Hangyák ellen mit tehetünk a kertünkben?

Hangyák ellen a kertben ajánlunk ebben a bejegyzésünkben néhány tippet.

Végre kisütött a nap, itt a jó idő, élvezhetjük a teraszon a napsütésben elfogyasztott kávénkat egy kis süteménnyel.

Egy pillanatra lerakjuk a ropogtatnivalónkat vagy a kávéscsészénket, és a szemünk sarkából látjuk, hogy szinte azonnal, egy fekete kis rovar mászik a poharunk szélén, a másik pedig majszolja a süteményt helyettünk.

Hangya a csészén

Leterítjük a fűre a takarónkat, hogy egy nehéz nap után elnyújtózhassunk a kertben, épp békésen elszenderednénk, amikor a hangyák idegesítő, csiklandozó mozgását érezzük a bőrünkön, vagy rosszabb esetben, már a pólónk alatt.

A veteményesünkben szintén problémát jelenthetnek, mert szeretik a cukros, édes dolgokat, ezért előszeretettel rágják meg a gyümölcseinket. Ami akkor nem lenne zavaró, ha csak a földre lehullott termést dézsmálnák meg, de felmásznak a fákra és az ép gyümölcsöket is eszegetik.

A kertben általában a fekete hangya telepszik meg, több ezer fős kolóniában él a föld alá vájt üregekben. Szereti a meleget és a szárazságot, amikor a felső talajréteg kiszáradt, szinte repedezett.

A hangyák jelenléte mindig egy intő jel a kertünkben, amire érdemes odafigyelnünk.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy a gyümölcsfáinkon sok a levéltetű, a tetves növény kimondott hangyamágnes. A hangya és a levéltetű szimbiózisban élnek, ugyanis a hangyát a levéltetű által kiválasztott mézharmat vonzza. Szívesen fogyasztják ezt az „édességet”, ezért azok potrohának „masszírozásával” még intenzívebb mézharmat kiválasztására serkentik őket.

A hangya hálás ezért a csemegéért, ezért a hangyák segítik a levéltetveket abban is, hogy a természetes ellenségeiket a katicabogarat, a zengőlegyet elűzzék.

Amennyiben levéltetvek vannak a zöldséges veteményünkben, vagy a gyümölcsfáinkon az azt jelenti, hogy a fáradságos munkával vetett magjaink vagy ültetett palántáink pusztulásra vannak ítélve. Azért, mert a levéltetvek az új, kicsi hajtásokon, virágokon, és a növényeink termésein szívják magukba azok nedveit.

Ennek hatása nyomán a levelek bepöndörödnek, a hajtások elsatnyulnak, a levelek és a termések eldeformálódnak, a levelek megsárgulnak, elhalnak, lehullanak. Az is tudvalevő, hogy a növényekre veszélyes vírusokat terjesztenek, a hangyák gyakran egyik növényről a másikra viszik át őket, így közvetve a vírusok terjedésért is felelősek.

Hangyák írtása a kertben vegyszer nélkül, ha a fa törzsén és a levelein van sok kártevő:

Ez a tégely olyan hatóanyagot, azaz enyvet tartalmaz, amit a fa kérgére kell kennünk, és ebbe beleragadnak a hangyák, nem tudnak felmászni a termésig.

Hangya ellen a fákon hatásos szer:

hangya ellen a kertben

Hangya ellen a kertben

Hangya ellen a kertben

Hangya ellen a kertben Raupenleim grün

Raupenleim Grün

Minden olyan rovar ellen kiváló védelmet nyújt, ami felmászhat a fára. Ezt az anyagot nem szükséges vastagon kenni a hatékonyság érdekében, sőt, meleg időben a fölösleg csak lefolyik. Viszont esőben és télen is megfelelő védelmet nyújt a kártevők ellen.

Ha októberben kezeljük vele a fákat, akkor nyár elejéig nincs semmi dolgunk, utána egy vékony áthúzással lehet frissíteni.

