Ágyi poloskaírtás házilag

ágyi poloskaírtás házilag

Bejegyzés megosztása

Az ágyi poloska írtása házilag nem könnyű feladat.

Az esetek 95%-ában lehetetlen, csak hosszas, kitartó és pepecs munkával tudják elvégezni az emberek. Ez egy olyan folyamat, amely heteken át is tarthat a megfelelő irtószerek és eszközök nélkül. A felmerülő költségeket tekintve is rosszabbul jöhetünk ki.

Lássunk, hogy melyek legyenek az első lépéseink:

Elsősorban ellenőrizzük le, hogy biztosan az ágyi poloska a betolakodó az otthonunkban!

Melyek a poloskára utaló jelek?

 • ágyneműhuzaton apró vérfoltok (vagy az agyonnyomott ágyipoloska)
 • kis fekete pontok, amik lehetnek az ágyi poloska ürülékei
 • elhullott ágyi poloska, vagy a poloska által levedlett lárvabőr
 • árulkodó lehet a bőrön az ágyi poloskák csípései, ami rendkívül sokféle lehet, tekintve hogy minden szervezet másképpen reagál rá.
 • apró peték, (kb. 1mm) krém–fehér színűek amiket az ágyunkban, ágynemüben, ágykereten, a matracon mindenféle lakástextilben, függönyben, szőnyegben stb. találunk.

Hogy néz ki az ágyi poloska?

Néhány dolog amit érdemes tudnunk az ágyi poloskáról:

Az ágyi poloska rendkívül jól rejtőzik, ezért nagyon nehéz rá találni.

Az ágyi poloska szárnyatlan rovar, horizontálisan lapos. A kifejlett ágyi poloska vöröses-barna színű, leginkább egy alma magjához hasonlítható. Kb 5-6mm a nagysága. A kikelt ágyi poloska lárva azonban 1-2 mm lehet és szinte átlátszó -ezért alig lehet észrevenni.

Ennek ellenére összegyűjtjük a lehetséges praktikákat, ugyanakkor senkit sem bíztatunk túlságosan, mert az ágyi poloska írtása házilag egy idegörlő és hosszadalmas munka.

Az ügyfeleink beszámolói alapján elmondhatjuk, hogy sajnos a legritkább esetben sikerül a pici, kellemetlen élősködőktől teljesen “házilagosan” megszabadulni. Nem is beszélve a befektetett energiáról, időről és a költségekről, hiszen ami egy rutinos szakember számára pár óra, az avatatlan vállalkozó kedvű lakónak akár napokba is telhet.

Természetesen erre az esetre is vonatkoznak a poloskairtás előtti teendők, amiket mi minden esetben kérünk a megrendelőinktől, mert enélkül garantált a sikertelenség.

Ágyi poloska írtása házilag – irtószer nélkül!

Megvalósítható a művelet irtószer nélkül is, ekkor azonban drasztikus feladatot kapunk.

 • El kell költözni a lakásból és a megfelelő módon le kell zárni és legalább 6 hónapig nem bemenni!

Ilyenkor az ágyi poloska írtása házilag nemes egyszerűséggel a kiéheztetéssel történik, a szakirodalomban fellelhető néhány könyv, ami egy év kiköltözést javasol, mert maximum ennyit bírnak ki éhezéssel, vér nélkül ezek a parány élősködők.

Azonban ennek a módszernek a használatában nem sok realitást lehet felfedezni, mert a lakhatásunkat meg kell oldani, és ha nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy a másik ingatlanunkba vagy egy baráthoz, családtaghoz költözzünk, akkor egy évig plusz anyagi terhet jelent a lakbér, amit egy évig ki kell fizetnünk.

Amennyiben sikerül megoldanunk a költözést, akkor is elővigyázatosan gondoskodnunk kell arról, hogy ne vándorolhassanak az állatok át a szomszédhoz,  mert egy kis idő eltelével a visszaköltözésünk után, újrafertőzhetik az otthonunkat.

