Csótány ellen mit tehetünk

csótány ellen

Bejegyzés megosztása

Csótány ellen az otthon bevethető praktikákról írunk ebben a bejegyzésünkben, hogy sikeres csatát nyerjenek a betolakodó kártevőkkel szemben.

Igaz ugyan, hogy nehéz újdonsággal szolgálni ebben a témában, de mi igyekeztünk minden hasznos információt összegyűjteni Önöknek.

A legtöbb kártevőirtási szakértő, beleértve minket is, javasoljuk, hogy az alábbi kérdésekre keressék meg a választ:

Milyen fajta csótánnyal állunk szemben?

Vizsgáljuk meg, melyik csótányfajtával állunk szemben. Mindenképpen érdemes szűkíteni a kört, tisztázni kell, hogy melyik faj tolakodott be a lakásunkba (jellemzően ez a konyhai vagy a német csótány). Ebben a bejegyzésünkben megtalálja a Magyarországon előforduló három, leggyakoribb csótány fajtát, képekkel és leírásokkal. Ennek a segítségével könnyen beazonosíthatja, hogy melyik kártevő van az otthonában.

Hol bújnak meg, hol juthattak be a lakásunkba?

Mivel éjszakai bogarak, a keresést este kezdjük el, egy zseblámpával a vizesblokk és annak környéke körül.  A fény megzavarja őket, és elkezdenek riadtan mászkálni. Megbújhatnak a lakás sötét zugaiban, ilyen helyek például: konyhaszekrény, hűtő, szemetes mögött, WC stb.

Éppen ezért, érdemes irtószerrel lefújni minden lefolyót és egyéb nyílást, amely nedves és meleg helyek felé vezet. Tehát, karnyújtásnyi távolságra készítsük be a mosdó, mosogató környékén a kemikáliákat a csótányok ellen! Ha megtaláljuk az útvonalukat, fújjuk be, egy jó adag irtószerrel!

Mérjük fel mennyien vannak!

Meg kell határoznunk a csótányfertőzöttség szintjét, mert ettől függ, hogy hol keressük a megoldást és melyik módon érjük el a leggyorsabban. Érdemes csótánycsapdákat elhelyezni, mert ebből könnyen következtethetünk az állomány méretére.

Ne feledjék a csótány sosincs egyedül, általában csapatokban tűnnek fel.

Nem érdemes késlekedni az irtással, hiszen pár nap alatt lepetéznek és igen hamar bővülhet a kolónia, így szó szerint, minden nap számít.

Ha a fenti kérdésekre megtudtuk a válaszokat, akkor két utunk van:

Az egyik út, csótány ellen – felvenni a harcot velük az otthoni praktikákkal

Az  alább felsorolt, elvégzendő teendőknél nem lényeg a sorrend, a hatékonyság érdekében minden feladatot végig kell csinálnunk, kivétel nélkül.

Csotany
A kép forrása: istockphoto

Mit tegyünk ha még kevesen vannak?

1.Be kell zárni az összes behatolási kaput, ez alatt azokat a helyeket értjük, ahol bejuthatnak az otthonunkba.

Például, tömjük be a repedéseket és lyukakat, érdemes figyelni arra, hogy ezek az állatok meglehetősen picik (fajtától is függhet 1-6 cm), tehát a kicsi repedéseket is be kell zárni.

2.Tartsuk tisztán, az otthonunkat!

Sajnos, még a makulátlan otthonokba is beköltözhetnek, főként a társasházak a veszélyeztetetek, ebből a szempontból, mert a gépészeti területekről bejuthatnak minden egyes lakásba.

  • Amennyire csak lehet, csökkentsük a bútorok számát, minél kevesebb van belőlük a fertőzött helyen, annál könnyebb a helység tisztántartása.
  • Fontos, hogy ne maradjon elől élelem, a kommunális szemetet is tartsuk lezárható vagy zárt helyen, mert ez vonzza a kártevőket, nem csak a csótányokkat, a hangyákat, a legyeket stb.
  • Töröljük szárazra a konyhai és mosdó pultokat és azok környékét.
  • Főzés után söpörjük át vagy mossuk fel a padlót, és amennyiben megoldható csak az étkezőben vagy a konyhában együnk, mentesítve így a morzsáktól otthonunk többi területét.
  • A használt edényeket is mindig azonnal mossuk le, mivel az apró ételmaradékok vagy zsírok is népszerű étkek csótányok körében.
  • Elengedhetetlen a konyhapult, az asztal, a mosogató és a gáztűzhely tisztántartása, porszívózzunk sokkal többet!

3.Használjunk bolti csapdákat a csótányok ellen!

https://www.alza.hu/maxi/orion-total-attack-csotany-csapda-2-db-d5674815.htm, erre a linkre kattintva széles választékot talál a csótánycsapdákkal kapcsolatban.  A kiválasztott termékről érdemes az interneten tájékozódni, javaslom a vélemények keresését is a csapdákról.