Érdemes  itt elolvasni a vásárlói értékeléseket, mert hangya ellen remekül működik ez az enyv.

Termék leírás: Raupenleim alkalmazása egy gyors és rendkívül egyszerű megoldás a fák kártevőmentesítésére. További előnye a terméknek, hogy egész évben használható. Természetes anyagból vegyszer nélkül természetes gyantakivonatból állítják elő.

Ezért, az így kezelt fák komposztálhatóak, mivel vegyszermentes és giliszta barát is.

Az összetevők az alábbiak:

 • természetes enyv
 • viaszok
 • fagyanták
 • olajalapú paszta
 • fa viaszok
 • sebkezelő szer

Természetes gyantát tartalmaz, ami védi a fát, nem okoz a kérgén semmilyen elváltozást. Fosszilis természetes anyagok és növényi olajok keverékéből áll.

A működési elv a következő:

A fa kérgére való közvetlen felvitelt egy ecsettel vagy spatulával tudjuk megoldani. Majd ebbe beleragnak a hangyák, levéltetvek, hernyók stb. és nem tudnak a termésig eljutni.

További előnye, hogy fagyban is kifejti a “csapdázó” hatását.

Hangyák ellen a kertben Raupenleim grün

Hangyák ellen a kertben Raupenleim grün

A tennivalónk a hangyaírtóenyvvel:

 • Kell hozzá egy tiszta, még nem használt ecset vagy valamilyen spatula, (mi az 5-ös ecsetet fogtuk be erre a célra).

Maga a szer ragacsos, hiszen ebbe ragadnak bele a hangyák, ezért az ecsetet használat után azonnal érdemes elöblíteni.

Nincs más dolgunk, mint felkeverni az anyagot és lekenni vele a kezelendő fa törzsét 8- 10cm-es szélességben, kb. 2-3 mm vastagon.

 • Szükséges mennyiség: 450 g/m2.

Nagyon ügyelve arra, hogy amennyiben ki van kötve a fa, karózva van, vagy bármilyen zsinór, vezeték elhalad a fa mellett úgy, hogy az a fához hozzáér, akkor azt is le kell kezelnünk. Hiszen minden lehetséges utat el kell zárnunk a hangyák elől, hogy a lombkoronához eljussanak a kártevők.

A nagy esőzések után érdemes egy ismétlő, vékony rétegű felkenés a fák törzsén, akár a korábbi kezelt területen.

Az itt bemutatott Raupenleim Grün-t mi nem forgalmazzuk, mi kipróbáltuk és leírtuk a tapasztalatokat, hogy segítsünk Önöknek!

Itt beszerezhető:

Magyarországon a GRUBE oldaláról.

Továbbá megtaláltható az EBAY-en és az AMAZON -on is, kattitsanak a linkre!

A magaságyásban mit tehetünk a hangya ellen:

Több kert tulajdonos keres fel minket, azzal a problémával, hogy a magas ágyásában elszaporodtak a hangyák, minden paprika és paradicsompalántán mászik minimum 12 -15 darab.

Palántázás előtt, amikor még üres az ágyás:

Hatásos megoldás lehet, a boly forró vízzel való leöntése.

Érdemes a magaságyások széleit valamivel (én egy kis ásóval szoktam) megkapargatni, mert a szélekre teszik fel a hangyák a kokonokat, azaz “hangyatojásokat”.  Ezeket az asóval szedjük ki a földből.

Ha a földben találjuk meg a járatot, ahol mozgolódnak a hangyák, akkor a hangyabolyra kell önteni az első adag, legalább 5 liter forró vizet. Ezután fel kell túrni a földet, a bemeneti nyílástól lefelé, legalább 25 cm mélységig, mert a tojások a föld alatt, kb. ebben a mélységben vannak. Ilyenkor a járatokat, a rovarokat és a tojásokat is meg kell semmisíteni, úgyhogy ide jöhet a második adag forró víz. Fel kell ásni a földet, érdemes ellenőrizni, hogy meddig építették ki a fészküket. Ahol járataik vannak, ott a teljes területet le kell forrázni.

