Ágyi poloska csípés hogyan ismerhető fel?

Ágyi poloska csípése hason

Bejegyzés megosztása

Az ágyi poloska csípés nagyon kellemetlen tud lenni minden ember számára.

Nappal rejtőznek, alapvetően fénykerülők, a fiatal illetve éhes példányok világosban is előmerészkednek táplálkozni, ha ember közelségét érzik, és minden olyan testrészt megcsípnek, ahol a bőrfelület szabadon van.

 • Táplálkozásuk során a melegebb és vékonyabb bőrfelületet keresik, ahol befúrják szájszervüket, hogy egy megcsapolható eret találjanak.

Ha nem sikerül, pár milliméteres eltérésekkel újra próbálkoznak. A teljesen fájdalommentes táplálkozásuk 5-30 percig tarthat, ha megzavarják őket, akkor abbahagyják, és elrejtőznek.

 • Emiatt egyetlen példány nem egy-egy csípést ejt, hanem többet is, egy kisebb területen, ezért az ágyi poloska csípés sajnos könnyen összetéveszthető allergiás reakció vagy fertőző betegség okozta kiütéssel
 • egyéb rovarcsípésekkel ellentétben az ágyi poloska csípésének helye nem mindig lesz azonnal észrevehető
 • alkalmanként 4-6 szúrásnyomot is produkálhat, ami az allergén nyála miatt akár egy hétig viszkető érzést és pirosodást okoz
 • leginkább a csalánkiütésre hasonlít, maga a csípés apró és kerekded, kiemelkedik a bőr felületéből
 • kipirosodik, megduzzad és erős viszketés jelentkezik
 • leggyakrabban az arcot, a nyakat, a kezeket, a karokat vagy a lábfejet csípik meg az ágyi poloskák.

Ezek az apró, úgynevezett ágyibogarak, élősködők, az emberből kiszívott vérrel táplálkoznak, ezek a rovarok táplálékkereséskor önállóak, de a számukra kedvező rejtekhelyeken csoportokba tömörülnek. Ahol egyet felfedezünk, ott egészen biztosan van sokkal több is. Az ágyi poloskák táplálékukakat éjszaka keresik, amit a hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találnak meg.

Ágyi poloska csípésére utaló 4 jel, amire figyelnünk kell:

1.Ha megtaláljuk az ürüléküket

Ez lényegében a megemésztett vér, amit ott ürítenek ki, ahol élnek. Tehát, ha felmerül a gyanu, hogy ágyi poloskáink vannak, akkor keressünk az ágyneműn sötétpiros foltokat, továbbá a matrac alját, az ágyneműtartót, a szönyegpadló alját, a szőnyegeket és minden lakásunkban fellelhető kárpitot is meg alaposan vizsgáljunk meg!

2.Ha megtaláljuk a petéket

Nagyon nehezen lehet rábukkanni a petékre, de ezek is hozzátartoznak azon jelekhez, melyek ágyi poloskákra utalnak.

Egy nőstény rovar akár 12 petét is le tud rakni egy nap, egész élete során pedig kb. 200 darabot. Ezek 1 milliméter körüliek, enyhén átlátszóak és fehér színűek. A peték rejtekhelyének megtalálása szinte a legfontosabb lépés az tökéletes kiirtáaukhoz.

A fent említettek alapján, a legkedveltebb helyük közé tartozik az ágy vagy egy eldugott terület annak közelében, akár a matrac varrásaiban, vagy az ágyneműtartóban, de az éjjeliszekrény mögött is elbújhatnak.

ágyi poloska az ágyban

3.Ha találunk elpusztult ágyi poloskákat

Ezek a rovarok általában 6-12 hónapig élnek, és sok esetben természetes úton halnak meg, amiben a legérdekesebb, hogy ezt az időszakot akár táplálék nélkül is átvészelik. Természetesen nem csak élő poloskákkal találkozhatunk az ágyunkban, hanem elpusztultakkal és akár levedlett bőrrel is, így gyanú esetén ezek után is ajánlott kutakodni.

