Egerek ellen mit tehetünk?

Egér a lakásban

Bejegyzés megosztása

Az egerek ellen milyen módszerekkel vehetjük fel a harcot? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk ezt a kis rágcsálót, továbbá összegyűjtöttük a védekezési módszereket az egér ellen. Megmutatjuk, hogy milyen a kukorica illatú egér méreg hatása, milyen élve befogó és egyéb rágcsálóirtó eljárások vannak.

Házi egér rövid jellemzése

A házi egérről úgy tartják, hogy a második legnagyobb egyedszámú emlősfaj az ember után. Igénytelensége és gyors elszaporodása miatt, szerepel a Föld száz legkárosabb invazív fajának listáján. Mindig az emberekhez közel lakik, akikkel asztalközösségi kapcsolatot tart fenn. Gerinces állat, elsősorban növényevő (magfélék), rendkívül szapora, 6 hetenként 8-10 utódot képes világra hozni egy egérpár.

Ezt az emlőst használják leggyakrabban a laboratóriumi kísérletekben, ahol emberi genetikai betegségeket modelleznek.

Az egér megjelenése

A házi egér hossza 7-10 centiméter, a farok rövidebb a törzsnél, testtömege körülbelül 30 gramm. Szőrzete meleget és védelmet nyújt, a szaga dohos, egérszagú. Színe a sárgásbarnától a szürkésfeketéig terjedhet. Hegyes orr, nagy fülek és mélyen ülő szemek jellemzik. Farka vékony, kb. olyan hosszú, mint a teste. Körülbelül 2 hónapos korban ivaréretté válik. A vemhesség hossza 3 hét, ekkor 8-10 utódot hoz világra, évente ötször, de akár többször is ellik és könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez. Ezekből az adatokból érzékelhetjük, hogy milyen gyors a szaporodó képessége és az az ok is, ami miatt nagyon nehéz őket kiirtani.

Legfontosabb érzékszerve a szaglás. Kitűnően mászik, 30 cm-t képes ugrani. Mindenevő, képes a raktározásra, naponta 3-5 g táplálékot fogyaszt. Búvóhelyéül szolgálhat a padlás, oromzat, álmennyezet, szerelőalagút, akna, bármilyen raktározott áru, és még rengeteg hely. Az embertől nem fél, így gyakori hívatlan vendég a lakásokban is, főleg télen.

Egér a kanapéban

Hol bújhat meg az egér?

Az ember lakta területek közvetlen közelében mindenütt megtalálható. A szabadban bozótosokban, gabonatáblákon és dűnék között él. Mindenütt rendületlenül és gyorsan szaporodik. Száraz, meleg, védett odvakat, lyukakat keres és szinte mindenütt talál megfelelő búvóhelyet.

A házi egér jól alkalmazkodott a környezetéhez, hideg körülmények között különösen hosszú szőrzetet növeszt, így képes akár egy hűtőház fagyos helyiségében is utódokat nevelni (−7 Celsius-fok).

Mivel táplálkoznak az egerek?

Tápláléka a magvak, a gabona és emberi vagy állati élelmiszerek (pl. kutyatáp stb.), tulajdonképpen mindenevők.  Abban az esetben, ha közeli és állandó élelmiszer forrást találnak, akkor nem raktároznak, hiszen a táplálékuk utánpótlása folyamatosan megoldott.

Miért kell fellépnünk az egerek ellen?

A patkányokhoz hasonlóan veszélyes lehet az ember egészségére nézve: ürülékében betegségeket okozó csírák tenyésznek, a megrágott élelmiszerekben pedig a penész telepszik meg.

Az emberek számára készült és tárolt élelmiszerekkel érintkezve, beszennyezik nyálukkal, ürülékükkel és vizeletükkel is azokat, ami akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Ezek a kártevők többféle betegséget terjeszthetnek, az egyik legveszélyesebb a leptospirózis. (Leptospira baktériumok által okozott zoonózisnak – tehát állatról emberre átvihető fertőzéseknek – az összefoglaló megnevezése.)

Kik a természetes ellenségei hazánkban?