Majd másnap, pótoljuk a kivett földet, és mehetnek helyükre a palánták.

Mit lehet tenni ebben az esetben, ha már palánták vannak az ágyásban és a növényeken másznak a hanygyák és tele van levéltetvekkel a palánta?

Ilyenkor javasoljuk, hogy ellenőrizzék a palánták levelének az alsó részét, főként a friss hajtásokat, hogy vannak -e rajta levéltetvek. A válasz a legtöbb esetben: igen, vannak.

Ekkor, sajnos a levéltetvekkel kell először megküzdenünk, mert a hangyák elsősorban miattuk mászkálnak a paradicsompalántáinkon.

De sebaj, mert van egy otthon elkészíthető fegyverünk és egy bevált házi praktikánk.

Az irtószer keverék:

 • 3,5 % -os zsíros tejből 0,2 dl-hez, adunk
 • 0,1 dl vizet.

Ezt a keveréket jól összerázzuk egy peremet szóróban és lefújjuk vele a palántáinkat.

A levelek alsó részeit is kezeljük le, mert a tetű itt, illetve a virágok alatt bújik meg.

A fokhagyma is kitűnő fegyver, érdemes pár kicsírázott gerezdet a beteg növény mellé a földbe beültetni. Mivel a gyökereken felszívódó aromától irtóznak a tetvek, kerülni fogják az ágyásunkat.

Ezzel a művelettel arányosan csökkeni fog a hangyák száma is.

Hogyan távolíthatók el a hangyák a kertből vegyszermentesen?

Találtunk a Kisvakond YouTube-csatornáján egy házilag elkészíthető szert, ami vegyszermentes permetszer a tetvek ellen!

Erre linkre kattintva megtalálja a videóbejegyzést!

Ami kell ehhez a bió permetszerhez:

Egy nagy marék levágott paradicsomlevél, amit berakunk egy aprítógépbe, majd félig felöntjük vízzel, és 24 órát hagyjuk állni.

Egy 2 literes kézipermetezőbe beleöntjük, de előtte mindenképpen le kell szűrnünk, mert eldugulhat a fújóka. Természetesen, nem muszáj aprítógépet használnunk, késsel is lehet vágni!

Ha kipróbálták, osszák meg velünk a tapasztalataikat, várjuk visszajelzésüket a hozzászólásoknál!

Természetesen módszerek a hangyák ellen

A hangyák nem szeretnek bizonyos növényi illatokat, ha meg tudjuk oldani, ültessük el ezeket a növényeket kertünkbe, ilyen például:

 • a kakukkfű,
 • a levendula,
 • a zsálya is.

Készíthetünk különféle csalétkeket is, olyan anyagokból, melyeket a hangyák nem tudnak megemészteni, viszont egyáltalán nem mérgezők. Például:

 • kávézacc,
 • fahéj,
 • sütőpor.

Ezek elkeverése egy kis cukorral, majd a csalétek kiszórása szintén segítségünkre lehet.

Permet készítéshez, pár csepp (10-14) illóolajra, – ez lehet borsmenta, fahéj vagy levendulaolaj – egy kis vízre és egy kevés ecetre lesz szükségünk.

Melyekkel bepermetezhetjük azokat a területeket, amelyektől távol szeretnénk tartani a hangyákat. Például:

 • negyed csésze víz
 • negyed csésze ecet
 • 14 csepp illóolaj

 

+1 Tipp: A kiszáradt, nem művelt, meleg talajban érzi jól magát a hangya. Ezért, rendszeresen öntözzük a kertünket, mert a nedvességet nem szeretik, az ilyen helyen nem telepednek meg.

Reméljük, hogy sok hasznos információt kaptak a kerti hangyamentesítéshez!

Hasonló cikkeink a témában:

Hangya ellen házilag

Hangyaírtás gélezéssel

Hangyaboly

Hangya irtás

Hangyairtó praktikák otthonra

Hangyairtás