ágyi poloskák a matracon

4.Ha a szobában egy “édeskés szag” -ra figyelünk fel

Az elszaporodásuknak a tipikus velejárója egy nagyon speciális édeskés, kellemetlen szag, amit az érintett szobákban lehet érezni. Ezt a szagot a poloskák azon váladéka okozza, amit egymás odacsalogatásához használnak. Minél több rovar költözött be hozzánk, annál erősebb.

Mennyire veszélyes az ágyi poloska csípés?

Szerencsére ezek az élősködők nem terjesztenek betegségeket, vagyis a csípéskor nem juttatnak vírust vagy baktériumot a szervezetünkbe, így az ágyi poloska csípés különösebben nem veszélyes, viszont annál kellemetlenebb lehet. Előfordulhat, hogy a cípés allergiás reakciót vált ki, illetve az erősen viszkető csípés elvakarása, annak elfertőződésével is együtt járhat.

Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

Hogyan kezelheti az ágyi poloska csípés tüneteit?

Talán a lehatékonyabb, és legkönnyeben beszerezhető krém a Fenistil gél, de a gyógyszertárakban biztosan segítenek a patikusok abban, hogy megtalálja a rovarcsípés tüneteinek enyhítésére használható krémet.

A bőrgyógyászatot is érdemes lehet felkeresni, itt megtalálják mindenki számára a leghatékonyabb kezelési módot, a gyors gyógyulás céljából, esetleg vényköteles készítményt is kaphatnak.

Természetesen a feladat, a csípés tüneteinek enyhítése után, ha kiirtjuk ezeket az apró rovarokat, és akkor megszűnnek az ágyi poloska csípések is.

Meddig látszik az ágyi poloska csípése?

Erre nehéz pontos választ adni, mert ez sok tényező (csípések száma, allergiás hajlam, stb.) és bőrtípus függvénye, de jellemzően 2-3 héten belül el kell a csípések nyomának tünnie.

Tudnivalók az ágyi poloskáról

 • Röpképtelen, nem tud ugrani, viszont karmos lábai révén ügyesen mászik.
 • A teljesen sima függőleges pl. üveg, porcelán, fém, vagy ragadós felületek jelentenek csak akadályt.
 • Emiatt az sűrűn lakott helyeken nehéz megakadályozni a terjedésüket mivel szellőzőkön, külső falon, csövek, kábelek mentén is vándorolhatnak közelebbi véradó alany hiányában.
 • Speciális szájszerve miatt nem képes megrágni semmilyen anyagot, emiatt a légmentesen lezárt tárolók is akadályozzák terjedését illetve rejtőzködését.
 • A frissen kikelt példányok az egy millimétert sem érik el, nagyon kis réseken is képesek átpréselni magukat hogy az ember közelébe férkőzzenek.
 • Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja.
 • Melegebb helyen az állat aktívabb, mozgása méretéhez képest fürge.
az ágyi poloska kinézete

Poloskaírtás olcsón és hatékonyan?

Ez lényegében akár meg is valósulhat, persze ez attól függ, hogy mit tekintünk olcsónak. Sokféle árral találkoztam már, amit a megrendelőink mondanak el nekem. Vagy elképedésükben, hogy ilyen olcsón is lehet, vagy számonkérve, hogy bezzeg másnál a poloskaírtás sokkal olcsóbb. Kérjen ajánlatot tőlünk, és olvassa el, hogyan írtjuk mi az ágyi poloskákat!

Kattintson erre alinkre, ha szeretne még olvasni a témáról!