Legfőbb ellenségei: a macska, a nyest és a gyöngybagoly.  Szabadon, a természetben kb. 1,5-3 évig él.

egér és macska

Az egerek elleni védekezés azzal kezdődik, hogy megelőző jelleggel, ezeket a feladatokat elvégezzük az otthonunk környezetében:

Akadályozzuk meg az egerek behatolását az birtokainkra!

Kezeljük tudatosan a felhalmozott hulladékainkat, ne tápláljuk őket!

A hulladékokat és egyéb ételmaradékokat, házi szemét gyűjtését és tárolásának hatékony módját kell megtalálnunk (használjunk zárt, hézagmentes szemétgyűjtő tartályokat) a hulladékok folyamatos elszállításáról, a tisztaság biztosításáról folyamatosan gondoskodnunk kell! Csak így előzhetjük meg a rágcsálók betelepedését, ha elzárjuk előluk a táplálékot!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket!

Az ingatlan környezetét rendbe kell hoznunk:

Az épületek környékén található, az egerek fészkelésére alkalmas (számunkra felesleges) törmelékeket, téglarakásokat, építőanyag maradékokat, széna vagy szalmakazlakat el kell távolíttatanunk – illetve lezárnunk! A fellelhető egérlyukakat, csővezetékek áttörési pontjait, falban és a nyílászárokon található réseket ajánlatos betömni, lezárni, megszüntetni.  A szellőzőnyílások egérráccsal történő ellátásáról is gondoskodnunk kell! A lehetséges fészkelő helyeket időről időre fel kell kutatni és meg kell bolygatni, illetve bezárni.

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esetleg mérgezett csalétket!

Tegyünk ki csapdákat, mérgezett csalétkeket – egér mérget-, természetesen nagy hangsúlyt kell fektetni az emberek, illetve a gyermekeink és a háziállataink biztonságára! Vigyázzunk a vegyszerekkel!!!!!! A zárt helyiségben (pl. raktár) különféle riasztószerek – a petróleum és kátrány a naftalin alkalmazhatóak abban az esetben, ha a helyiségben folyamatosan 2 órán keresztül emberek nem tartózkodnak.

De az ilyen típusú munkálatokat inkább bízzuk a szakemberekre! Hívjon minket, ha kérdése van!

Nagyon fontos, hogy végeztessék el a megelőző jellegű rágcsálóírtást!

A lakott területen lévő istállók, ólak esetén, az egérirtás elvégzése vagy elvégeztetése kiemelten fontos az értékvédelem és az állagmegóvás szempontjából is!

Az egerek elleni védekezés azzal folytatódik, hogy megfigyeljük a jeleket, amit hátra hagynak, megpróbáljuk megbecsülni azt, hogy mennyire szaporodtak el:

Milyen figyelmeztető nyomok utalnak a rágcsálók jelenlétére?

 • a rágcsálók ürüléke
 • elhullott példányok (pl. a pincében)
 • rágás nyomok és apró lábnyomok
 • megdézsmált élelmiszerek (állateledeltől kezdve az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekéig)
 • jellegzetes szag
 • jellegzetes cincogó – vinnyogó hang, amit kiadnak
 • jellegzetes kaparászó hang, ahogy a házban a járataikban (pl. mennyezeti szigetelésben) közlekednek

Hogyan védekezzünk az egerek ellen?

Ezek a mi bevált módszereink, erre a linkre kattintva megtalálja részletesen az általunk alkalmazott módszereket, de ha van még kérdése, keressen minket a 06-70/318-9108 számon!

 • Irtószermentesen
 • Lecsapós csapdával
 • Ragasztós csapdával
 • Egérirtás élvebefogó csapdával

Az elektromos egérriasztó:

Széles választékban kaphatóak az ultrahangos rágcsálóriasztók, amelyek többféle áron beszerezhetők. Működési elvük, hogy olyan frekvenciájú hangot generálnak, ami zavarja, emiatt távol tartja a rágcsálókat. Hátránya, hogy az embereket is zavarhatja a kiadott hanghatás, ezért érdemes olyan egér riasztót választani -ár-érték arányban- amelynek kisebb a zajszennyezése. Ezenkívül, a használatához elektromos hálózat szükséges. Előnye, hogy távol tartja a rágcsálót.

