Darázsirtás otthon

Bejegyzés megosztása

Darázsirtás magunknak – tippek!

A darázsirtás otthon is megoldható bizonyos esetekben, ehhez adunk ebben a bejegyzésben egy pár tippet.

Ugyanakkor nem bíztatjuk Önöket erre a tevékenységre, mert a darázscsípés rendkívül veszélyes, akár halállal is végződhet, amennyiben allergiás tüneteket produkál a darázs által megcsípett egyén.

Lódarázsfészek esetén semmiképpen se álljanak neki a darázsirtás otthon elvégzéséhez!

A szakszerű és biztos eredménnyel végződő darázsirtásról itt olvashatnak.

Darázsirtás otthon – milyen esetben lehetséges?

A darázsirtás otthon csak akkor tud eredményesen megvalósulni, ha a darázsfészek látható és könnyen hozzáférhető helyen van az Önök számára. A hatékonyság és a biztonságos irtás másik fontos szempontja annak megállapítása, hogy mekkora a darázsszaporulat. Mennél nagyobb a kolónia, annál nagyobb potenciális veszélyt jelet az Önök számára a házilagos darázsirtás.

A darázs kolónia kialakulásának kezdeti stádiumánál lehet még hozzá kezdeni, mert ilyenkor a darázsirtás otthon kis veszéllyel jár. Ez azt jelenti, hogy a fészek, még nem nagyobb egy felnőtt ember tenyerénél és a fészket még nem veszi körül egy papírszerű védőburok. A lenti képen egy ilyen burok nélküli fészket láthatunk.

A darázsirtás otthoni feltételeinek a rövid összefoglalója:

 • Önök által könnyen hozzáférhető, tehát jól látható helyen van a darázs fészek!
 • Még nem nagyobb egy felnőtt ember tenyerénél és még nem veszi körül egy papírszerű védőburok!
 • Megfelelő védőfelszerelés használata erősen ajánlott!
 • A hajnali órák alkalmasak az irtási munkára!

Néhány dolog amit érdemes tudni a darázs fészekről:

A társasdarázsfélék sejtekből álló fészket építenek a lárváknak, amit agyagból vagy papírszerű anyagból készítenek. A papírszerű anyagot úgy képzik a darazsak, hogy növényi rostokat rágnak össze, amiket a nyálukkal puhítanak fel, és szintén a nyálukkal tapasztanak össze. Ebből az anyagból egy könnyű szerkezetű fészket építenek, úgy, hogy a darázsfészek emeletein általában csak egy oldalon találhatók sejtek. A fészkek jellemzője, hogy többemeletesek, és minden egyes szint erős papírkötélen függ a felette lévőről.

Vannak olyan darazsak, amelyek összevissza, szabálytalanul rendezik el a sejteket, mások függőlegesen, a nyílásokkal lefelé.

A  fészkekben élő lárvák minden esetben a papírbölcsőkbe ékelődnek, és apróra tépett rovarokkal táplálkoznak, amiket a “dajkáik” szállítanak nekik.

Darázs fészek, a kezdeti állapotban, papírszerű védőburok nélkül.

Tehát, a darázsfészek:

 • fokozott ütemben épül, arányosan azzal, ahogyan nő a család tagjainak száma
 • a fő szálat körülölelve építik az új cellákat, amelyek egymást átfedik, így egy méhsejt formátumot alkotnak
 • ahogy a sejtek száma növekszik, az építmény struktúrája egy tál alakját veszi fel, majd minden oldalra kiterjed, ekkor olyan lesz mint egy gömb
 • a közepén van egy nyílás (röplyuk), ez szükséges nekik a ki és bejáráshoz
 • a sejtek száma a csúcs felé csökken, így az elkészült építmény hasonlít egy kókuszra.

Mi a teendőnk akkor, ha a darazsaknak rejtett fészkük van?

Ilyenkor, szabad szemmel egyátalán nem látható a fészek, de ha azt tapasztaljuk, hogy darazsak rendszeresen röpködnek valamely helység körül és egy kis nyíláson járkálnak ki és be, vagyis rajzanak,  akkor bizony rejetett darázs fészekkel állnak szemben.