A hatékony poloskaírtás költségei

 • A hatékony poloskaírtás csak a következő elemekkel és ezek költségeivel valósulhat meg:
 • hatékony poloskaírtó szer
 • megfelelő mennyiségű (töménységű) irtószer
 • másik fajta irtószer a hidegködképzőbe – vagy füstpatron
 • eszközök amortizációja
 • a poloskaírtás kiszállási költsége
 • szakember bére (1-2 órára)
 • adók

 

Ide tartozik még a mosás költsége, ami szintén nem elhanyagolható sőt, de most a szolgáltatás árát nézzük elsősorban.

A túl olcsó poloskaírtás veszélyei

Amikor a poloskaírtás 10 ezer forint alatt van, akkor már valami nagyon gyanús.

A fenti költségek nem jöhetnek ki, ha mindegyik ponton úgy megyünk végig, hogy azok megfeleljenek a minőségi követelményeknek. A minőség ebben az esetben pedig az, hogy a poloskírtás után nem marad poloska az otthonunkban. Tapasztalatunk szerint, általában két irtás szükséges, mert előfordulhat, hogy a peték nem pusztulnak el az irtószer hatására.

Feliratkozom a hírlevélre!

További információt szeretnék a kártevőirtásról kapni!

Ezek is érdekelhetik Önt!

Egércsapda
Blog

Egérirtási tévhitek

Az egérirtási tévhitek gyakran akadályozzák meg a hatékony megoldásokat és stratégiákat, amikor e kis rágcsálókkal kell megküzdenünk. Hajlamosak vagyunk elfogadni az internetről és a szomszédoktól

hangyák a lakásban
Blog

Hangyák a lakásban télen

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért jelenthetnek problémát a hangyák a lakásban télen, és mit tehetünk ellenük. Sokan úgy gondolják, hogy az apró rovarok, mint

Rovarirtás – az ártalmak – megelőzési lehetőségei

Zárjuk le a behatolási kapukat!

A műszaki hiányosságok helyrehozatala csatornák ráccsal történő zárása csatornatörések kijavítása betört pinceablakok javítása és rácsozása ajtók alsó részének bádoglemezes borítása a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése

Kezeljük tudatosan a hulladékot!

Ne tápláljuk őket! A hulladékot, egyéb ételmaradékot, házi -komunális szemetet gyűjtsük és tároljuk lezárható hézagmentes szemétgyűjtő tartályokban, konténerekben. Fontos a a hulladékok folyamatos elszállítása, a tisztaság biztosítása

Szüntessük meg a búvóhelyeiket!

Szüntessük meg a fészkelő és búvóhelyeiket! Az ingatlan környezetét tegyük rendbe! A fészkelésre alkalmas törmelék, téglarakás, építőanyag, széna vagy szalma kazlak szállításaát meg kell oldanunk! a fellelhető lyukakat üvegcserepes, habarcsos betömése egér esetén a fészkelő helyek zavarása, bolygatása

Használjunk csapdákat és irtószereket!

Használjunk csapdákat, riasztószereket, esteleg mérgezett csalétket, kérjük ebben is szakértők tanácsát! A csapdák, mérgezett csalétkek az egerek és nem helyben szaporodó, tehát bevándorolt, behurcolt patkányok esetében a bejutó példányok megtelepedése előtti elfogására, elpusztítására alkalmas.

Guti Tamás

Kártevőszakértő

Miért írunk cikket a rovar és a rágcsálóvilágról és azok irtásáról?

"Szeretnénk, ha az emberek jobban megismernék a rovarvilágot, mert ha ismerik azok élettani sajátosságait, akkor a védekezési szempontok is egyértelműbbek lesznek (itt leginkább a megelőzésre gondolok)."

Kártevőirtás Budapest

Budapest kerületeiben a kártevőírtás kiszállási költség nélkül történik. Budapest összes kerületében (I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX.,X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. kerület), rövid határidővel, hatékonyan történik. Ön akár lakásában, házában találkozott kártevőkkel, akár társasház területén vagy cégénel, az írtás diszkréten és biztonságosan megy végbe, amennyiben minket hív.