Választhatunk csapdákat:

Léteznek az élvefogó csapdák is, ezek apró ketrecek, amibe a csali vonzza be a rágcsálót. Természetesen ez az eszköz is többször felhasználható. Sokan a leghumánusabb egérfogási módszernek tartják, de probléma az, hogy nem öli meg az egeret így annak sorsát nekünk kell megoldanunk…… de, mit tegyünk vele?

A legismertebb talán rugós egérfogó, amelyben elhelyezzük k a csalit (szalonnát, sajtot), és beállítjuk a csapda csapóját, amely fogás esetén egy csapásra megöli a betolakodót. Előnye, hogy –talán- ez a legkíméletesebb, mert azonnal elpusztul a kis kártevő, nem kell hozzá semmilyen vegyszer, és többször is használható. Hátránya, hogy némi rutint igényel a pontos beállítás, és az is nehéz, hogy az egértetemet nekünk kell eltávolítanunk az eszközből.

Bevethetjük a vegyi anyagokat, a ragasztókat és a mérgeket:

Egérragasztók is vannak forgalomban, de ez hosszú haláltusát jelenthet az állat számára….Ebben az esetben a ragacsos lap közepére helyezzük a csalit, az egér meg beleragad, mielőtt a csalihoz érne. Előnye, hogy hatékony és könnyű használni, hátránya, hogy viszont cseppet sem humánus! És a tetemeket is nekünk kell eltakarítani, továbbá ezek egyszer használatosak.

Egér méreg hatása

Ezek általában csalogató pl. kukorica illatú egér mérgek. Zacskózott kiszerelésben árulják, így kihelyezéskor nem kell megérintenünk sem. Működése, hogy a kártevő a vonzó illat végett a kirágja a zacskót, aztán a mérget elfogyasztja. Már egyszeri lenyelésnél is hatásos. Balzsamozó hatást mutat (mumifikál).  Az ember vagy házi kedvencek általi véletlen lenyelését akadályozó szert is tartalmaz.

Egérirtás házi módszerekkel

Ha nem szeretnénk pénzt áldozni a készen vásárolható egércsapdákra és megfelelő mennyiségű szabadidővel rendelkezünk, akkor az interneten renget egér elfogási módszereket bemutató videókat és leírásokat találhatunk. Van közöttük olyan módszer, ami jó, van köztük olyan is ami teljesen haszontalan. 

Arra felhívnám azonban a figyelmüket, hogy az irtás módszerének a megválasztása nagyban függ az irtandó terület elhelyezkedésétől, (kinti vagy beltéri helység), a környezeti adottságoktól és az egérfetőzöttség mértékétől

Ezek együttes figyelembevételével válasszuk meg az alkalmazni kívánt házilagos eljárást!

A népi hagyomány szerint:

A régi népi praktikák szerint elűzhetjük őket, ha kamillaleveleket, fokhagymát, diófaleveleket, borsmentát, borókaágat vagy terpentinnel áztatott rongyokat teszünk az egérlyukba. Hatékony megoldás az egerek ellen a borsmenta olajElméletileg az egerek irtóznak a menta szagától, mint fentebb leírtuk nagyon jó szaglásuk van kompenzálva a kevésbé jó látásukat.  Ha egy rongyra vagy vattadarabra ebből az illóolajból cseppentenünk és a vonulási helyük környékére, illetve a búvóhelyeikbe tesszük, akkor innentől elkerülik azt.

Mi még nem próbáltuk, de aki kíváncsi, járjon utána!

Várjuk visszajelzésüket, hogy Önöknél melyik eljárás volt hatékony!

Felhasznált forrás: wikipedia.org

A felhasznált képek forrása: www.pexels.com

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Patkányirtási problémák
Blog

Patkányirtási tévhitek

Hogyan irtsuk a patkányokat hatékonyan? A patkányokkal való megküzdés mindig is kihívást jelentett az emberek számára. Ezek a rágcsálók nemcsak károkat okozhatnak az otthonunkban és

Darázsfészek
Blog

Darázsfészek

Az ízeltlábúak „építészetének” igazi mesterműve a darázsfészek. Mint ahogy a darázs fajták nagyban különböznek, úgy a fészkeik szerkezete, elhelyezkedése és az építéshez használt anyagok megválasztása

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.