Hangyairtó praktikák az otthoni hagyaírtáshoz

Hangyairtó praktikák az otthoni hangyaírtáshoz és néhány hangya ellen házilag tipp!

Először nézzük meg a csalétek működését, összetétetlét képekkel bemutatva, majd a bejegyzés második részében azt, hogy milyen feladatok várnak ránk az irtószer kihelyezése előtt, a gyorsabb eredmény elérésének az érdekében!

+1 Tipp: Az irtás előtt azonosítsuk be, hogy milyen hangyafajjal állunk szemben, mert irtószert csak úgy érdemes venni. Nem minden csalétek működik minden fajtánál!

 

 1. Rész: a rovarirtó csalétekprotect csalétek hangya ellen

Olyan hangyairtó szer használata javasolt, pl. – PROTECT KOMBI HANGYAÍRTÓ CSALÉTEK – aminek a dobozán a hatásmehanizmus fel van tüntetve:

 • zárt térben, balkonon és teraszon a kerti hangyák irtására is felhasználható
 • a kikísérletezett szer olyan csalogató anyagokat tartalmaz, amelyet a hangya kedvel
 • rovarok kimúlása a csalétek kihelyezését követően 2-3 nap múlva várható
 • a készítmény egy rendkívül keserű anyagot – denatónium benzoátot – tartalmaz, amely segít megelőzni a véletlenszerű emberi fogyasztást

+1 Tipp: mint a legtöbb vásárlásnál, itt is fordítsunk figyelmet a lejárati idő ellenőrzésére!

A műanyag csalétek állomást egy alkalmas felületen a hangya útvonalán helyezzük el. Porózus, málló vakolatra nem lehet felragasztani. A csalétek állomás nyílása felülre vagy oldalra kerüljön, ügyeljen arra, hogy a csalétek ne szóródjon ki!

Hangyairtó csalétek használati utasítás összafoglalva:

 • ezt a terméket hosszabb ideig szükséges egy helyen használni, hogy megfelelően kifejtse a hatását, rászokjanak a kártevők
 • a csalogató hatás fokozása érdekében a csalétek állomás kihelyezésekor, azután, hogy kivágta a “behatolási kaput”, szórjon ki néhány szem granulátumot, – ez nagyon fontos lépés, mert felgyorsítja a folyamatot !!! – anélkül, hogy azt érintené
 • a szer alkalmazásával egyidőben más rovarirtó szert, vegyszereket ne használjon, mert ez ronthat a csalétek hatásfokán
 • a csalétket a nedvességtől óvni kell
 • amennyiben azt tapasztalja, hogy nem látogatják a csalétket, helyezze az állomást más helyre
 • az eredeti zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen tárolva, a termék a gyártástól számított 2 évig használható fel

Mi van a csomagoláson belül? Hogyan néz ki a hangyacsapda? 

protect hangya csalétek 3 darab

Protect hangya csalétek 3 darab

hangya csalétek felső része

Hangya csalétek felső része

Hangya csalétek alsó része

Hangya csalétek alsó része

A hangyacsapda által kifejtett hatás

csalit visznek a hangyák

A hangyairtó csalit viszik a hangyák a bolyba

írtószert visz a hangya

Hangyairtót visz egy hangya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rovarok pusztulása késleltetett, a csalétek elfogyasztása után még pár napig életben maradnak, míg a bolyba visszatérve elterjesztik a hangyairtó szert, nagyfokú pusztítást okozva.

A megszerzett élelmet, esetünkben a csalit a dolgozók a fészekbe szállítják, mely olyan hatóanyagot tartalmaz amely ölő – és a királynő meddőségét okozó hatással is rendelkezik.

Ezért, ennek a módszernek nem az azonnali irtás a célja, hanem, hogy azt saját maguk vigyék be a bolyba.   Ezen a linken egy VIDEÓ  a hangya csapda működési elvéről!

Fontos azonban, hogy az utasításokat betartva csak a kívánt mennyiségben használjuk.

Amennyiben nagymértékű volt a hangya fertőzöttség, érdemes a kihelyezett állomásokat időközönként ellenőrizni és alkalmanként frissíteni vagy szakembert hívni aki gyorsan és biztonságosan megoldja a problémát.

Hangyák ellen házilag – hangyairtó keverék készítése otthon

Kipróbálhatjuk az alábbi tippeket, természetesen a működésükre nincs semmi garancia. Csak úgy, mint sok más „internet tippel” kapcsolatban, van akinél működik és beválik, van akinél egyáltalán nem.

Amennyiben nem szeretnénk vásárolni irtószereket, az otthoni praktikák bevetésével próbálkozhatunk, persze itt is fontos, hogy a fentebb említett feladatokat, az ételek elzárását, a felsöprést elvégezzük, a mászkáló rovarokat és hangyatetemeket porszívózzuk össze!

 • Örölt fahéj

Ezek a bogarak érzékenyek a szagokra, vannak olyanok amik vonzzák és olyanok amik taszítják őket. Ennek a módszernek ez az alapja, a fahéj számukra nem tartozik a vonzó illatok közé és inkabb kerülik, így lezárva, megakadályozva a vonulásukat.

 • Sütőpor és kukoricaliszt 

Szórja ezeket a vonulási útjukra, ha megoldható be a bolyba, a rovarok ezt magukkal viszik a fészekbe, ahol elfogyasztják, majd elpusztulnak tőle.