Ágyi poloska írtása házilag – irtószerrel

A legtöbb nagy áruházban és kertészetben kaphatóak különféle rovarirtószerek, ezekkel kell próbálkoznunk.

A legtöbb típusú irtószernek ellenáll a poloska, de azért akad olyan is, ami elég hatásos tud lenni – egy bizonyos mértékig.

A fórumokon az egyik legtöbbször emlegetett permetszer a BIOKILL, de ezzel is van egy nagy probléma, mégpedig, hogy a szabadforgalmú rovarirtó szereknek, nincsen kellő hatástartóssága.

Ez a szer akkor hatásos igazán, ha lefújjuk vele a rovart, mert akkor az nagy valószínüséggel elpusztul – ez tiszta ügy. Azonban, ha az élősködővel nem érintkezik a szer közvetlenül, a textil, a fa, beszívja a hatóanyagot (akár egy pár óra múlva), akkor ez így vajmi keveset ér, tehát  szinte semmilyen hatása nem lesz a poloskákra egy rövid idő múlva.

A másik nehézség, hogy rejtőzködő életmódot folytatnak, olyan ici-pici szűk repedésekbe is képesek bebújni, ahová a flakonos spray szórófeje (pl:propán bután gázos) már nem tud megfelelóen beférni, így a felületet nem lehet alaposan átkezelni. Továbbá az egy flakonban található irtószer mennyisége is meglehetősen kevés.

A másik márka a  PROTECT ágyi poloska irtó permet, talán ez a legjobb a házilagos irtásra, de még ennek a hatása sem lehet 100%-osan biztos.

A hatását érintkezés útján fejti ki, ezért az alkalmazás során, kiemelt figyelmet kell fordítani a fertőzött helyekre, a kártevők búvóhelyeinek és vonulási útvonalainak a gondos kezelésére.

Ágyi poloska irtó permet használata a következő:

 • Alaposan rázza fel a flakont!
 • Permetezzen közvetlenül a felületekre, résekbe, repedésekbe és minden olyan helyre, ahol a rovarok rejtőzködhetnek. Vegye figyelembe, hogy a rovarok számára a legkisebb repedés is alkalmas búvóhely lehet!
 • Egyenletesen nedvesítse be a felületet.
 • A kezelés megkezdése előtt nyissa ki az ablakot és gondoskodjon erőteljes szellőzésről!
 • Célszerű a termékkel egy kisebb, nem feltűnő területen próbakezelést végezni, mert előfordulhat, hogy a permet károsítja a felületeket. Ez fontos lehet a szőnyegek és a bútorszövetünk kezelésekor.
 • Kezelje a készítménnyel az ágyat, az ágykeretet, az ágy fejtámláját és a fejtámla mögötti részt, a matrac szegélyét, az éjjeli szekrényt, az ágyhoz közeli bútorokat, asztalokat, szekrényeket és azok fiókjait, székeket, kanapékat, különös tekintettel a bútorhuzatra, rojtokra, varratokra.
 • Kezelje a réseket, repedéseket a padlón és a falakon, a tapéta szegélyeit és hibáit, a bútorok illesztéseit, a képek hátulját és különösen a képkereteket, falitükröket, a szőnyegpadló, szőnyeg szegélyét, a parketta csatlakozásokat és széleket, a függönyt és szalagfüggönyt, valamint ezek hajlatait!
 • Permetezze az álmennyezetet és illesztéseit valamint a konnektorok és kapcsolók, füstérzékelők környéké!
 • TILOS kezelni a permetszerrel a lepedőket, párnákat, paplanokat és takarókat, viszont ezeket az irtószeres kezeléssel egy időben minimum 60°C hőmérsékletű vízben mossa ki!
 • És végül, de nem utolsó sorban, fordítson kiemelt figyelmet a házi kedvencek (kutya, macska) kedvelt pihenőhelyeire is!