A kínálatban aeroszolos irtószerek, csalétkek, rovaralagutak, elektromos beltéri rovar riasztó készülékek stb. vannak, az interneten, mindenki talál az ízlésének és a pénztárácájnak megfelelő irtószert.

Javaslom, hogy olvassák el a kíválasztott szerrel megosztott véleményeket, mielőtt vásárolnának! Majdnem minden webáruháznak van ilyen felülete, ingyen van, használjuk!

A spray formátumú ellenanyag, ha teljes győzelemre nem is vezet, de mindenképp megállítja egy ideig a kis betolakodókat.  Kezeljük le a hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogatógép körüli területeket, és természetesen a repedéseket is – ez minden készítményre vonatkozik. Amennyiben, ezt válasszuk, érdemes utána alaposan kiszellőztetni.

Sokan vannak, akik nem szeretnének mérgeket használni az otthonukban.  Sajnos a csótányok elleni védekezésre szolgáló számos természetes eszköz, mint például a hangot kibocsátó riasztó, tapasztalatunk szerint nem igazán működik.

4.A jó hír, hogy vannak olyan természetes anyagok, amelyek viszont taszíthatják a csótányokat:

  • Nepetalakton, amely macskagyökérben két formában van jelen,
  • az eukaliptol, amely a babérlevelekben van jelen,
  • vagy a narancsolaj

 

Házi készítésű csótánycsali

Keverjünk össze három rész bórsavat egy rész porcukorral, permetezzük le őket és az útvonalaikat. A cukor a csótányokat vonzza, míg a bórsav elpusztítja őket, habár a bórsav nem mérgező az emberekre vagy a háziállatokra, irritáló hatású lehet, ezért tartsuk távol azoktól a helyektől, melyekkel érintkezünk.

Szappanos vízpermet

Ha látjuk a rovarokat, permetezzük le őket egy kis szappanos vízzel, attól nem tud tovább „rohanni”, és rátaposva, legalább ettől az egy példánytól megszabadultunk.

5.Akadályozzuk meg a vízszivárgást!

csótányokat vonzza a nedvesség és a víz, ha ez elegendő mennyiségben áll a rendelkezésükre, hónapokig képesek életben maradni. Étel nem szükséges nekik, de a foklyadék igen. Ezért fordulhat elő, hogy gyakran a mosogató alatti csöveknél bukkannak fel, ahol csöpög a víz.

Ne hagyjuk, hogy lassan lefolyó víz álljon a mosogatóban, a mosdóban. Ellenőrizzük a víz szivárgást!

6.Amennyiben társasházban élünk, és igazolható a csótányfertőzöttség, értesítsük a közösképviselőt!

A csótányirtással többek között az a legnagyobb probléma és a kihívás, hogy mindaddig reménytelen a küzdelem, amíg a környék egyedei az utolsó szálig ki nem múlnak.

Emiatt a lakóközösség teljes együttműködése szükséges a tartós eredményhez. Ehhez pedig legtöbbször bizony elengedhetetlen a közös képviselő közbenjárása és a többi, szintén érintett lakó együttműködése.

Az irtást meg kell ismételni egy alkalmazás nem elég!

A másik út, ami a csótányok ellen a megoldáshoz vezet:

Hívjuk a hétköznapi hősöket, akik megszabadítanak bennünket a csótányoktól!

Amennyiben megítélésünk szerint sok csótány van, akkor azonnal hívjunk szakértőt. Felhívnám a figyelmét arra, hogy veszélyesek, mert bakteriális, vírusos és akár még gombás fertőzést is terjeszthetnek.

Csótányirtás módszerek: több féle módszert alkalmaznak a szakemberek. Hogyan irtjuk mi, a linkre kattintva a témával kapcsolatban tovább olvashat.

Ha nagyon sok a csótány, akkor a vegyszeres írtást választjuk, ilyenkor az érintett helységeket ki kell pakolni, még a szekrényekből is. Ez azért szükséges, mert az egész lakást permetezzük és egy kis idő elteltével, az elhullott csótány tetemek fognak potyogni mindenhonnan. Ezek után egy alapos és hatékony fertőtlenítésre lesz szükség az egész lakás területére.

A kevésbé fertőzött lakásokban alkalmazzuk a géles megoldást, ami egy lassabb folyamat, mert ez egy kontakt szer, meg kell várnunk, amíg megeszik a gélt a rovarok, elpusztulnak, majd a teteméből táplálkozó csótány is elpusztul. Hatékony módszer, a hatása akár három hónapig eltarthat.

Ha csótányt talál a lakásában, mindenképpen cselekednie kell, meglehet, hogy érdemes lesz szakembert hívnia.

Ossza meg velünk az otthoni irtás eredményét, a tapasztalata megosztása megkönnyíti mások munkáját is, és szívesen fogadjuk mi is a visszajelzést mennyire volt hatékony a kezelés.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.