet készítése

A legtöbb illóolajjal működik, de talán a borsmenta bizonyult a leghatékonyabbnak.  Itt is egy keveréket készíthetünk ebből az illóolajból, majd permetezzük le őket és a felfedezett vonulási útvonalukat is!

 1. – negyed csésze víz
 2. – negyed csésze ecet
 3. – 14 csepp illóolaj
hangyairtó permetszer ecettel

Hangyaírtás szódabikarbóna és porcukor keverékkel

Ezzel a módszerrel odacsalogatjuk, majd csak ezután pusztítjuk el a kártevőket. Keverjük össze a cukrot és a szódabikarbónát és szórjuk rá a hangyákra, vagy csak azokra a helyekre, ahol általában meg szoktak jelenni. A hangyák ugyanis az édes íz miatt megeszik majd a keveréket, a szódabikarbónát is megeszik, ami viszont káros rájuk és elpusztítja őket.

Hintőpor, krétapor

A hintőporon és a krétaporon nem másznak keresztül a hangyák. Húzzon egy vonalat az ablakok, ajtók és azon pontok körül, ahol bemennek, és messzire el fogják kerülni.

A következő oldalon a 2. rész.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.