Az ágyi poloska írtása házilag szabadforgalmú irtószerrrel, akkor kivitelezhető, ha nagyon egyszerű bútorunk van (mondjuk fémkeretes ágy), egyszerű a matracunk is stb.

Ekkor viszonylag könnyű az összes helyet egyszerre lefújni, úgy, hogy ki tudjuk irtani a petéket és a kártevőket is.

Mindeképpen az alábbi helyeket ellenőrizzük és kezeljük le, mert nem csak a rovart keressük, hanem azok petéit is! Ezek elpusztítása lehet a sikerünk záloga!

 • ágy, ágykeret, matrac varrásai

 • szegőlécek a padlón

 • díszlécek a falon, tapéta hézagok, egyéb repedések lukak

 • képkeretek

 • éjjeli szekrények

 • függönykarnis, párkány, ablakkeret, ajtókeret

 • egyéb “állandó használati tárgyak az ágy mellett

 • szekrény belseje

 • polcok

Amennyiben zsúfolt a lakásunk, komplikált bútoraik vannak, ne próbálkozzanak a házilagos irtással, mert nagy valószínűséggel az így eredménytelen lesz.

Ágyi poloska írtása házilag – ózongenerátorral

Az egyik forgalmazó írja az ózongenerátorról

Az ózon 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór. Nincs olyan kórokozó, mely ellen tud állni az ózon fertőtlenítő erejének, így a levegőben, felületeken megtapadó vírusok, baktériumok, penészgombák elleni harcban hatékony megoldást jelenthet. A kellemetlen szagokat semlegesíti és megszünteti, legyen az cigarettafüst, étel, vegyszer vagy dohos szag.

Mi ezt inkább kigészítő kezelésként javasolnánk, illetve megelőzés céljából:

 • szálloda és apartman, panzió, vendégház, szállásadó vezetőknek, tulajdonosoknak, ahol a szolgáltatás minősége nagy mértékben függ a megfelelő higiéniénia biztosításától,
 • utazónak, akik nem biztosak abban, hogy a kiválasztott szálláshely élősködő és kórokozó mentes
 • bárkinek megelőzés vagy utókezelés céljából.

+1 Tipp: Érdemes az előírt poloska irtó permet mennyiségének a kétszeresét vagy háromszorosát megvenni, az ismétlő kezelések miatt.

Ha összeszámoljuk az irtószerre kiadott összeget, plusz a befektetett időnket és energiánkat, akkor lehet, hogy költséghatékonyabban jövünk ki, ha rovarirtó szakembereket hívunk, akik hatékonyan és gyorsan kezelni tudják a problémát!

Ágyi poloska írtása házilag – költségek

Mi általában 5 liter engedélyköteles permetezőszert használunk el egy kétszobás lakás esetén (plusz – a hidegködképző szer, amihez profi eszköz szükséges).

A boltban kapható szabadforgalmú ágyipoloskairtó szerek a legolcsóbb helyen is 2300 forintba kerülnek fél literenként, amit ha felszorzunk a fent említett mennyiségre, bőven meghaladja a mi vállalási árunkat.

Ezek alapján elmondható, hogy az ágyi poloska írtása házilag kivitelezve költségesebb, mint egy szakembert hívni.

10 db x 2300 ft/0,5l = 23 000 Ft

A poloskairtás ára átlagosan nálunk 25 000 forint körül mozog.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Darazsak a cukros fánkon
Blog

Darázsirtás falból

A darazsak megtelepedése a ház falában kellemetlen és az emberre nézve komoly veszélyeket is rejthet magában. A falba költözött darazsak eltávolítása különleges figyelmet és szakértelmet

darázs csápok
Blog

Darázsirtás családi házaknál

A darazsak megtelepedése a családi házunk körül kifejezetten veszélyes is lehet, különösen, ha kisgyermekek vagy allergiás családtagok is élnek velünk. A darázsirtás családi házaknál kiemelt

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.