 • Levendula illóolaj

Csepegtessen levendulaaromát a lakás azon pontjaira ahol felfedezi a hangyákat, itt is a szag lesz az, ami elriasztja őket. Ha már elszaporodtak, irtópermetet készíthet, aképpen, hogy a cseppekhez adjon egy kevés vizet, majd fújja le őket.

 • Hangya írtó – borsmenta vagy fahéj illóolaj + ecet + víz  – permet készítése

illóolajok

A legtöbb illóolajjal működik, de talán a borsmenta bizonyult a leghatékonyabbnak.  Itt is egy keveréket készíthetünk ebből az illóolajból, majd permetezzük le őket és a felfedezett vonulási útvonalukat is!

 

 1. – negyed csésze víz
 2. – negyed csésze ecet
 3. – 14 csepp illóolaj

 

 • Hangyaírtás szódabikarbóna és porcukor keverékkel

Ezzel a módszerrel odacsalogatjuk, majd csak ezután pusztítjuk el a kártevőket. Keverjük össze a cukrot és a szódabikarbónát és szórjuk rá a hangyákra, vagy csak azokra a helyekre, ahol általában meg szoktak jelenni. A hangyák ugyanis az édes íz miatt megeszik majd a keveréket, a szódabikarbónát is megeszik, ami viszont káros rájuk és elpusztítja őket.

 • Hintőpor, krétapor

A hintőporon és a krétaporon nem másznak keresztül a hangyák. Húzzon egy vonalat az ablakok, ajtók és azon pontok körül, ahol bemennek, és messzire el fogják kerülni.

permetszer ecettel

A permet: negyed csésze víz + negyed csésze ecet +14 csepp illóolaj

 

2. Rész: amit még mindenképpen meg kell tennük az irtószer kihelyezése előtt!

A hangyaírtás házilagosan akkor lesz hatékony, ha ezeket a nem elhanyagolható „pepecs” feladatokat is elvégezzük:

Hangya a cukorban

 • Szükséges lehet, egy alapos porszívózás, mely azonban csak az épp ott lévő példányokat tünteti el. Ilyenkor ne felejtsük el a porzsák azonnali ürítését, mert ezek bizony szívós rovarok, igazi túlélők, akik kimászhatnak a porszívóból és akkor bizony nem javul a helyzet.
 • A nagyobb bútorokat (szekrénysorokat, komódokat, ágyakat stb.) legalább 15 – 20 cm-re húzzuk el a faltól. A cél az, hogy a bútorok mögött (alatt) is felseperjünk-felmossunk és utána helyezzük ki a hangyairtó szert.
 • A hatékony írtás érdekében végezzünk sós vagy a timsós vízzel való alapos és gyakori felmosást.
 • Az élelmiszereket tegyük be zárható dobozokba a zacskó vagy papírzacskó helyett – pl. a lisztet, a cukrot –  erre a célra tökéletesen megfelelnek a 850 gr -os nagy, tejfölös dobozok, így még a környezetet is megóvjuk, hiszen újrahasznosítjuk a kiürült tejfeles dobozokat, és ez nem kerül semmibe.
 • Ha megoldható, az összes élelmiszert, gyümölcsöket, zöldségeket, szörpöt stb. tegyük el egy zárható, védett helyre. A cél az, hogy ne legyen elől semmi olyan dolog, ami vonzza a őket, csak a csalétekhez férjenek hozzá.
 • Gyakrabban kell takarítanunk, a lehullott morzsát, az ételdarabokat szedjük össze azonnal, és egy jól lezárható szemetesbe gyűjtsük.
 • A hangya a fal résein, különböző repedéseken, apró nyílásokon keresztül is behatolhat, így ezeket a kisebb réseket, nyílásokat érdemes szigetelni, betömni, hogy ne tudja a ki- be járáshoz használni.

Ha az előkészülettekkel megvagyunk, jöhet hangya irtás házilag a lakásban. Válasszuk ki az áruházak széles kínálatból azt a szert, ami nekünk a legszimpatikusabb.

Meddig érdemes próbálkozni a házilagos hangyaírtással?

 

hangya a kenyéren

Tapasztalt rovarirtóként az a véleményem, hogy maximum egy, esetleg két hét az, amit az otthoni kisérletezgetésre érdemes rászánni, és ez is csak abban az esetben javasolt, ha nem jelentős a hagyafertőzöttség, azaz csak egy – két hangyát találunk az otthonunkban és csak egy- egy helységben nem az összes szobában!

Ha az otthonában már tömegesen  jelen vannak, és rettenetesen elszaporodtak, már semmit nem lehet a konyhaszekrényben dobozolás nélkül tárolni, mert már ott is hemzsegnek, akkor javasom, hogy minél előbb kérje a szakemberek segítségét!

Tekintse meg a mi biztonságos, gyors és hatékony megoldásainkat a hangyaírtás témakörében!

Azonban, ha már megtörtént a baj!

hangyák elszaporodása miatt kiirtásuk halogatása nem célszerű, mert idővel nehezebb és költségesebb folyamatot jelent. Cselekedjen azonnal!

Ha a kártevők kellemetlenkednek Önnél, a rovarirtó Rattler Kft. jön, a hangyák mennek.

Ez is érdekelheti Önt: hangyák ellen mit tehetünk a kertben