Ezeket a behatolási kapukat nevezzük röplyuknak, ezek lehetnek  akár a tetőcserép alatt, a redőnytokok vonalában, az ablakpárkány alatt, a padlásbejáróknál (valamely esőtől védett és lehetőleg sötét helyen).

Fontos megjegyeznünk, hogy ezeket a pontokat tilos betömni, mert az nem jelent megoldást, viszont veszélyessé fajulhat a helyzet.

Ebben az esetben a darázsirtás otthon biztos eredménytelenségre van ítélve, mert ehhez a nincs megfelelő eszköz és irtószer a boltokban.

Darázsirtás otthon – de mikor?

Ha mégis elszánják magukat, mindenképpen hajnalban tegyék, mert ekkor a darazsak kevébé aktívak és az összes darázs bent tartózkodik, így a darázsirtás otthon nagyobb hatékonysággal vihető véghez. Erős szélben, valamint nap közben a kezelés nem ajánlott!

Mindenképpen vegyenek fel védőruhát -védőöltözetet, mert a darazsak agresszíven támadhatnak, ha a úgy érzik, hogy a kolónia veszélyben van!

darázsirtás az ablaknál
Darázsfészek eltávolítása védőfelszerelésben

Darázsirtás otthon – mivel?

Ha a fenti követelmények teljesülnek, szinte mindegy melyik márkát vásároljuk, a darázsirtás otthon sikeres lehet – a darazsak elpusztulnak az irtószerektől, ha eltalálja őket az ember.

Vannak olyan szabadforgalmú darázsirtó sprayk amelyek a hatóanyagot nagy távolságra képesek kilőni, célszerű ilyet választani, ezek a legajánlottabbak.

Azonban, ha a “darázsépítmény” átmérője nagyobb, mint 10 centi már nem érdemes spray-vel nekiállni afeladatnak, mert ekkor már elkezdenek köré építeni egy védőburkot, amit először el kell távolítani, hogy az irtószer a megfelelő helyre eljusson.

A legtöbb darázs és lódarázsirtó aeroszol használati útmutatóján ezek olvashatók:

 • Használat előtt rázza fel.
 • Alaposan fújja be a fészket és a bejáratot.
 • Tartsa kb. 5 m távolságra és használja szélirányban kora reggel vagy este, amikor a rovarok kevésbé aktívak.
 • A kezelt terület legkorábban 24 órával az alkalmazás után távolítható el.
 • A termék elpusztítja a fészkükre visszatérő darazsakat és lódarazsak még napokkal a használat után is.

A darázsirtó habaerosol használata:

 • Hatótávolsága 3-4 méter

 

A látható fészek kezelése:

Használat előtt alaposan rázza fel a palackot! A védőkupakot távolítsa el. A palackot függőlegesen, a kezelendő felülettől legalább 3-4 m távolságra tartsa, a széljárásnak háttal állva. A habot célzottan a rovarok fészkére porlassza ki úgy, hogy a darázsfészket, az ott tartózkodó darazsakat és a fészek környezetét a hab teljesen belepje. Ha több fészek van egymás mellett, azokat egyidőben kezelje úgy, hogy a legtávolibbal kezdje. A kezelést követően ne nyúljon a fészekhez.

Amennyiben nehezen hozzáférhető (pl. üregben helyezkedik el):

Az aeroszol palack piros színű szórófejét cserélje le a kupakhoz illesztett csőrös fehér színű toldalékra. A habot az üreg bejáratán keresztül juttassa a cél közelébe. A műveletet addig folytassa, amíg a hab a fészket befedi.

A kezelés után az elpusztult darazsakat óvatosan söpörje össze, mert a lehullott rovarok között még élők lehetnek. Szükség esetén a kezelést célszerű néhány napon belül megismételni.

Az irtószerrel kezelt fészek 1-2 nap múlva eltávolítható. Amennyiben a zárt térben történt az irtás, az alkalmazást követően alaposan szellőztessen ki.

A darázsfészket nem szabad közvetlenül a készítmény alkalmazása után eltávolítani, mert a fészken kívül tartózkodó darazsak a következő néhány órában visszatérhetnek. A készítmény a kezelt felületen több órán keresztül kifejti ölőhatását, így a kezelés után a visszatérő egyedek is elpusztulnak.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.